Netnapló – 2012. december 24.

Szebeni András fotónaplója 1.

Szebeni András - 2012. december 24.

Netnapló–2012. december 24.

Netnapló

Szebeni András - 2012. december 24.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Karácsony hetén Szebeni András fotóit tekinthetik meg. Elsőként Szentkuthy Miklós portréit és az író halála után készült képeket láthatják.


1988 márciusában, a Kossuth-díj átvétele után ismertem meg. Meghatározó és lüktető kapcsolat alakult ki közöttünk. Halála napjának estéjén, ugyanennek az évnek júliusában hívott titkára, Tompa Mária és felesége, Dolly, hogy Miklós átaludta magát abba a másik világba, fényképezném le a könyvtárszobát és halotti maszkját.
(A fotózásról Szebeni András az Örök közelség, ezer emlék című kerekasztal-beszélgetésen mesél. - A szerk.

Szentkuthy Miklós

Szentkuthy Miklós

Szentkuthy Miklós

Szentkuthy Miklós

A könyvtárszoba egy nappal Miklós halála után

Az író halotti maszkja

Szebeni András (Budapest, 1946. április 30.)

Balogh Rudolf-díjas (1995), Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díjas (2006) fotóművésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze (2006). Riporteri pályáját a Nők Lapja című hetilap fotóriportereként kezdte, 1972 és 1991 között dolgozott itt, ahol később főmunkatársi és rovatvezetői posztokat is betöltött. 1991 és 1993 között a Playboy magyarországi kiadásának művészeti igazgatója volt. Számos napi-, hetilapban jelen(t)ek meg fotói, riportjai, mint például az Esti Hírlap, Kurír, Mai Nap. Képek és Szavak címen külön sorozata volt a Népszabadság című napilapban. Fotóközéleti munkássága is jelentős, alapítója a Magyar Fotóriporterek Társaságának (1990), melynek 1995-ig főtitkárhelyettese; 1990 és 1995 között a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagja volt. Portré- és színházi felvételein túl számos dokumentarista, témájukban igen változatos sorozatot is készített eddig majd' ötvenéves pályafutása során: 1978-ban az Unesco támogatásával Thaiföldön kábítószerfüggőkről és kezelésükről készített sorozatot Angyalok városa címen, 1981-83 között Téboly terápia stigma című sorozatában a magyar elmegyógyintézeteket fotografálja végig, Boldogok, akik a házadban laknak címmel a nyolcvanas években Magyarországon fellelhető négy szerezetesrend kolostorait fényképezi, és a magyar sikerkonyhákat is rögzíti és bemutatja (Sikerkonyhák, sikerreceptek). A vajszínű árnyalat (1988) című kötet fotográfiái az 1988-1993 közötti magyarországi és közép-európai rendszerváltást örökítik meg; a kötet több kiadást megért „kultkönyv” lett.
Képei eddig 24 önálló kötetben jelentek meg, számos köz- és magángyűjtemény őrzi munkásságát: a New York-i Metropolitan Múzeum 26 fényképét válogatta be gyűjteményébe.

 

Szebeni András