Tudósítás – 2018. április 29.

Kemény István: Ne legyenek nehézkesek!

Tudósítás–2018. április 29.

Tudósítás

Kemény István: Ne legyenek nehézkesek!

Lusta és kishitű ember lévén mindig azt gondoltam eddig, hogy á, úgyse lesz jegy, úgyis elkapkodják. - A hónap szerzője, Kemény István Fekete Ádám, Ráthonyi Kinga, Bartis Attila, a Keret Blog, Wirth Imre és Szűcs Attila műveit ajánlja.


Bevallom, nem láttam még Fekete Ádám-előadást. Lusta és kishitű ember lévén mindig azt gondoltam eddig, hogy á, úgyse lesz jegy, úgyis elkapkodják – és hogy majd inkább olvasok tőle a számítógépem képernyőjéről, és titokban arra várok, hogy egyszer csak valaki hozzám lép az utcán, és azt mondja, van egy fölösleges jegye Fekete Ádám A Jeditanács összeül című darabjára a Trafóba, nem kell-e nekem. És akkor majd azonnal lecsapok. De mostanra rájöttem, hogy fölösleges jegy talán soha nem lesz a FeÁ (így hívják Fekete Ádámot az ismerősök és a rajongók) előadásokhoz. Azért nem, mert FeÁ kultszerző, és a kortárs drámaírás egyik legfontosabb újítója. És mivel minden, amit olvastam tőle, igazolja ezt a titulust, bennem is megérett az elhatározás, és jegyeket fogok szerezni a Trafóba. Tűzön, vízen át. Másoknak pedig azt ajánlom, hogy soha ne legyenek olyan nehézkesek, mint én. (A következő előadás a Trafóban május 17-én.)

Ráthonyi Kingáról az artportal.hu azt mondja, hogy keramikus. Ami igaz, de én odaírnám azt is, hogy szobrász. Olyan szobrász, aki kerámiával mesél. Varázslatos mesevilágot teremt, miniatűr szereplőkkel, élükön a főszereplővel, a „Pöttyös Kiscsajjal" (ahogy a művész nevezi legkedvesebb hősét). Aki megáll Ráthonyi Kinga kerámiaszobrai között, pillanatokon belül a saját gyerekkorában találja magát: mintha a gyerekkora terepasztalát nézné. Ráthonyi Kinga legújabb kiállítása Parallel Realities címmel május 3-án, csütörtökön 19 órakor nyílik, és Tóth Krisztina fogja megnyitni. A helyszínnek pedig önmagáért is helye van egy kulturális ajánlatban, és mindenkinek látnia kéne egyszer: Budaörs Garázs Galéria, Közösségi Alkotótér. (KözTér 18.) Ez egy régi, budaörsi ház, amelynek a falait mozaikok borítják. Szürreális, meseszerű látvány. (Ráthonyi Kinga és férje, Neil Wolstenholme egyébként évek óta több fantasztikus közösségi művészeti projekten dolgozik Budaörsön, fiatal és fanatizált csapatokkal: ennek a munkának a része a Garázs Galéria is. Aki kimegy a megnyitóra Budaörsre, annak ajánlom, hogy csodálja meg a város egyik új turisztikai látványosságát, az Illyés Gyula Gimnázium kerítésének és portáljának híres mozaikképeit: Ráthonyi Kingáék műve az is.)

Bartis Attiláról köztudott, hogy fotográfus is, és azt hiszem, azt is sokan tudják, hogy nagykiállítása nyílt március elején a Mai Manó Házban A szigeteken címmel. Az esemény jól volt hirdetve, mert a megnyitón alig fért el a közönség, és azóta is nagyon sokan látták az elképesztő erejű képeket. Most azoknak szólok, akik esetleg még nem látták a kiállítást, vagy még egyszer meg akarják nézni: vigyázat, május 13-án bezár! Viszont érdemes lesz pont a zárás napján menni el a Mai Manó Házba, mert maga a fotográfus, Bartis Attila fog tárlatvezetést tartani. (És ha valaki nem érne rá május 13-ig: Bartis Attilának Marosvásárhelyen, most, április végén nyílt egy másik fotókiállítása, a Kultúrpalotában. Ez még jó darabig látogatható.)

Egy laza, egész estés program: a Keret szülinapja a Dürer Kertben. Szóval buli. Fellép például a Slow Village, a Csaknekedkislány is, és főleg Szabó Benedek. A jelek szerint ez az esemény fogja elindítani a 2018-as alternatív fesztiválszezont. De vigyázat: két Keret is van! (Ha a nyolcadik kerületi legendás és titkos Keret nevű kicsi klub szülinapja lenne most, azt is ajánlanám, mert a Keretben ülni maga egy kulturális esemény: elképesztő színvonalú beszélgetésekbe lehet ott belehallgatni némi sör mellett.) Itt most a Keret Blog születésnapjáról van szó.

Wirth Imre Ő volt a rejtélyes állat című verseskötetének a bemutatója május 10-én, csütörtökön 18 órakor lesz a Nyitott Műhelyben. Körülbelül egy másodpercet gondolkoztam azon, hogy illik-e felvennem ezt a programot az ajánlómba, ugyanis én fogok beszélgetni a szerzővel... de hát hogyne illene! Ő az egyik legkedvesebb költőm, és boldog vagyok, hogy végre verseskönyve is lett. Wirth Imre eddig prózaíróként volt ismert, bár jópáran voltunk, akik régóta ismerték a verseit. De nemcsak ismertük, hanem annak rendje és módja szerint meg-megrendültünk rajtuk. A megrendülést most Záhonyi Enikő fogja fokozni: ő fog énekelni a könyvbemutatón, és aki ismeri őt (sokan), az zsebkendőt hoz magával...

Aki pedig véletlenül České Budějovice felé jár július 8. előtt, az ne mulasszon el beugrani Martin Gerboc, Martin Eder, Justin Mortimer és Szűcs Attila közös kiállítására. Én is ezt tenném, ha arra járnék. A három másik művészt még nem ismerem, de ha a kedvenc kortárs festőm, Szűcs Attila velük állít ki velük együtt, akkor rögtön érdekelni kezdenek.

Kemény István