Litera Podcast - 2019. január 30.

Litera Rádió – Alkotás vs. anyaság 3.

Mi az a mindent elsöprő erő, amely anyává váláskor felszabadul? Milyen ezt megélni alkotóként? A Kelet Kult harmadik Hass, alkoss, gyarapíts – Alkotás vs. anyaság című sorozata ezt kutatja a meghívott művészek segítségével. A beszélgetés most meghallgatható a Litera Rádióban, a vendégek: Gáborjáni Réka és Herold Eszter.

Hogyan lesz műalkotássá mindaz, amit szülővé váláskor tapasztalunk? Változik-e az anyaság előtti alkotókedv, hogyan mozdulnak el a súlypontok? Hogyan változtat a világlátáson a gyerekek és a család inspiráló és kimerítő közege? Hogyan birkózik meg az újdonsült „anyuka” azzal, hogy a környezete kizárólag a gondoskodó, áldozatkész szerepben akarja lát(tat)ni, mivel büntetik, ha ettől eltérően viselkedik, ír, gondolkodik, és hogyan hat ez vissza arra, amit megalkot? Mi számít a mai napig tabutémának az anyasággal és az anyaság ábrázolásával kapcsolatban? Kell-e, hogy művészként megjelenjenek ezek a témák?

A sorozat legutóbbi vendégei január 22-én Herold Eszter koreográfus, táncos és Gáborjáni Réka női és perinatális konzulens voltak, a beszélgetést Szekeres Dóra, a Litera szerkesztője moderálta.

Herold Eszter a tánc mellett tanár, független alkotó, az L1 Egyesület tagja, aki eredetileg az ELTE-n végzett magyar és német szakokon, majd később posztgraduális képzésben diplomát szerzett drámapedagógiából. 2009 óta tanít a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban magyar nyelv és irodalmat, valamint színpadi mozgást. A Jurányiban a Stage movement Kontakt műhely nevű kurzust vezeti. Táncos-koreográfus tudását több mozgásrendszer hosszabb-rövidebb ideig tartó tanulmányozásából gyúrta össze. Az improvizáció mindennapi munkája szerves része, inspirálódási forrás és önkifejezési forma is egyben, újabban pedig gyerekkönyveket fordít. Egyik legismertebb munkája a Domború projekt, amelyben indulásakor az anyasággal és a gyerekvállalással kapcsolatos kudarcainak fájdalmát szerette volna feldolgozni, ám az alkotói folyamat során várandós lett, így magának az alkotói projektnek a célkitűzése és mondanivalója is alapjaiban formálódott át.

Gáborjáni Réka, eredeti szakmája szerint adjunktus, angol irodalmár, aki Soros-ösztöndíjasként Oxfordban írta a PhD-ját, egy ideig a zürichi James Joyce Alapítványnál is dolgozott, mindemellett ő a Szabó Lőrinc Alapítvány elnöke, valamint női és perinatális konzulens, aki kismamák ezreinek tart szenvedélyesen érzékletes szülésfelkészítőket, kismama-jógát, és dúlaként kísér szüléseket. Gáborjáni Réka családi háttere későbbi pályája számára meghatározó volt, nagyapja Szabó Lőrinc, nevelőapja pedig Tarr Béla, így az irodalmi és művészet iránti érdeklődés természetesen adta magát számára, mígnem ikergyermekei születése után úgy érezte, új feladatot és életpályát kell találnia, a női léttel, anyává válással és női tudatosság fejlesztésével akart foglalkozni. Mára szakmájának egyik legelismertebb képviselője.


related_components.more_podcasts