Interjú – 2009. április 16.

Megújult az Írószövetség könyvtára

Interjú–2009. április 16.

Interjú

Megújult az Írószövetség könyvtára
Április 15-én újra megnyitották a Magyar Írószövetség három éve zárva tartó, időközben újabb raktárhelyiségekkel és jelentős könyvállománnyal gyarapodó országos jelentőségű gyűjteményét. A könyvtár vezetőjével, Keömley Eszterrel beszélgettünk.

Az április 15-én ünnepélyes keretek között újra megnyílt könyvtár fő gyűjtőköre a nyelv- és irodalomtudomány, a magyar- és világirodalom szépirodalmi művei magyar nyelven, valamint több ezer kötetnyi idegen nyelvű szépirodalmi anyaga is van. Külön értéke a könyvtárnak a közel tízezres, bekötött folyóirat-állomány. A két elődintézmény, a több mint 130 éves múlttal rendelkező Postás Könyvtár és az 1945-től működő Írószövetségi Könyvtár helyzete már évek óta igen nehéz volt, fenntartási gondokkal küszködtek, bezárás, megszüntetés fenyegette létüket. A hatékony egyeztetéseknek köszönhetően hónapok alatt sikerült megoldást találni a két intézmény problémájára: a TEMI befogadta az Írószövetségi Könyvtárat, ami pedig helyet adott a Postás Könyvtár könyveinek.

***

Litera: Az elmúlt három év során volt lehetőségük a könyvállomány folyamatos bővítésére, vagy ez most, utólag történt meg?

Keömley Eszter: Valóban bővült a Magyar Írószövetség könyvtárának  könyvállománya, elsősorban a szerzők ajándék köteteivel. Nagyobb arányú bővítést az EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány könyveinek érkezése jelentett. Ez a könyvállomány eredetileg a Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány tulajdona volt. A több mint 10 ezer kötetet külön szobában helyeztük el. Sajnos másfél éve nem tudtunk vásárolni, anyagi nehézségek miatt. Most van reményünk arra, hogy a hiányokat, ha nem is rögtön, de lassan-lassan pótoljuk.

A folyóiratokat is pótolták visszamenőleg? Hiánytalan mind?


A folyóiratokból a "kincseket" leginkább a két háború közötti állomány jelenti. Az újabbak közül meglévőket már rendszereztük évfolyamok szerint, próbáljuk a hiányokat folyamatosan pótolni.

Az újra nyitással megoldódtak az anyagi gondok? Kapnak netán köteles példányokat ezután?

Alapítványi könyvtárunkat felvette  tagjai közé a TEMI (Területi Művelődési Intézmények Egyesülete). Itt tudunk pályázni és működési költségeink egy részét is innen kapjuk. Ebből és saját bevételeinkből gazdálkodunk. Köteles példányokat nem kapunk, de az írók adakozó kedve fokozatosan nő, akik pedig maguktól nem jelentkeznek, azokat majd udvarias
kérő levelekkel bombázzuk.

Kik látogathatják a könyvtárat?

A könyvtár nyilvános, bárki látogathatja a hét négy napján, aki a használati szabályokat betartja. Hétfőn és pénteken 13-tól este 19 óráig, kedden és csütörtökön 9-től 19 óráig. Az Írószövetség Székházában működünk, a Bajza utca 18. szám alatt, a félemeleten.

A katalógusrendszer vagy maga az állomány (egy része legalább) hozzáférhető-e digitálisan is?

Teljesen feldolgozott az állományunk, a katalógus a sziren.com címen található az interneten.  Ki kell keresni a Bp. VI. ker. könyvtárakat és közülük kiválasztani az Ex Libris Könyvtári Alapítványt. Az Írószövetségnek cédulakatalógusa van. Nagyon jól használható, de itt akad még dolgunk, mert vállaltuk, hogy gépre visszük a katalógusrendszert is. A jövőre vonatkozó terveink között sok minden szerepel, de egyelőre hárman vagyunk és az egyéb területeken végzett szolgáltatás két embert teljesen lefoglal. Évekre előre van programunk....

Zelki János