Tudósítás – 2010. április 17.

Asimovtól Határ Győzőig

Avagy egy hely, ahova minden írónak el kell zarándokolni

Tudósítás–2010. április 17.

Tudósítás

Avagy egy hely, ahova minden írónak el kell zarándokolni
Egyéves az EX LIBRIS, az Írószövetség székházában működő új, nyilvános könyvtár. A hamvaiból feltámadt írószövetségi könyvtárból és a nagymúltú Postás állományából a Postás elszánt könyvtárosai hozták létre az Írószövetség Bajza utcai székházában. - Kozák Ignác Tibor írása.

(egy könyves sikersztori)

Számos épületünk és kihasználatlan kulturális terünk van szerte az országban, amit különféle okokból nem használunk eléggé. Legtöbbször nem tudunk róluk, vagy nincs rá pénz. Ilyen patinás tér az Írószövetség könyvtára, ahova több okból is érdemes elzarándokolni: történetesen egy éve újranyílt, és egyedülálló irodalmi gyűjteménye van, a magyar írói világ egyik autentikus központja. Egyes legendák szerint például a kisterem egyik asztalán ravatalozták fel Szabó Lőrincet, méghozzá olyan asztalon, amelyet iparművészek terveztek és készítettek kifejezetten a könyvtár számára még 1953-ban. De itt volt könyvtáros Nagy Gáspár évekig. Az itt lévő könyvekből a magyar irodalom története áll össze. A sorok közt járt-kelt számos magyar író. Szinte mindenkinek van egy sztorija a könyvtárról. Közel 110 ezres az állomány, további 70 ezres tétel rejtőzik a Postás-raktárban, és 120 ezer folyóiratból válogathatunk, a Nyugattól a Holmiig.
Jó hír, hogy az Írószövetség szakmai könyvtára mára teljesen nyilvános könyvtárrá alakult. A két összeolvadt tagság (a Postásé és az Írószövetségé) közel hatezres létszáma ellenére, a könyvtár mindig csendes és békés olvasótemplom: a könyvtárosoknak jut idejük ránk, segítenek és vezetnek minket.   
A bibliotéka corpus három nagyobb egységből áll. Egy klasszikus központi szobából, amely az olvasói térrel kisebb-nagyobb beszélgetésekhez is kiváló. A gyönyörűséges katalógusfiókok megmaradtak, és a hajdani kartonrendszer is él még, könnyen megtudhatjuk azt is, hogy a kezünkben lévő könyvet éppen ki és mikor kölcsönözte ki előttünk. A több teremnyi klasszikus könyvfal a szigligeti alkotóház könyvtárának vitrinjeire emlékeztet, a misztikus kutatószobák pedig a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum kertjére néznek. Hat kutatóhely várja az irodalmárokat egy háborítatlan szobában.
Keömley Eszter, az EX LIBRIS könyvtár vezetője szerint szerencsés szimbiózissal két állomány alapítványi frigyéből jött létre az új könyvtár: másfél éve olvasta Vasy Géza, az Írószövetség elnökének interjúját, amelyben elhangzott, hogy nincs keret a 2005-ben bezárt szövetségi könyvtár működtetésére. Mindez pont akkor történt, amikor a Benczúr-házban székelő Postás-könyvtár már megszűnt, és megfelelő befogadó intézményt keresett a Postás könyvgyűjteményének. Tárgyalásokkal és félévnyi gigászi munkával, rengeteg önzetlen segítséggel és a támogatásoknak köszönhetően a könyvtár 2009. április 15-én megnyitotta kapuit. A két könyvtár változatos gyűjteménye szerencsésen egyesült, így kerülhetett Asimov és Határ Győző egyetlen szellemi térbe, közel egymáshoz. A két könyvtár testvéri egyesüléséből – mondta Vasy Géza a csütörtök délelőtti egyéves születésnapi ünneplésen – egyedülálló magyar irodalmi könyvtár került a közönség elé. Írószövetségi elnöksége egyik nagy eredményének tartja ezt. A közösen létrehozott alapítvány biztosítja a könyvtárosok költségeit, míg az Írószövetség a helyet és a rendkívül értékes könyvgyűjteményét adja az EX LIBRIS-nek. 
A Postás 87 ezres gyűjteménye tavaly nyártól 4000 további kötettel gyarapodott, ezek most már szinte mind a Bajza utcában laknak. Az Írószövetségnek továbbra sincs anyagi forrása saját állománya fejlesztésére, így 5-6 év lemaradását tudatos fejlesztéssel és  ajándékozások révén pótolja. Az alapítvány kiadásait a Postával és a T-Commal kötött megállapodások segítségével finanszírozza. 
Legutóbbi ott jártamkor egy tárolón láttam Krasznahorkai Seiobo járt odalent-ét és Kukorelly Tündérvölgyét, de Umberto Ecót és számtalan más friss művet is olvashatunk. A tavaly tavaszi nyitással nem fejeződött be minden, minden nap lázas munka folyik a polcok között, az állományt szedik rendbe és aprólékos munkával számítógépes rendszerbe kerül a szövetség minden kötete. Embert próbáló feladat az Írószövetség állományának digitális feldolgozása. A könyvtárba egyre több folyóirat érkezik, de továbbiakra is szükség lenne, hiszen az írók visszacsalogatása, a régi Postáshoz ragaszkodó olvasók behívása és a környékbeliek kiszolgálása is fontos feladat – meséli Borcsiczky Krisztina könyvtáros az EX LIBRIS további céljait. 
Az alapítvány számos szolgáltatást nyújt: az egyik legfontosabb az irodalomkutatás lehetővé tétele, mindezt ingyen. Előjegyezhetünk (e-mailben) könyveket és keresett folyóiratokat. Az elmúlt évben napról napra kivirágzott a félemelet, télen volt fűtés, és a könyvek dzsungele békés parnasszusá szelídült.
A könyvtárosok munkája azonban még mindig nem ért véget. Programokat, találkozókat, irodalmi esteket szerveznek, márciustól havonta többet is, hogy további olvasókat csábítsanak a könyvtárba. Ma már nem elég behívni – mondogatják -, ott is kell tartani minket (olvasókat), és folytatni az értékes hagyományokat. Sőt a gyerekeket külön gyerekkönyves sziget várja. A legfiatalabb olvasó egy 2001 őszén született kisfiú, a legidősebb egy 1911-es születésű néni.
A két bezárt könyvtárból létrejövő új EX LIBRIS remek példája a kulturális kooperálásnak. Látogassanak el oda.    

A Magyar Írószövetség és az Ex Libris Könyvtári Alapítvány nyilvános könyvtárának nyitva tartása:
Hétfő: 13:00-19:00, Kedd: 9:00-19:00, Szerda: zárva, Csütörtök: 9:00-19:00, Péntek: 13:00-19:00

A könyvtár oldala

Kozák Ignác Tibor - a 15-ös olvasó