Interjú – 2008. július 9.

Kis nyári zene - 1.

Hallgass zenét Karafiáth Orsolyával!

Interjú–2008. július 9.

Interjú

Hallgass zenét Karafiáth Orsolyával!
A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Szerintem nem is kérdéses: a popzene nyelve a német. Nyári kis válogatásom is ezt fogja tükrözni, mindenki nagy örömére. Mióta vissza tudok emlékezni, a zene határozta meg az életemet – zenére kelek, zenére írok, zenére alszom el. Zenét hallgatok az utcán, vonaton, buszon, és főleg a repülőn is. a halál számomra a leszállás és a felszállás negyedórái, amikor nem lehet elektromos berendezést működtetni. A discman és az mp3 lejátszó a két legjobb barátom. Ez sokaknak nagy öröm, így legalább nem hallják, mit, hiszen egyik legidegesítőbb szokásom egy-egy dalt végtelenre állítani, és unalomig hallgatni. A régi kazettás időkben egy-egy kilencven percesen összesen két számot rögzítettem, egyik oldalon mondjuk hússzor az egyik, másikon hússzor a másik aktuális kedvencemmel. Tavaly szeptember óta jobbára csak Tocotronic szól nekem, és lássuk, melyek is tőlük a legjobbak!

Elsőként az Aber hier leben, nein danke címűt emelném ki. Nem ez a legjobb, de a klipben az énekes, Dirk von Lowtzow (akinek egész saját albumomat, A Maffia-Klub című film zenéjét ajánlottam) ebben néz ki a legjobban.
 

Még egy tőlük, amihez klip nincs, csak egy fotómontázs. Legát szerint a dal a Pepsi érzés magaslataiba emelkedik, egyszerűen imádom! Címe: Gebt mir mein Verstand zurück:
 

Csodáljátok Dirket, de ne szeressetek bele, mert én hajtok rá. Másik favoritom már évek óta az Element of crime. Nem lehet eléggé dicsérni őket, régebben Sven Regenerért bomlottam, csak Dirk kiütötte. Zengjen hát fületekbe a német szingli-himnusz, a Michaela sagt:
 

és egy romantikus őrület, a világ egyik legszebb szerelmes dala, a Mittelpunkt der Welt!
 

De ugye ti sem hiszitek, hogy a nyári szívben csak a bánatnak van helye? De nem ám! Ezért a desszert másik imádottam, Peter Licht. Búcsúzóul álljon itt a Total Sommer Hit, a Sonnendeck! Ha már szénné hallgattátok Dirket, Svent éz én albumomat, Peter dobjon fel titeket egy tengeri hullámra, és kacagjatok az égre velem:
 
 

Karafiáth Orsolya