Tudósítás – 2018. június 29.

Szálinger Balázs: A legszebb foci a világon

Tudósítás–2018. június 29.

Tudósítás

Szálinger Balázs: A legszebb foci a világon

Nem veszem komolyan azt a játékot, ahol játékosok, edzők és szövetségi kapitányok is lehetnek online fogadóirodák reklámarcai. – Szálinger Balázs írása A meccs embere című sorozatunkban.


Bevallom, bármely más csoportot szívesebben. A Lineker-mondás sújtotta német csoportban Mexikó jelenlétét leszámítva a világon semmi érdekeset nem találtam már a sorsolás után sem. A német-mexikói meccsnek az utolsó perceit láttam, a fiammal álltunk a siófoki Tesco Legó-polcánál, áthallatszott a híradástechnikai osztályról a hüledező hang. A lefújás perceit láttam mindössze. És máris megcáfoltatott az előítéletem. Egy pillanatra mégis izgalmas volt a csoport.

A második forduló alatt Múzeumok Éjszakáján, a Gát utcai szülőházban rendezett szonettversenyen voltam, tulajdonképpen azt se tudtam, ki játszik kivel. Egy-két szolid sör az esemény után, maradt a gólösszefoglaló, nagy gól volt a német. De egy svéd-német meccs nekem eleve maga a rémálom, valószínűleg belehalnék, ha végig kéne néznem.

A harmadik forduló német-dél-koreai meccsének szintén az utolsó perceit láttam. Az azért engem is a kanapéra ragasztott. Ilyen tényleg nincs. A klasszik körbeverés miatt örülni kellett a mexikói továbbjutásnak is, valójában ennyit tudok mondani erről a csoportról. Sajnálom a sorsolást.

Hadd mondjam el lábjegyzetként, hogy egyre nagyobb szkepszissel nézem ezt a sportot, a tisztaságát csak az alsóbb osztályokban érzem gyanú felettinek. A magyar bajnokságban a harmadosztályban és attól lefelé. A válogatottak és a nemzetközi kupák meccseit sajnos pár éve már nem hiszem el. A számítástechnika mellett az online fogadóirodák adják a modern világ robbanásszerűen növekedő cégtípusát. Nem tudok komolyan venni egy olyan BL-tétmeccset, ahol a szembenálló feleknek ugyanaz az online fogadóiroda a mezszponzora (volt ilyen, Real Madrid-Juventus). Nem veszem komolyan azt a játékot, ahol játékosok, edzők és szövetségi kapitányok is lehetnek online fogadóirodák reklámarcai. Nem tudom komolyan venni azt a labdajátékot, amelyben az ellentétes eredményű félidők, az utolsóperces gólok és az utolsótízperces fordítások azelőtt ritkaságnak számítottak, amióta viszont az online fogadóirodák világa felfalta a sportot, sokszorosára nőtt ezek előfordulása. Nem szeretem azt az érvelést, hogy „azt azért már ne mondd el nekem, hogy Cristiano Ronaldónak is megmondják, mit csináljon”. A munka világa pedig pont ilyen, ezt mindenki tudja, és ők csillagászati összegeket keresnek, mint ahogy csillagászati összegek fordulnak meg akár csak egyetlen meccsen is.

A videobírót is olyan eszköznek találom, amelyen keresztül a végletekig korrupt FIFA még jobban a kezében tudja tartani az eredményeket. Az esetenként anyagi veszteségeket okozó bírói tévedéseket is a saját rendszerükbe foglalják, a játék aktuális képét és ívét egy pillanat alatt megváltoztathatják a pályán kívülről, és ami a legpikánsabb: a rendszerben benne maradt az emberi tévedés lehetősége mint bájosan naiv kifogás. És amíg mindezt a meccseket telefonnal a kézben, Facebook mellett néző, csapathoz nem kötődő divatdrukkerek százmilliói megeszik, gyönyörűen lehet pénzt keresni. Szerbiában és Svájcban ezt már nagyon jól tudják, lásd szerb kiesés.

Az is kétségtelen, ahogy Novák Tamás és Gazdag József írta/mondta, hogy ez a mai a legszebb, legatletikusabb, legbrilliánsabb és legeslegjobb foci a világon, ami valaha volt a Föld nevű bolygón. Ez így van. Úgy is nézem, mint a legjobb színészek előadását. A játék igazságtartamának és valóságosságának nincs nagy szerepe ebben a képernyőlepörgetős világban. Funkciója pedig ha van… az csak zavart kelt. Abból tüntetések vannak, villamosfelborítások, etnikai feszültség. Jobb ez így, békésebb, habosabb. Tökéletesen koreografált show, szemet gyönyörködtető, tényleg sosem látott megoldásokkal – felemelkedő kicsikkel és elbukó hősökkel. Mint a Gyűrűk ura vagy a Harry Potter.

Ekként nézem, és kifejezetten örülök, hogy a 11 éves fiamat is bekapta ez a láz, már argentin zászlót is rajzolt. Csak hát na. A futball persze kultúra is: kicsit még őt is, de az új fiamat mindenképpen megpróbálom majd az angol- vagy horvátdrukkerség felé terelgetni.

Szálinger Balázs