Netnapló – 2013. május 1.

Szépen telik

Kalligram - 2013. május 1.

Netnapló–2013. május 1.

Netnapló

Kalligram - 2013. május 1.

Tegnap indult a Mediawave, hagyományosan jó programmal, s garantáltan jó hangulattal. Aki érdeklődik a (z underground kategóriába szorult) filmes és zenei kultúra iránt, annak legalább egy napra mindenképpen el kell menni nézni, hallgatni, beszélgetni, inspirálódni. - A Kalligram Kiadó naplóját május 1-jéről Beke Zsolt írta. 


Majális. A mai nap a családé, egyébként is ünneplünk, Luca ma három és fél, András holnap féléves. Szabadtéri program, Luca készít egy gólyát, csúszdás vonaton harcol a nagyokkal, most először nem áll félre, csúszik, kocsizik, Bandi csak néz. Lassan megy az idő, lecsúszik egy kofola is. Szépen telik.

Tegnap indult a Mediawave, hagyományosan jó programmal, s garantáltan jó hangulattal. Aki érdeklődik a (z underground kategóriába szorult) filmes és zenei kultúra iránt, annak legalább egy napra mindenképpen el kell menni nézni, hallgatni, beszélgetni, inspirálódni. Szabadulva a család-Kalligram-tengelytől, csütörtökön ott leszek, hogy megnézzek egy-két filmblokkot, s hogy halljam például Gerölyt, Grencsót, a Spinifex Quartettet és a Dangerous Musicsot... ezúttal Komáromban. Nem túlzás talán ebben is a magyar kormány mai kulturális ámokfutásának elődjét látni, mármint abban, ahogy Borkai Zsolt polgármester és csapata fokozatosan kiszorította Hartyándi Jenőéket Győrből. Azóta is keresik az otthont egy olyan fesztiválnak, amely több mint húsz éve megszólaltatja, együtt játszatja az improvizált zene, a jazz legjobbjait a világ számos helyéről, s filmes körökben is sikeres. Győrben azóta nem sok minden van.
Bár ha ennek a kormányzati törekvésnek az előzményei után kutatunk, kihagyhatatlan az 1999-es Semjén-féle roham Hermann Nitsch Kiscelli Múzeum-beli kiállítása ellen. Szavaiban benne van már a Művészeti Akadémia is: „Ez a kiállításnak nevezett valami, ami megítélésem szerint nem művészeti, hanem pszichiátriai kérdés, alapvetően sérti a vallásos emberek méltóságát, hiszen a legszentebb érzéseiben és hitében gyalázza meg a katolikus polgárokat. Mindez tehát nem művészeti, hanem emberi jogi kérdés, hiszen az úgynevezett művészeti szabadságnak is megvannak a korlátai.” Telik szépen.

A Mediawave nem a pszichiátriai kérdésekről, hanem éppen Semjén szavainak az ellenkezőjéről szól. És nem mellesleg arról, hogy miképp gondolható újra a mainstreamből kiszorult művek, művészek menedzselése, az érdeklődők eseményhez juttatása. S mindez úgy, hogy ne a menedzselés és a pénz legyen központi helyen, hanem aminek ott kell lenni. Hogy szépen teljen.

Beke Zsolt

Kalligram Kiadó