Netnapló – 2017. május 15.

Szüli-napló

Forum Könyvkiadó - 2017. május 15.

Netnapló–2017. május 15.

Netnapló

Forum Könyvkiadó - 2017. május 15.

Február 8-án ünnepelte megalapításának hatvanadik évfordulóját a Forum, idei évünk ezért elsősorban az ünneplés jegyében zajlik: születésnapi rendezvényünkön egy olyan közös szellemi kalandra hívtuk meg olvasóinkat, amelynek célja, hogy együtt fedezzük fel újra azt a mintegy kétezer-hatszáz könyvből álló kincsesbányát – A héten az idén 60 éves Forum Kiadó naplóját közöljük. Elsőként a kiadó igazgatója, Virág Gábor bejegyzését olvashatják.


Február 8-án ünnepelte megalapításának hatvanadik évfordulóját a Forum, idei évünk ezért elsősorban az ünneplés jegyében zajlik: születésnapi rendezvényünkön egy olyan közös szellemi kalandra hívtuk meg olvasóinkat, amelynek célja, hogy együtt fedezzük fel újra azt a mintegy kétezer-hatszáz könyvből álló kincsesbányát, amellyel a vajdasági magyarság az elmúlt hat évtizedben az összmagyarság könyvtárát gazdagította. A jubileum alkalmából a kiadó új logóval jelentkezett, terveink szerint az év végéig Csáky S. Piroska szerkesztésében elkészül a kiadó bibliográfiája, Ninkov K. Olga a képzőművészek és a könyvkiadás kapcsolatáról készít monográfiát, a Híd Kör Art fiatal képzőművészei pedig egy-egy régebbi, legendás könyv borítóját gondolják újra. Ilyenek pedig voltak bőven: az anekdoták szerint Tolnai Ottó Kapitány László által tervezett Agyonvert csipkéjének csodájára járt anno a Belgrádi Könyvvásár közönsége.

Persze, ahogy ez már lenni szokott a múlt ugyanúgy foglal magában dicső korszakokat és hullámvölgyeket is. Amíg az első évben csak egy címszó (Brunet Elemér Udžbenik srpskohrvatskog jezika – Szerbhorvát nyelvkönyv), a hetvenes években olykor hetvennél is több jelent meg (igaz, köztük olyanok is, mint például Ranko Raškovićtól az ígéretes című A dolgozók folyamatos képzése, eszmei-politikai és műveltségi színvonalának emelése), s miközben a kilencvenes évek véres forgatagában a fennmaradás is kérdésessé vált, a kiadó helyzete jelenleg, közintézményi státusából kifolyólag, stabilnak mondható, az utóbbi években a kiadványok száma évi harminc körül állandósult.

Nehéz úgy írni ezt a szöveget, hogy az ember ne kezdjen el neveket sorolni, de szinte lehetetlen olyan listát összeírni, amelyről véletlenül nem maradna le valaki: a szerzőktől kezdve a szerkesztőkön át, az illusztrátoroktól a korrektorokig a kiadó körül mindig rengeteg meghatározó egyéniség keringett, ezért ezúttal elégedjünk meg azzal, hogy az eddigi kiadóvezetők névsora előtt tisztelgünk. Ők pedig: Steinitz Tibor, Németh P. István, Juhász Géza, Fehér Kálmán, Bányai János, Bordás Győző, Toldi Éva, Németh Ferenc.

Talán egyszerűbb (bár ez sem mindig veszélytelen) felsorolni azon szerzőket, akik könyve a könyvhétre jelenik meg. Böndör Pál, Jung Károly, Várady Tibor, Terék Anna, Tékiss Tamás, Kocsis Árpád, Barlog Károly, Bíró Tímea, Vázsonyi Csilla biztosan dedikálni fog a vajdasági magyar kiadók standjánál, az év végéig pedig a terveink szerint Schwalb Miklós, Losoncz Alpár, Csorba Béla, Dudás Károly, Németh István, Koncz István könyve is megjelenik. Ezekről a következő napokban valószínűleg többet is mondani fogunk, egyelőre álljon itt az új könyveink borítói közül az én személyes kedvencem:


A Forum helyzetéből adódóan mindig is fontosnak tartotta a délszláv és magyar kultúra közötti közvetítést, Vickó Árpád fordításában hamarosan egy szerb nyelvű novellaválogatás is megjelenik vajdasági magyar szerzőktől, Milovan Danojlić, Vladislava Vojnovi köteteinek megjelenését pedig a Belgrádi Könyvvásár idejére tervezzük, de ezúttal is szeretném felhívni a figyelmet a közelmúltban kiadott (szerintem zseniális) Svetislav Basara A merénylet angyala című bulvár szappanoperett-áriájára.

S ha már közvetítés, egy szomorú hírrel kell zárnom a mai naplót: Igor Kolarov Kézikönyv pingvineknek című gyerekkönyve szintén nálunk fog megjelenni magyarul. A kortárs szerb gyerekirodalom egyik legjelentősebb szerzője sajnos már nem fogja látni a versekhez készülő Szenti Lilla-illusztrációkat. A 44 éves Igor Kolarov 2017. május 12-én váratlan hirtelenséggel elhunyt.

Emlékére álljon itt egy vers tőle Orovec Krisztina fordításában:

A SÍRÁSRÓL

1.

Ó, ó.
Az egészet azzal kell kezdeni, hogy bezárod az ajtót. Told félre az összes bútort, kivéve egy átlagos puhaságú fotelt. Rövid időre nyisd ki az ajtót, szemléld a madarakat. Észre fogod venni, hogy némelyek igen szépek, s hogy látványuk kellemes hangulatba ringat; de vannak közöttük olyanok is, amelyek annyira csúnyák, hogy viszketést és átmenetileg vakságot okoznak. Csukd be az ajtót. Fürödj meg. Töprengj. Ha kicsordulnak az első könnycseppek, jól teszed, ha leülsz a fotelbe.

2.

MILYEN HOSSZÚ IDEIG ILLIK SÍRNI
Addig,
ameddig szükséges.
**** Nagy rejtély, mit csinál igazából a pingvin a csukott ajtó mögött, de azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy nincs olyan pingvin, amelynek ne lenne oka a sírásra. ****

Virág Gábor

Forum Könyvkiadó