Interjú – 2018. december 6.

Év végi körkérdés 2018 – Vida Kamilla válaszol

Interjú–2018. december 6.

Interjú

Év végi körkérdés 2018 – Vida Kamilla válaszol

Én is egy 21 éves kötetnélküli pályakezdő vagyok, így a közvetlen pályatársaim között nem állítanék fel egy interjúválaszon keresztül értékhierarchiát. – Év végi körkérdésünkre Vida Kamilla válaszolt.


1. Műfajtól függetlenül mi jelentette az Ön számára a 2018-es év legkatartikusabb olvasmányélményét, és miért?

Bartók Imre: Jerikó épül
Meghökkentő a pontossága, részletgazdagsága és kidolgozottsága a könyvnek. Olyan intenzív a nyelv, amelyen íródott, hogy az az érzésem, mintha pótolna még egy médiumot. Olyan dolgokat old meg ez a nyelv, ami egy filmnél lehetne elvárható. Szeretnék majd írni róla hosszabban a közeljövőben.

2. Mely prózai mű (novellagyűjtemény, regény), verseskötet, dráma-, illetve esszé- és/vagy tanulmánykötet volt Ön szerint a legkiemelkedőbb?

Próza: Bartók Imre: Jerikó épül
Vers: Mohácsi Balázs: hungária út, hazafelé
Idei megjelenésű drámát nem olvastam.
Tanulmánykötet: A Fordulat társadalomelméleti folyóirat 24. száma, ami a társadalmi reprodukció témáját járja körül. Itt érhető el a kötet bevezetője.

3. Mit tart az év legjobb fordításban megjelent könyvének (a fordító megnevezésével)?

Idei megjelenésű fordításban megjelent könyvet sajnos csak olyat olvastam, ami egyáltalán nem tetszett, így nem emelném ki, de a futár a napokban érkezik a Végtelen tréfával, ami évek óta az egyik legjobban várt könyv a számomra. (Kemény Lili – Sipos Balázs)

4. Ön számára ki az év felfedezettje?

Erre a kérdésre azt hiszem, nem lenne ízléses egy rövid névsorral válaszolnom, abban a minőségemben, hogy én is egy 21 éves kötetnélküli pályakezdő vagyok, így a közvetlen pályatársaim között nem állítanék fel egy interjúválaszon keresztül értékhierarchiát.

Persze azt nem tudom megállni, hogy ne ajánljam mindenki figyelmébe a Kóspallagi Írótanya 24 fiatal szerzőjét, akikkel három napon keresztül közösen dolgozva megbizonyosodtam róla, hogy mindenképp érdemes lesz követni pályájuk alakulását.

5. Mit tart az év legizgalmasabb folyóirat-, heti- és napilap-, illetve online publikációjának?

Grecsó Krisztián Mint akinek hagyaték című versét, Mohácsi Balázs Dean Young fordításait a Műútban, Zelei Dávid összefoglalóját a Létbüfé-kritikavitáról, Krusovszky Dénes Pislogó szobrok rovatba írt írásait a Magyar Narancs Online-on, Sidó Zoltán cikkét a Mércén: Csóró, de szexi – Keletiblokk-fétis a popkultúrában.

6. Ön melyik írást tartja a Literán 2018 legjobb megjelenésének?

Fehér Renátó Mi, továbbélők című írása (nem csak) Az olvasó országa kapcsán volt talán számomra a legfontosabb szöveg a Literán idén.

Szeretem figyelemmel követni a gyakornokok írásait, Szijj Márton Horváth Benjivel készített interjúja szerintem azok számára is érdekessé tette a szerzőt és könyveit, akik az interjú előtt nem olvasták.

Továbbá Nagy Gabriella, Brok Bernadett és Sebesi Viktória közös háromrészes publikációját „A transzközéptől a KMTG-ig", igen hasznosnak tartom, hisz történeti kontextusba helyezte, új szempontokat adott az irodalmi közeget napjainkban leginkább meghatározó konfliktusnak.

7. Mi volt Ön szerint 2018 legjobb irodalmi rendezvénye?

A Hévíz lapszámbemutatói, hisz egyszerre nyújtanak otthonos és színvonalas szakmai közeget, hangulatot a résztvevők számára.

8. Milyen mozgások, átrendeződések határozták meg az elmúlt egy év irodalmi közéletét? Mit sorol a kedvező és mit – a megítélése szerint – kedvezőtlen változások közé?

Kabai Lóránt távozása a Műút folyóirattól és még inkább a Műúthoz tartozó tehetséggondozó projektekből véleményem szerint a szakma felmérhetetlen vesztesége.

Litera