Tudósítás – 2005. december 1.

Költözés, búcsú

Interjú Dr. Brigitte Kaiser-Derenthal asszonnyal

Tudósítás–2005. december 1.

Tudósítás

Interjú Dr. Brigitte Kaiser-Derenthal asszonnyal

A budapesti Goethe Intézet háza táján bizony sok minden történik mostanság. Az Andrássy útról nemrégiben a Ráday utcába költöztek, december elejétől pedig Dr. Brigitte Kaiser-Derenthal asszony vesz búcsút az intézettől. Változásokról, emlékekről, újdonságokról és tervekről faggattam az igazgatóasszonyt, aki hivatala utolsó napjaiban, számos elintéznivalója dacára tartotta fontosnak még személyesen megválaszolni kérdéseinket a litera olvasói számára.


Kaiser-Derenthal asszony, a budapesti Goethe Intézet nemrégiben elköltözött régi, jól megszokott helyéről. Mi volt a probléma az Andrássy úti épülettel? Miért volt szükség a helyváltoztatásra?


Nos, először is szeretnék személyesen köszönetet mondani az önök folyóiratának, hogy érdeklődnek a Goethe Intézet iránt, amiből – az intézet vezetőjeként – arra következtetek, értékelik és becsülik magyarországi munkánkat.
A Goethe-Intézet valóban elhagyta gyönyörű székhelyét az Andrássy út 24-ben, 2005 júliusában ugyanis lejárt a bérleti szerződésünk. Sajnos a szerződést csakis drasztikusan magasabb bérleti díj ellenében tudtuk volna meghosszabbítani, ami arra késztette müncheni központunkat, hogy más lehetőségek után nézzen a budapesti intézet elhelyezését illetően. A Ráday utca 58. pedig remek alternatíva a számunkra!


Mennyiben más ez az új épület? Mondhatni, hogy optimálisabb az intézet funkcionális feladatait tekintve?


Az új ház tervezésének kezdettől fogva mi is részesei voltunk, a közös munka pedig lehetővé tette, hogy intézetünk összes működő területe megfelelő elhelyezésben részesüljön. Nekünk is voltak ötleteink, s együtt alakítottuk ki a helységeket. A bejáratnál lesz megint egy irodalmi kávéház, amin keresztül a szintén a földszinten elhelyezkedő könyvtárba lehet egyenesen bejutni. Az előadó-, illetve a szemináriumi termek az első és a második emeleten vannak, melyeket gyalog, illetve lifttel lehet megközelíteni. Maga az épület kifejezetten kellemes atmoszférával rendelkezik, amit nem utolsó sorban a gyönyörű zöld belső udvarra való kilátás, valamint az óriási üvegfelületek biztosítanak – nem csak belülről, hanem az utcáról nézve is. Célunk az, hogy az embereknek legyen kedve egyszerűen csak bejönni az utcáról az épületbe, s mindenki számára egyaránt hívogató legyen az intézet…


A költözés kapcsán tapasztalni fognak a régi Goethe Intézet-látogatók a programokban is változást, vagy marad minden a régiben?


Izgalmas időszak következik az intézet számára, hisz 2006-ban és 2007-ben még intenzívebbé válik a magyar-német kulturális párbeszéd. Környékünkön pedig nem egy egyetem és kulturális intézmény található, és mi ki is fogjuk használni a „szomszédság adta” lehetőségeket. Mindazonáltal úgy látom, maguk a látogatók fogják leginkább az intézet profilját a továbbiakban alakítani.


Budapesten sok diák és értelmiségi kedvenc találkozóhelye a régi épületében található <eckermann> kávézó. Mi fog történni vele? Marad az Andrássy úton, vagy költöznek ők is a Ráday utcába?


Az <eckermann> jelenleg még régi, megszokott helyén üzemel, továbbra is Wilhelm Droste vezetésével. 2006 elején Wilhelm és csapata a Ráday utcai épületben is nyit egy kávézót, ahol már meg is van a helyük. Mi azt szeretnénk, ha mindkét kávézó működésére lenne lehetőség.


Tudomásunk szerint Ön hamarosan befejezni munkáját Budapesten. Hogyan tekint vissza a Magyarországon eltöltött időszakra? Milyen élményeket-érzéseket visz majd haza, Németországba velünk kapcsolatban?


2006 januárjától a férjemnek szeretnék kultúraközvetítői munkájában segíteni Cipruson, aki idén júliustól az ottani német követségen tevékenykedik. Mivel előtte ő volt a Budapesti Német Nagykövetség követségi tanácsosa, abban a szerencsében volt részünk, hogy sikerült fontos személyiségeket összehoznunk egymással a politika, a gazdaság és a kultúra területéről.
Mindkettőnk számára feledhetetlen a Budapesten eltöltött időszak. Magyarország életünk végéig fontos tényezője lesz az életünknek.
Az elmúlt években a Goethe Intézet kivételes szakmai elismerésre és nagyrabecsülésre tett szert Magyarországon. 2002-ben az intézet összes munkatársát „Budapestért” díjban részesítették, 2004-ben pedig Németország volt a Budapesti Könyvfesztivál díszvendége, ahol a két Nobel-díjas, Kertész Imre és Günter Grass együtt szerepelt.


Lehet már tudni, ki lesz a budapesti Goethe Intézet új igazgatója Ön után?


Még ez év decemberében Helmut Hofmann, eddigi helyettesem veszi át megbízottként a vezetést. 2006 áprilisától Dr. Gabriele Gauler új igazgató fog a helyembe lépni. Gauler asszony jelenleg a müncheni központ nyelvoktatási és vizsga részlegének vezetője. Nyáron járt már Budapesten és nagyon örül új otthonának.


Mi következik az Ön számára decembertől? Marad még egy kicsit a városban, vagy nyomban visszautazik Németországba?


Szeretnék két hétig még itt maradni és kötetlenül jönni-menni. A szilvesztert viszont már Nikosián töltöm a férjemmel együtt...


A budapesti Goethe Intézet honlapja

Gaál Tekla