Tudósítás – 2018. július 1.

Palágyi Ildikó Brigitta: A szellőlábú

Tudósítás–2018. július 1.

Tudósítás

Palágyi Ildikó Brigitta: A szellőlábú

Zeng az egész ház, meg az egész utca, mindenki a tévét nézi, jól fel van tekerve a hangerő, nyitva az ablak, meleg van. Vidámak vagyunk, jó együtt, jó focit nézni apámmal, és nagyon helyes fiú ez a Caniggia, ahogy fújja a szél a hosszú szőke haját, ez van meg, emlék. – Palágyi Ildikó Brigitta írása A meccs embere című sorozatunkban.


A fociszeretetem Caniggiaval kezdődött. Apám mellett ülök, pontosabban apám egy fotelben ül, én a fotel karfáján, a kilencvenes években (90 vagy 94) járunk, nézzük a közvetítést, lelkesen szurkolunk. Apám néha hirtelen felugrik, ilyenkor megbillen a fotel, majdnem felborulok, apám káromkodik is, mondjuk az egyensúlyvesztés miatt ilyenkor én is, nagyhangú óbégatás, örömében egy gólnál, vagy egy kihagyott helyzetnél. Zeng az egész ház, meg az egész utca, mindenki a tévét nézi, jól fel van tekerve a hangerő, nyitva az ablak, meleg van. Vidámak vagyunk, jó együtt, jó focit nézni apámmal, és nagyon helyes fiú ez a Caniggia, ahogy fújja a szél a hosszú szőke haját, ez van meg, emlék.

A G csoport az enyém, Argentína nincs benne, itt Belgium, Anglia, Tunézia és Panama játszik. Valahol azt olvastam még a mérkőzések előtt, hogy Belgium a titkos esélyes, mégsem lelkesít túlzottan egyik csapat sem közülük, így nekem nem túl szerencsés ez a csoportválasztás.  Pedig én tényleg szeretem a focit, van focicipőm is, szép rózsaszín és világoskék színű.  Nem a világbajnokság miatt vettem, hanem mert a keresztfiaim (mind a hárman) imádnak focizni, és néha én is elmegyek velük a pályára, ilyenkor menőzök a csillivilli, rózsaszín-kék és stoplis cipőben.

Eddig gondolom nem cáfoltam rá arra a sztereotípiára, amit a nőkről és a focihoz kapcsolódó viszonyukról tartanak, lásd csupa fontos dolgot: hosszú szőke haj, csillivilli rózsaszín cipő. Sosem állítottam olyat, hogy értek a focihoz. Hazai szinten elég kevés embert lehetne csak megbélyegezni ezzel. Én egyszerűen csak szeretem.  Ismerem a szabályokat, a gyerekkoromat végig fociztam, fiúk közt nőttem fel. A lest sem kell magyarázni. De ha kellene, az interneten kering egy zseniális, kifejezetten nőknek szánt definíció, ha még nem ismernéd, így szól: Te vagy a támadó (vásárló), és zárás előtt be szeretnél menni a ruhaboltba, de az eladók ezt nem szeretnék (ők a védők). Ők már a bolt ajtajában állnak, ruhát csak akkor vehetsz (a gól berúgása), ha van nálad pénztárca (labda). Miután átjutottál a védők falán (eladók), odakiabálsz a barátnődnek, hogy dobja utánad a pénztárcádat. Na, ilyenkor vagy lesen. Teljesen érthető, nem?

Sztereotípiák ide vagy oda, nem nagyon érdekelnek, ahogyan a statisztikák, diagramok, kilogrammok, fesztávolságok, kilométer/órás sebességek, szélirányok és vízállások sem. Sajnos izlandi csoda nem lett, de számomra mégis sokkal szimpatikusabb ez a csapat, mint egy full professzionális tötyögős-lötyögős biztonsági játékot mímelő (Dánia-Franciaország 0-0). Jó-jó, tudom ők se a G csoportban vannak.

Lukaku viszont egy csuda jó játékos, és nem csak a sok gól miatt (Tunéziának 2, Panamának 2). Tudom, hogy ez itt most valamennyi focistáról elmondható, egyikre-másikra azért kicsit haragszom. Panamát megsajnáltam, az angolok is jól odapörköltek (Anglia-Panama 6-1) nekik, de azt mondják, jóval erősebb csapatoktól nem szégyen kikapni, és itt a Baloy gólnak szívből örültem.

Jobb híján meg elszórakoztatnak a Jászai Mari-díjas alakítások, az arra várt, hogy átessen egy lábon szituációk. Biztos van olyan edzés, ahol a műeséseket gyakorolják. Teljesen hiteles a sporinak szánt nagyon fáj is, és a gyors felépülés szabadrúgáskor szintén természetes.

Nagyon vártam az Anglia-Belgium meccs közvetítését Kalinyingrádból. Cirill betűkkel Калининград, írottal már nem tudnám leírni, pedig négy évig tanultam oroszt. Az első félidő egy barátságos mérkőzés hangulatát idézi, Hajdú B. István meg is jegyzi, hogy ha gólt szeretnének látni, kapcsoljanak át a Panama-Tunézia meccsre (ott végül az eredmény1-2 lett). Az angoloknál Stones, Jones és Rose nevét hallani leggyakrabban, a belgáknál Boyata és Batshuayi az, aki dominál. A második félidő lényegesen pörgősebb, több az akció mind a két oldalon, majd végül Januzaj góljával a belgák nyerik a meccset és a csoportot is, Anglia-Belgium 0-1. A csoportgyőztes Japánnal játszik majd a nyolc közé jutásért, Anglia ellenfele pedig legközelebb Kolumbia. Láttuk ezt a mérkőzést is, és próbáljunk meg a szépre emlékezni, mondja búcsúzóul Hajdú B. De lesz még majd itt izgalom bőven, legalább is én ezt remélem.

Addig is, míg a G csoport valamelyik továbbjutó csapata, vagy a csapat valamelyik játékosa nem varázsol el, örülök a kommentátorok olyan aranyköpéseinek, mint a megviccelte a fű, vagy a stúdióban elemzők megnyilvánulásaiból annak a gyöngyszemnek, hogy nagyon effektíven segítette a csapatot (ezt még kicsit forgatom magamban, mire is gondolhatott a szerző, ugye).

A legkedvesebb az volt, amikor a kommentátor szellőlábúnak nevezte a játékost, de ez már költészet.

Palágyi Ildikó Brigitta