Tudósítás – 2018. október 9.

Kinyílt a Fórum drámaantológiája

Tudósítás–2018. október 9.

Tudósítás

Kinyílt a Fórum drámaantológiája

Megjelent a 2017/2018-as Nyílt Fórum pályázatán fejlesztett nyolc dráma antológiakötete. Megjelenését a 11 szerző és mentoraik ünnepelték: POSZT-os felolvasószínház-részletek vetítésével, rövid beszélgetésekkel a szövegek alakulásáról, a munkafolyamatról, és a drámák későbbi sorsáról. A kötet bemutatóján jártunk.


Október 4-én, délután öt órakor tartották meg a Nyílt Fórum antológiájának bemutatóját a Magvető Caféban. A Színházi Dramaturgok Céhe által évenként meghirdetett pályázat (amelyre az aktuális kiírás itt olvasható) győztes szövegei kerültek bele a kötetbe. Az idén fejlesztett nyolc dráma megjelenését a 11 szerző és mentoraik ünnepelték: POSZT-os felolvasószínház-részletek vetítésével, rövid beszélgetésekkel a szövegek alakulásáról, a munkafolyamatról, és a drámák későbbi sorsáról. A pár perces beszélgetéseket – amelyeken rendszerint a szerző(k) és mentoraik vettek részt – Szokolai Brigitta vezette.

Elsőként Totth Benedek Afganisztán című drámájából láthattunk egy rövid részletet. Megtudhattuk, hogy a kötetben szereplő szöveg már legalább az ötödik verzió, azonban készül a következő is – ami után nem volt túl meglepő a szerző kijelentése, miszerint újraíró típus. Néhány hete, a Színházak Éjszakája keretén belül a budapesti közönség is megtekinthette ezt a drámát a TRIP Hajón.

Ezután Lénárd Róbert, a már sokat tapasztalt (és mostani helyzetét „akasztott hóhérként" jellemző) színházi szakember Bácskamocsaras című szövege került terítékre, amelyben nemcsak a szöveg, de a zene is hangsúlyos szerephez jutott – ahogyan arról a levetített részlet is tanúskodott. Szálinger Balázs és Maros András Phil Collins című darabjából kivágott párbeszéde alatt a közönségnek nehéz lett volna komolynak maradni, azonban a szűk és baráti körű eseményen ez senkinek nem is állt szándékában. Az este folyamán ők fogalmazták meg először (de nem utoljára), hogy ha nincs a Nyílt Fórum pályázata, valószínűleg soha nem lett volna az ötletükből semmi: a mentorok segítségnyújtása, a többi író saját munkájához való hozzáállása és a rendszeres közös munka motivációt nyújtott a szerzőpárosnak. Érdekességként azt a titkot is elárulták, hogy sokszor chaten beszélgetve születtek meg a drámában szereplő párbeszédek, arra azonban pontosan emlékeznek, melyik poén kihez tartozik.

Maruszki Balázs, forgatókönyvíró és dramaturg Vasember fiai című drámájáról azt tudtuk meg, hogy eredetileg ez is forgatókönyvnek indult, és csak később készítette el a színpadi változatot. Elárulta, hogy egy forgatókönyvet ugyan jóval több ember véleményez és alakít, de a Nyílt Fórum pályázatának ideje alatt is rengeteg szakember, több (írói, rendezői, dramaturgi) szempontból mondta el, min lehetne változtatni.

Drubina Orsolya Sárkánytermináljának felvételén látszottak ugyan a kirakott bábok, mégis inkább csak a beszélgetésből tájékozódhattunk arról, a szerző hogyan képzelte el darabbeli szerepüket: nem csak metaforikusan tervezte őket beszédesre, hanem vizuálisan is. Őt – ahogyan majdnem minden szerzőt – is arról kérdezte Szokolai Brigitta, hogy mik a további tervei: ezzel a drámával eljutni egy előadásig vagy újabb drámát alkotni? Orsolyának – akárcsak legtöbbjüknek – az volt erre a válasza, hogy egyelőre az aktuális szövegével igyekszik rendezőt és színészeket találni, hogy aztán kialakulhasson belőle egy előadás.

Kivétel volt közülük Kovács Viktor és Kovács Dominik, az iker-szerzőpáros, akiknek a Mintapinty című drámájuk további sorsáról már nem kell találgatni, hiszen október 27-én lesz az ősbemutatója a Csokonai Nemzeti Színházban Szabó K. István rendezésében. Lőkös Ildikó azt is elárulta, hogy a Kovács-ikrek ezután született egyfelvonásos drámáját, a Bérnászt is előadják október 17-én, a Litera születésnapjára szervezett Arany-Trip nevű eseményen, amely a második helyet nyerte el a Litera Arany-pályázatán. Végül az utolsó, O. Horváth Sárival való beszélgetés következett (mivel egy szerzőpáros, Tési Dóra és Kurta Niké sajnos nem tudott eljönni, így csak a felolvasószínházi részletet tekinthettük meg Doboz című drámájukból).

O. Horváth Lenni vagy nem című szövege már elnyerte a 2018-as év Vilmos díját, és különösen nagy az érdeklődés iránta: már a lefordítása is szóba került. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy rendkívül szókimondóan dolgozza fel azokat a kényes témákat, amik – főleg a #metoo kampány óta – különösen is foglalkoztatják a mai társadalmat.

A 2016-ban megújult Nyílt Fórum többlépcsős drámafejlesztési programja tette lehetővé, hogy Budapest, Zalaegerszeg és Debrecen érintésével a fent említett drámaszövegek eljutottak a POSZT-ra (a felolvasószínházakról készült videókat itt nézhetik meg), végül pedig az antológiában való megjelenésükig. A kötet már megvásárolható, és hamarosan elektronikus úton is elérhetővé válik. A szövegek színpadra állítását mind a szerzők, mind mentoraik, a Nyílt Fórum szerkesztőbizottsága (név szerint: Radnai Annamária, Blastik Noémi, Bíró Dénes, Cseicsner Otília, Dobák Lívia, Keszthelyi Kinga Kovács Kriszta, Lőkös Ildikó, Orbán Eszter, Perczel Enikő, Sediánszky Nóra, Szokolai Brigitta) nagy erőkkel támogatják és kíváncsian várják későbbi sorsukat.

A képek illusztrációk.

 

Kiss A. Kriszta