Netnapló – 2007. október 29.

Őszinte

2007. október 29. - Kozák (Ignác) Tibor

Netnapló–2007. október 29.

Netnapló

2007. október 29. - Kozák (Ignác) Tibor
A Zuglói könyvtárra visszatérve, a hazai, családias ízek kedvelőinek ajánlanám, de van pár kortárs falat is. Az összes könyvtárra érvényes diákbérlet ára 5800/2900 Ft egy évre, s ezzel szabadon járhatunk több mint ötven könyvtárba Pesten és Budán! 

Őszinte az akinek nem áll érdekében hazudni!
(K.T.)
   
Megpróbálok nem írni!
(én)
 
Hétvégi mérlegem: a piacon elköltve 6010 Forint, ebből a közös kassza terhére írva 4260 Ft étel. Vasárnap jó, mert a szombati piacon főzni való kukoricát vettem: 100 Ft volt öt cső. Ráadásul vettem öt könyvet 1500 ft-ért! Egy J. P. Sartre: Mi az irodalom, Esterházy publicisztikai kötetével 1000 Ft, egy örök kedvenc: Zsoldos Péter Távoli Tűz című regénye 300-ért, majd kétszázért kettőt Teslár Ákos Ezeket kidobtam c. zsengéjéből körtés lében enyhén pácolt széllel, és egyet a pöttyös könyvek sorozatból a most kilencven éves Szabó Magdától, Nittának, születésnapjára. De az csak most csütörtökön lesz, ha addig ezt olvassa, akkor lebuktam. Nem lehetne ezt addig titokban tartani?!
 
Gyerekkorom naplója is mindig úgy kezdődött, hogy számba vettem mindent: a családot, ki hogy van és hogyan viszonyul hozzám, aztán az aktuális terveimet, mit mennyiért lehet majd megvenni. Pl.: Apu ránézésre jól van, de nem beszélünk. Vagy: Egy Commodore számítógép 20 ezer forintba kerülne, hogy jön rá össze a pénz?! Megkérdezem Vámostól, hogy annyi volt-e az ára, ha találkozunk!
 
 
Este beszéltem Lacibával, hogy akkor most mi a gondja? Ő el is mondta, én meghallgattam, így elmondtunk, megbeszéltünk mindent, közben ő egy konfliktuskerülő ember, akivel pont ezért is nehéz beszélni, mert ha elmondaná, megbántana engem. Persze amikor azt mondta, hogy mindent el fogok érni az életben, vettem a lapot, hogy arra gondolt, a lányával csak azért vagyok együtt, mert nekik fogorvosilag több jutott.  
 
A szombat este után rögtön vasárnap délután következik. (csak) A szerző pedig egyenként csempészi be minimalista kísérleteit a naplóba némi életrajzi töltéssel:
 
a..poetika
öncenrúza
 
A vasárnap délután a posztmodern utáni korszak jegyében telt a Ludwig Múzeumban. Miután negyed órát magyaráztuk Lacibának, hol van a Ludwig meg a Művészetek Palotája, és hogy az egy és ua., ő váltig állította, hogy hídon nem lehet megállni! Pedig naponta húz fogorvosilag Budára ezen a hídon a MÜPA mellett! 
 
Katarzyna Kozyra lengyel multimédia-művész kiállítása már készülődés a Szomjas Oázis szerdai bemutatójára. A kiállítás nem jó, mert már a koncepciója is szétesett, esetleges a kivitelezés. Összefoglaló az időközben bezárt kiállításról: Egy nő, aki transzvesztitától kívánja megtanulni a nőiességet, csak a külsőségekig jut el, ezt pedig videóra rögzíti. Szépen ír erről Dékei Kriszta az exindexen.  
 
Utána irány a Szépírók Őszi fesztiválja a PIM-be. Mozgó Világ beszélgetést hallgatunk, és már nem tudunk az artportal-on dörgő cikk előzményeiről.
 
Beszélgetünk Mészáros Sanyival, aki kíváncsian méregeti Nittát, miközben a Pázmányon szervezett verskonferenciáról beszélgetünk. Később mögénk ül, szerencsémre, Györe Balázs, akivel kölcsönösen kimért körtáncot járva beszélünk le egy jövő évi író-olvasó találkozót. Este még olvasom Havasi Attila zseniális nonszensz verseit. A Juh alanyi éneke kötelező.
 
Hétfő a könyvtár napja: folyóiratügyileg szeretnék olyan jól tájékozott lenni mint Szilasi volt évekig ezeken a hasábokon. A héten könyvtárajánlót is készítek: elsőnek a Zuglói Szabó Ervin fiókkönyvtárba látogatok el a Bosnyák utcán. A nyitvatartási idő alatt csengetésre nyílik a kapu. Hétfőn 13-19-ig.
 
Olvasom és jó a szeptemberi Holmi Végh Dánielnek A Magyar Fantasy-Irodalomról szóló tanulmányával - érdemes lenne folytatni. Hannes Böhringer: Rendet rakni írása kihagyhatatlan, most olvasom a KK*-ból Szinte Semmi című kötetét is. Egyetértek Károlyi Csabával (ÉS), hogy Oravecz Imre Ondrok gödre című regénye az elmúlt időszak legjobb könyve Nádas regénye mellett. Sőt, Nádasdy Ádám költészetével együtt, Az az íz című kötete nekem is nagyon tetszik. Arra gondolok, baj-e, ha túl sok mindben egyetértünk. Jó a 2007/02 Műút is. A szerkesztők azt kérték, hogy csak jövőre kezdjünk el a lap koncepcióját tudatosan figyelni, mert két pontot összekötve mindig egyenest kaphatunk. Kíváncsian várom Garaczi Laci katonaságról íródóregényét a mostani részlet után. A katonaság és a foci nagyon összeköti azt a társulatot, mert van mindig közös téma. Van kit szidni, együtt sírni-örülni! Ma, amikor azt mondom, hogy a „Ludovika-Kossuth" Zrínyi padjait koptattam, nem értik. Civilek. Persze senki nem lehet civil, mert mindenki benne van valahogy a katonaságban. De van, aki annál is jobban.
 
A Zuglói könyvtárra visszatérve, a hazai, családias ízek kedvelőinek ajánlanám, de van pár kortárs falat is. Az összes könyvtárra érvényes diákbérlet ára 5800/2900 Ft egy évre, s ezzel szabadon járhatunk több mint ötven könyvtárba Pesten és Budán! 
 
Azért könyvtárügyileg csak annyit, hogy a télen a csöpögő kabátok alatt tárolt ingyen könyvládában találok egy Papp Tibor-kötetet.  Nem illik a koncepcióba, és a helyhiány miatt elvihető! A zuglói könyvtár irodalmi szempontból erős hármas, kiszolgálás ötös, hangulat négyes: kedves, békés, nyugodt állat. Mint a Zuglói Sportpálya szamara. Így hát van nálam egy Térversképek kötet: aki kéri, annak szívesen!
 
Egyébként csak itt, magamtól kérdem: mi lett a kistangóval?
 
*Központi Könyvtár

Kozák (Ignác) Tibor