Litera Podcast - 2018. november 24.

Litera Podcast: Vlagyimir Szorokin Manaraga című könyvéről

Szorokin regényében a 2040-es években járunk. Virágzásnak indult egy új, illegális üzletág, a book-n-grill: az ételt exkluzív lakomákon külön erre kiképzett szakácsok a szépirodalom legkiválóbb alkotásain gyújtott tűzön készítik el. – A Litera Podcast 8. adásában Vlagyimir Szorokin Manaraga című regényéről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Nagy Gabriella beszélgetett.

„Szorokin új regénye további bepillantást enged abba a jövőbeli, már nagyon ismerős, de még mindig csak töredékeiben ismert világba, amellyel az olvasó legutóbb a Tellúriában találkozhatott. Az úgynevezett Második Iszlám Forradalom és az azt követő pusztító európai háborúk, a Migráció Korszaka után vagyunk. Könyveket már senki sem olvas; a megmaradt példányok múzeumokban vagy magángyűjteményekben találhatók. Virágzásnak indul viszont egy új – messzemenően illegális – üzletág, a book-n-grill: az ételt exkluzív lakomákon külön erre kiképzett szakácsok a szépirodalom legkiválóbb alkotásain – lehetőleg első kiadásokon vagy más könyvritkaságokon – gyújtott tűzön készítik el.
A könyv főhőse és egyben narrátora az egyik feltörekvő book-n-grill-szakács, Géza, aki magyar nevét az egy ideig Budapesten menedéket találó, amúgy belorusz zsidó és lengyelországi tatár szüleitől kapta. A már-már hagyományos, lineáris narrációt követő regényben Géza naplóbejegyzéseit olvasva, lakomáról lakomára követjük végig a főhős útját ebben a különös világban, melynek utolsó állomása a sötét titkokat rejtő Manaraga-hegy" – olvasható Vlagyimir Szorokin Manaraga című könyvének ajánlójában.

A Litera Podcast 8. adásában Jánossy Lajos, Modor Bálint és Nagy Gabriella beszélgetett. Itt meghallgathatják:

A Litera Podcast havonta egyszer jelentkezik, a kortárs külföldi irodalom magyar fordításban frissen megjelent alkotásairól a Litera szerkesztői beszélgetnek.


related_components.more_podcasts