Interjú – 2008. július 14.

Kis nyári zene - 2.

Hallgass zenét Benedek Szabolccsal!

Interjú–2008. július 14.

Interjú

Hallgass zenét Benedek Szabolccsal!
A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Egy időben napi rendszerességgel és nagyon sok zenét hallgattam, ugyanakkor ebbéli műveltségem meglehetősen sekélyes és korlátolt. A zene ugyanis számomra immáron negyedszázada elsődlegesen (most majdnem azt írtam, hogy „köztudomásúan”, na de nem akarok nagyképű lenni) a Beatlest jelenti, valamint annak utózöngéit – mármint az úgynevezett „szólóéveket”. Mostanában viszont konkrétan Beatlest nem is nagyon hallgatok. Egyrészt azért nem, mert immáron a könyökömön jön ki az a tizenegynéhány lemez, másrészt minek hallgassak, amikor a fejemben (és a lelkemben) van minden egyes hangfoszlány. Ám mert valamennyire hozzám tartozik, most mégis választok tőlük egy dalt, nevezetesen olyat, amelyben a hozzá készült klipben – ritka pillanat! – a négy Beatle-csaj, az oldalbordák is láthatóak (The Beatles: Something).
 
 
Persze, az utózöngékből azért időnként előveszek egy-egy lemezt, hiszen a szólóévek termése ha nívóban nem is, mennyiségben jócskán fölülmúlja a közös muzsikálás nyolc esztendejét, ergo eltelni is nehezebb vele. Példaként mutatok ebből kalapból is egy viszonylag friss, alig hároméves felvételt (Paul McCartney: A Fine Line):
 
 
Ezen felül aztán végképp a sötét tudatlanság, meg talán némi ízlésficam. Bár voltam néhány Rolling Stones-koncerten (egyik kedvencem tőlük: Rolling Stones: She Was Hot).
 
 
illetve mások fellépésein is, igazán emlékezetes hatást egyik sem tett rám. 
Mióta a lányaim megszülettek, elmélyültebb zenehallgatásra csak lopott percekben (avagy az autóban) van lehetőségem. Igyekszem hát eme lehetőségeket kényesen válogatva kihasználni. A Varázsfuvola sűrűn becsúszik (itt a VarázsfuvolaNyitányát ajánlom):
 
 
Az idei nyári slágerem azonban kétségkívül az alsó-ausztriai heiligenkreuzi ciszterci apátság szerzeteseinek nemrég megjelent, elbűvölően fenséges és autentikus lemeze, a Chant Music For Paradise:
 
 
- másoknak is bejön, a szerzetesek a brit eladási listán Madonnát is megelőzik. De nem akarok megfeledkezni drMáriás barátomról és az ő Tudósok zenekaráról sem, akiknek ugyancsak nemrég jött ki új, ezúttal koncertlemezük, ami mostanság ugyancsak gyakran – a kifejezés persze relatív – becsúszik a lejátszómba. Róla talán a Szomszédok a kedvenc számom.