Netnapló – 2015. március 27.

Poszt-Oscar stressz szindróma

Filmtett folyóirat - 2015. március 27.

Netnapló–2015. március 27.

Netnapló

Filmtett folyóirat - 2015. március 27.

Elkezdődött a harmadrangú akció-thrillerek, a buta altesti vígjátékok és a soha máskor el nem süthető romkomok ideje. A filmszínházak Bermuda-háromszöge. A hely, ahová kivénhedt filmszínészek járnak kimúlni. Nicholas Cage hónapja. - A Filmtett pénteki naplóját Jakab-Benke Nándor írta.


Nem tudni, pontosan mikor született a poszttraumatikus stressz szindróma (posttraumatic stress disorder) kifejezés, de rövidítését, a PTSD-t főleg a vietnami háború után kezdték használni a hazatért harcoló, majd othon beilleszkedni képtelen zsoldosokra. Ebben szenvedett megannyi bekattant kedvenc hősünk a mozivásznon, a Taxisofőr Travis Bickle-jétől kezdve Rambón keresztül egészen a Született július negyedikén valós személyről mintázott Ron Kovicáig. 

A POSD viszont teljesen mást jelent. Ebben a mozibajárók, a filmrajongók, illetve a filmes folyóiratok szerkesztői szoktak szenvedni, miután lejár az Oscar-szezon.

A Poszt-Oscar stressz szindróma azt az egy-két hónapos fekete lyukat jelöli a moziműsorban, amikor már lejártak az Oscarra jelölt és berlinálés filmek, de még nem kezdődött el a nyári blockbuster-szezon. Sem intelligens, érzékeny, vagy önmagukon túlmutató, releváns alkotások nincsenek a moziban, sem idióta, de legalább szórakoztató, megalomán hollywoodi blődségek. Ez az a periódus, amikor a stúdiók és a forgalmazók a legrosszabb moslékaikat lövik el, csak hogy ne kelljen pár hétre bezárni a mozikat. Eléggé menetrendszerű ugyanis az éves moziműsor: december nagyjából a családi, szuperkedves és über-édi produkcióké, utána jönnek az igazán jó filmek, Európából és a független Amerikából egyszerre. Az idén pl. egymásután suhant végig a (kolozsvári) mozikon a svéd Turist (Force Majeure), a török Téli álom, az orosz Leviatán, a kanadai Mommy, a Whiplash, a Birdman, a Foxcatcher, aztán a Berlináléról hazatért román filmek, a Miért éppen én? (De ce eu?) és az Aferim! stb.

Örömünnep volt, szinte mindennap lehetett moziba menni, utána meg fűtött hangulatú beszélgetésekben veszekedni erről a forgatókönyvről vagy arról az operatőri munkáról.

De ez a hangulat a múlté. Elkezdődött a harmadrangú akció-thrillerek, a buta altesti vígjátékok és a soha máskor el nem süthető romkomok ideje. A filmszínházak Bermuda-háromszöge. A hely, ahová kivénhedt filmszínészek járnak kimúlni. Nicholas Cage hónapja. A hollywoodi pimaszság nonpluszultrája. A filmkultúra kukája. De még csak nem is az a kuka, amiért lesétál az ember a tömbház sarkáig, és a szelektíven kiválogatott heti mocskot ceremoniálisan visszaadja a Kapitalizmusnak, hanem az a kuka, amely az emeleten van, csak kilépsz az ajtó elé és besüllyeszted a zacskót a csőbe, majd egy suhanással el is tűnik, hogy ne kelljen rágondolni. Ezek a filmek mennek manapság. Kb májusig. És természetesen az istennek sem akar lekerülni a műsorról a Szürke ötven árnyalata – de azon legalább őszintén lehet hahotázni.

A tragédia viszont nem akkora, mint amekkorának tűnik. Egy olyan jó másfél-két évtizede ugyanis elkezdődött rügyezni valami a televíziókban, s most kezd igazán virágozni. A (tévé) sorozatok írói rájöttek útközben, hogy nemcsak a hetente megoldandó, béna kis gyilkosságokra, vagy a repetitív, kanapén üldögélős sitcomokra lehet kereslet, hanem egyébre is. A televízió, ez a kisképernyős, kevésbé látványos, de cserébe sokkal hosszabb ideig, akár évekig kísértő forma olyasféle karakterfejlődéseket és -ábrázolásokat tesz lehetővé, amit másfél óra nem, vagy csak nagyon nehezen. Jópár éve még a filmesek lenézően mosolyogtak a tévé katódsugaras verziójára – ma már, amikor laposak és szélesvásznúak, egyre elismerőbben bólogatunk előttük. Még Robert Redford sem leplezi már, hogy nagy jövő van eme sorozatjellegben (lásd idei Sundance-beszédét). Nincs okunk hát vietnami veteránokhoz hasonlóan fegyvert ragadni dühünkben: leülhetünk és hátradőlhetünk a tévé előtt (de csak mielőtt elkezdődik a sokkal kellemesebb poszt-Cannes-szezon!).

Jakab-Benke Nándor

Filmtett folyóirat