Kritika – 2017. december 3.

Ladik Katalin Bíró Tímea verseiről

Kritika–2017. december 3.

Kritika

Ladik Katalin Bíró Tímea verseiről

Bíró Tímea a fájdalmas gyermekkori élményeket költészetté emeli, rácsodálkozik, ám mégis természetesnek veszi a szegénységet, a kirekesztettséget, a betegséget, a halált. – A novemberi hónap szerzője, Ladik Katalin bemutatja Bíró Tímea költőt.


Bíró Tímea fiatal vajdasági költő azt írja Ellentétből című versében: „anyám akarata / apám tagadása vagyok"... Később pedig ezt: „...élek / még nem tudom / hogy megköszönjem / vagy átkozódjam érte". Már az első néhány vers olvasása után felvillanyozódva kiáltottam fel: Költő született!

A kötet elolvasása közben egyre inkább megbizonyosodtam ebben. Bíró Tímea a fájdalmas gyermekkori élményeket költészetté emeli, rácsodálkozik, ám mégis természetesnek veszi a szegénységet, a kirekesztettséget, a betegséget, a halált.

Verseit nem az önsajnálat motiválja, csupán ki szeretné írni magából a múltat, a gyermekkor traumáit. Tudja, hogy nincs Isten az ő világában, ezért amikor anyja megveri, őhozzá imádkozik.

Bíró Tímea verseinek olvasójaként megköszönöm, hogy él, és verseket ír.

Bíró Tímea 1989-ben született Szabadkán. Első verseskötete A pusztítás reggelei címmel 2017-ben jelent meg, az újvidéki Forum kiadónál.

Ladik Katalin