Tudósítás – 2018. december 2.

Ünnepi készülődés Péterfy Gergellyel

Tudósítás–2018. december 2.

Tudósítás

A Litera a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös, ünnepi beszélgetéssorozatában hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Első vendégünk Péterfy Gergely volt, aki egyik kedvenc karácsonyi receptjét is megosztotta velünk.


Hogyan készül az ünnepre Péterfy Gergely és családja? Pillantsunk be most konyhájukba, kiderül, a kísérletező kedv mellett fontos szerepe van számukra a hagyományos, évtizedek óta tökéletesített fogásoknak.

A sorozat első, november 16-ai beszélgetése a karácsonyi ünnepkört megelőző, de már az ünnepre készülődő szokásokat járta körül. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.
Péterfy Gergely kedvenc fogásai közé tartozik a liba és a kacsa, és ahogy Jánossy Lajos kérdéseire válaszul felelevenítette, az utóbbi időben Kínában tett hosszabb utazásai során számos különleges elkészítési móddal találkozott, hiszen Kínában az egyik legkedveltebb alapanyag a kacsa, amelyet számtalan ízesítéssel, formában és módon fogyasztanak. Legutóbbi kínai útja során például egy olyan plázában járt, amelyben a megszokott boltok mellett bevásárlóközpontnyi méretű kacsabolt is található, ahol szó szerint licitálni szoktak az összegyűlt vásárlótömegek a sült kacsára.

Péterfy Gergely egyébként híresen kísérletező alkat, ami az evést illeti: semmit nem hagy ki, mindent megkóstol, azt vallva, hogy egy nemzetet az ételei mentén lehet a legjobban megismerni. Legutóbb Kínában például teknőst kóstolt, de régi vágya az is, hogy megtudja, milyen a vakond íze.

De, hogy békésebb vizekre evezzünk, Jánossy Lajos a Péterfy-család ünnepi hagyományaira terelte a szót: mivel a Péterfy-Novák család sok tagot számlál, és gyakran ülnek együtt asztalhoz, széles a repertoár, mindenki ízlését figyelembe véve készülnek az ételek. Hétvégente is megszokottak a több mint tízfős, családi-baráti lakomák náluk. Ilyenkor a szerző felesége, Péterfy-Novák Éva diktál: híresen finom fogásainak elfogyasztását szigorú ellenőrzés alatt tartja. Péterfyéknél enni lehet és kell, a koplalás szóba se jöhet. Péterfy Gergely mára megszokta, hogy övé lett otthon a másodhegedűs szerepe, ami a főzést illeti, ő inkább az alapanyagok beszerzését vállalja magára. Egyik gyakran főzött ünnepi receptjükhöz, az alább közölt ünnepi libasülthöz is ő szokta megvenni a hozzávalókat.

Ünnepi libacomb hagymás tört burgonyával - A Péterfy-Novák házaspár közös receptje

Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával", vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

Hozzávalók 4 főre:
4 nagyobb libacomb, libazsír, 1 paprika, 1 paradicsom, 2 fej hagyma, 2 narancs, 1 alma, kakukkfű, rozmaring, fél kiló gyalult lilakáposzta, cukor, ecet, egy kiló krumpli, vaj, tejföl

A libacombokat libazsíron előpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Az előpirított zsírba egy fej laskára vágott hagymát, felszeletelt paprikát és paradicsomot teszünk, összepirítjuk, majd egy tepsi aljára halmozzuk. Erre kerülnek a sózott-borsozott combok. Melléjük dobunk két hámozott, félbevágott narancsot, egy almát, és egy kakukkfű-, valamint egy rozmaringágat a kertből. Az egészet jól átsütjük, a végén lepirítjuk.

A hagymás tört burgonya nálunk úgy készül, az elkészített burgonyapürét - sok vajjal és néhány kanál tejföllel - egy kis fej pirított hagymával keverjük el, így tálaljuk.

A lilakáposztához cukrot karamellizálunk, kis ecetet teszünk rá, pirítunk alá egy kisebb fej hagymát is, erre kerül a gyalult káposzta, az egészet összepároljuk.