Netnapló – 2016. június 10.

Vanda ajánlja

Kiadók a könyvhéten - 2016. június 10.

Netnapló–2016. június 10.

Netnapló

Kiadók a könyvhéten - 2016. június 10.

Miközben a kiadóban ezekben a napokban csak egy-két eltévedt kolléga bóklászik a könyvhalmok között, rezignáltan kutatva a pótlásra szoruló kötetek egy-egy kósza példánya után, én teljes nyugalomban lapozgathatom az új könyveket. – A könyvheti naplót péntekről Böröczki Tamás (Gondolat) írta.


Vanda nagyon kedves lány. És okos is. Ráadásul szereti a könyveket. De ami még fontosabb, ismeri is őket. És nemcsak munkaköri kötelességből, hanem mert szeret olvasni. Úgyhogy ha ő ajánl valamit, akkor biztos, hogy arra érdemes legalább egy pillantást vetni. (Vandára is, persze, aki a könyvek mögött álldogál.) Az alábbiakban tehát a Gondolat Kiadó könyvheti kedvcsinálója olvasható, némi kitekintéssel, címszavak köré csoportosítva, a kiadói szerkesztő tolmácsolásában, de – DE! – Vanda ajánlásával.

Vers, zene, rózsa

Jelen sorok írója, legalábbis ami a kiadói munkamegosztást illeti, elsősorban a külföldi szépirodalommal van közelebbi ismeretségben, így talán megbocsátható, ha itt is erre kerül a hangsúly. Ámde, tiszteletünket és nagyrabecsülésünket kifejezendő, kezdődjön az ajánló (Vandáé) magyar szerzőinkkel.
Miközben a kiadóban ezekben a napokban csak egy-két eltévedt kolléga bóklászik a könyvhalmok között, rezignáltan kutatva a pótlásra szoruló kötetek egy-egy kósza példánya után, én teljes nyugalomban lapozgathatom az új könyveket. Most éppen Fábián István verseskötetét, amelyben a költő-grafikus versei mellett saját rajzai sorakoznak, hogy a kettő egymást értelmezze-erősítse. Aztán Fodor András összegyűjtött esszéinek harmadik kötete akad a kezembe, egy vaskos kötet, mely a költő-író zenéhez kapcsolódó írásait tartalmazza, középpontjukban a Bartók Béla művészetét tárgyaló esszékkel. És említsük még a sokarcú (ezúttal természettudósi és esszéírói énjét előtérbe állító) Géczi János grandiózus vállalkozásának, a rózsa szimbolikáját feldolgozó műfolyamnak legújabb, sok-sok színes képpel ellátott kötetét, melynek tárgya a 17–18. század rózsaképe.

Khemiri

Garantáltan olvasatlan példányokkal kint lesz a könyvhéten a svéd-tunéziai irodalmi csillag, Jonas Hassen Khemiri új regénye, az Amikre nem emlékszem, amely az elmúlt fél évben hatalmas népszerűségre tett szert – nos, igen, egyelőre az északi országokban –, elnyerve többek között az év legkiválóbb svéd regényének járó díjat is. A történet hősei főként második-harmadik generációs bevándorló fiatalok, ami persze önmagában is érdekes (Vanda például igazán nagyra értékeli, mennyire finoman és összetetten képes kezelni a témát szerzőnk), de a hangsúly a közöttük lévő emberi viszonyokon, illetve azon van, hogy a különböző szereplők miként emlékeznek vissza – és persze miként nem emlékeznek vissza – arra a számukra fontos fiúra, akit elveszítettek. Akárcsak a Montecore, ez a szöveg is Papolczy Péter remek, az élőbeszédet és a szöveg bujkáló iróniáját tökéletesen visszaadó fordításában olvasható magyarul. A fordító és a szerkesztő exkluzív interjúja a szerzővel pedig itt található.

Eesti rulez

Szintén tavaszi újdonság az észt Tiit Aleksejev új regénye, Az erős város, egy egészen eredeti és egészen kiváló középkori témájú regénytrilógia második kötete (az első, az EU – talán most már némi presztízsértékkel is rendelkező – irodalmi díját is elnyert könyv A zarándokút címen jelent meg magyarul, mindkettő Lengyel Tóth Krisztina – hogy is mondják? igen: kongeniális – fordításában). A regényben van történet és van sok akció (keresztes hadjárat, lovagok, véres csaták, gonosz intrikák, szerelem és halál), de Vanda azt értékeli a legtöbbre, ahogy a szerző (akit amúgy nemrégiben választottak meg az Észt Írószövetség elnökének) a múló idő és a törékeny emberi lét pszichológiáját ábrázolja, mégpedig valami lenyűgözően lírai-látomásos nyelven. „Mert csak egy-egy fuvallat minden emberfia, fuvallat és tollpihe az igazság és hamisság mérlegének serpenyőiben.”

A kiadó észt sorozata semmiképpen nem áll meg itt – előbb-utóbb napvilágot lát majd a trilógia záró darabja is, de előtte még, valamikor jövőre, érkezik Paavo Matsin őrülete, A Gogol diszkó című regény, amely hangvételében csak a szerző orosz kollégája, Vlagyimir Szorokin legjobb és legsötétebb látomásaihoz fogható. (Az utóbbi szerzőhöz mindjárt visszatérünk.)

Andrej Nikolaidis

Kiadónk egyik titkos favoritja (naná, hogy Vandáé is) a montenegrói Andrej Nikolaidis. Az a típusú író ő, akinek már az első (felvállalt) regénye (esetében a Mimesis című írás) is nagyot üt, de az évek során minden újabb munkájával hozzá tud tenni valamit az előzőhöz, s így a művek sora (magyarul immár a Mimesisszel egy kötetben megjelent Fiam, és most Az eljövetel is olvasható, valamennyi Rajsli Emese fordításában) egyértelműen tanúskodik az író – nincs rá jobb szó – fejlődéséről. Az új regény legjobb meghatározása talán az „apokaliptikus metakrimi” volna, ha ez jelentene bármit is. Mindenesetre a történet főhőse egy magánnyomozó, és a középpontjában egy nyomozás áll – hogy mi után, és pláne hogy ki a tettes, azt persze nem áruljuk el, csak annyit, hogy a nyomozás hátteréül a közelgő világvége szolgál – szóval nem kicsi a tét.

Szorokin

Egy hír az orosz írózseni rajongóinak: a Sziget fesztivál jóvoltából újra Budapesten üdvözölhetjük Vlagyimir Szorokint, akivel augusztus 12-én délután Mundruczó Kornél rendező beszélget az egyik – reméljük, nagy és színes – sátorban). Addig is, amíg várják az új regényt, hallgassák meg a beszélgetést – kevés nála intelligensebb, érzékenyebb és visszafogottabb szerzővel találkozik az ember. (Mi is ott leszünk Vandával, természetesen.)

Ősz

Könyvhét ide vagy oda, Vandával együtt már nagyon készülünk az őszi könyvekre is, melyek közül hármat szeretnék itt megemlíteni. Georg Klein csodálatos, a Lipcsei Könyvvásár nagydíját elnyert könyvét, a Gyermekkorunk regényét a szerző jelenlétében mutatjuk majd be októberben. Kora ősszel érkezik a brit Adam Foulds szépséges regénye, az Eleven útvesztő (Bényei Tamás fordításában), és A bába szerzője, Katja Kettu finn írónő új könyve, az Éji lepke (Bába Laura fordításában).
Mindez és még sok más megtalálható a Gondolat szépirodalmi katalógusában, amely online is elérhető.

Ezeket ajánlja hát Vanda. Én csak annyit mondok: érdemes bízni benne.


Böröczki Tamás (Gondolat Kiadó)

 

Kiadók a Könyvhéten