Netnapló – 2012. december 25.

Szebeni András fotónaplója 2.

Szebeni András - 2012. december 25.

Netnapló–2012. december 25.

Netnapló

Szebeni András - 2012. december 25.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Karácsony hetén Szebeni András fotóit tekinthetik meg. A második napon a Bella Istvánról, Petri Györgyről és Pilinszky Jánosról készült portrékat láthatják.


Bella Pistával három könyvet teremtettünk. A negyediket már nem tudta… Ezért is írta a Vigaszt, amelyet halála után talált meg felesége, Márta, tőle kaptam meg. Pilinszky János, aki mindig magával hordozta a képemet, ahogyan áll a fánál. Az egyik példányt Kráter című, Angliában megjelent kötetének hátsó borítójára adta oda, másolásra. Levélben értesített róla, hogy búsás honoráriumot eszközölt ki nekem. Meg is kaptam. A képet élete végéig vitte magával mindenhová, külföldre s alkalmi szállásaira Sopronba, Velembe stb. Petrit meg próbáltam…?

Bella István 1995

Bella István 1995

Bella István: Vigasz

                     Szebeni Andrásnak, hogy harmadik városkönyvünket
                     már nem tudtam megírni

Ne őrjöngj, ne búsulj András,
hogy Debrecen nem megyen.
Új „Látott dolgok”-nak van más:
a világegyetem.

Tudom, az ötlet kancsal,
de képzeld el: du bist ein…!
Fotózta Szebeni angyal,
és írta Bella Istven.

Bizarr, bár nem botorság,
csak kicsit meg kell halni.
Bár petőfis potomság
a halál, és úgy is alkalmi.

A Tejút fölött ha röpködsz,
dühödten rászólsz: te tapló,
folyton folyvást ködösködsz,
hogy írjak így fénynaplót?!

Szigliget, 2005. augusztus 5.

Pilinszky János 1978

 Pilinszky János 1978

Petri György 1993

Petri Lukács Ádám és Petri György 1994

Szebeni András (Budapest, 1946. április 30.)

Balogh Rudolf-díjas (1995), Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díjas (2006) fotóművésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze (2006). Riporteri pályáját a Nők Lapja című hetilap fotóriportereként kezdte, 1972 és 1991 között dolgozott itt, ahol később főmunkatársi és rovatvezetői posztokat is betöltött. 1991 és 1993 között a Playboy magyarországi kiadásának művészeti igazgatója volt. Számos napi-, hetilapban jelen(t)ek meg fotói, riportjai, mint például az Esti Hírlap, Kurír, Mai Nap. Képek és Szavak címen külön sorozata volt a Népszabadság című napilapban. Fotóközéleti munkássága is jelentős, alapítója a Magyar Fotóriporterek Társaságának (1990), melynek 1995-ig főtitkárhelyettese; 1990 és 1995 között a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagja volt. Portré- és színházi felvételein túl számos dokumentarista, témájukban igen változatos sorozatot is készített eddig majd' ötvenéves pályafutása során: 1978-ban az Unesco támogatásával Thaiföldön kábítószerfüggőkről és kezelésükről készített sorozatot Angyalok városa címen, 1981-83 között Téboly terápia stigma című sorozatában a magyar elmegyógyintézeteket fotografálja végig, Boldogok, akik a házadban laknak címmel a nyolcvanas években Magyarországon fellelhető négy szerezetesrend kolostorait fényképezi, és a magyar sikerkonyhákat is rögzíti és bemutatja (Sikerkonyhák, sikerreceptek). A vajszínű árnyalat (1988) című kötet fotográfiái az 1988-1993 közötti magyarországi és közép-európai rendszerváltást örökítik meg; a kötet több kiadást megért „kultkönyv” lett.
Képei eddig 24 önálló kötetben jelentek meg, számos köz- és magángyűjtemény őrzi munkásságát: a New York-i Metropolitan Múzeum 26 fényképét válogatta be gyűjteményébe.

Szebeni András