Netnapló – 2008. december 31.

Óóóóóóóóóóóóóó!

2008. december 31. – Burger Barna

Netnapló–2008. december 31.

Netnapló

2008. december 31. – Burger Barna

A könyveit elolvasva 2001 augusztusában New Yorkban töltöttem néhány hetet és megpróbáltam megkeresni. Annyi információm volt róla, hogy New Yorkban él. Megtaláltam.


Van már hosszú ó betűm. Mégiscsak könnyebb így nekiindulni, egy ilyen baljóslatú új évnek, így, Ó betűvel.

Nem is értem, már este 8 óra és az előbb keltem ki az ágyból. Jó egy kicsit olvastam napközben meg a számítógéppemmel barátkoztam, de ez az utolsó nap szinte észrevétlenül telt el. Valaki mondta nekem, hogy figyeljem a macskám, mert a macskák mindig tudják mit kell csinálni. Ma például Finix egésznap aludt, a lakás különbözö pontjain, és milyen igaza van.

Olvastam a könyvesblogon, hogy kik haltak meg 2008-ban.

Kicsit szomorúan láttam  Valuska kollega listáját, ahol nem emlékezik meg egy fontos, legalábbis nekem nagyon fontos  személy haláláról. Vitatkozni lehet, rajta, vajon jelentős író volt-e, író volt-e egyáltalán. Szerintem kétségtelenül az.

Az én halottam 2008-ban Thassy Jenő.

1920-ban született és az első könyve 1996-ban jelent meg.

Tulajdonképpen visszaemlékezéseket írt, kizárólag a saját életét írta meg 4 kötetben. Szerintem lenyűgözően. Szerencsésen élt át egy évszázadot. A XX. századi magyar történelmet élhettem át a könyveivel. 1920-ban született Drávatamásiban, 1946-tól az USA-ban élt haláláig. Élete legtöbbet emlegetett epizódja, amikor ludovikás tisztként megpróbálta kihozni a munkásszázadtól Szerb Antalt, de az irodalomtörténész nem volt hajlandó otthagyni a barátait. De segített Sőtér Istvánnak, Kolozsvári Grandpierre-nek, Lengyel Balázsnak és Karinthy Ferencnek is.

Engem elvarázsolt azzal amit írt, azzal amit átélt, ahogy gondolkozott, ahogy viselkedett. Sokat elmond róla, hogy ő volt az emigráns Márai Sándor egyetlen kapcsolata, talán barátja.

A könyveit elolvasva 2001 augusztusában New Yorkban töltöttem néhány hetet és  megpróbáltam megkeresni. Annyi információm volt róla, hogy New Yorkban él. Megtaláltam.

Felhívtam és találkoztunk. Illetve meglátogathattam őt közeli crotoni házában, ahol a nyarakat töltötte.

Kifogástalan úriember volt. Azt érezhettem mellette, hogy az emberi méltóság megőrzése mindenhol, minden körülmények között evidencia. Arisztokratának született és az maradt a haláláig. Kivételes ember volt.

Aki volt már augusztusban New Yorkban az tudja, hogy az milyen. Forró. Elviselhetetlen légkondicionáló nélkül.

A pályaudvarra autóval jött értem és vitt közeli otthonáig. Vezetni legendásan nem tudott, számomra megdöbbentő volt ahogy 80 évesen ült a 30 éves autója volánjánál. De, tisztában volt a képességeivel és lépésben vezetett. Gyalogolhattam volna mellette, és egyszerre értünk volna oda a farmjához.

Egy faházban élt, John-nal egy vad és hatalmas park közepén.

Lazacot ettünk salátával. (Jellemző rá, hogy első telefonbeszélgetésünk alkalmával, amikor meghívott, módot kerített arra, hogy megtudja,  vajon mit ennék szívesen, vagy van-e olyan amit nem fogyasztok.) Tulajdonképpen az erdő közepén  óriás páfrányok alatt fogyasztottuk el az ebédet.  Gyöngyöző kaliforniai fehér bort ittunk, utána körbevezetett a házhoz tartozó területen, megmutatta a  tenisz pályát amit már néhány éve nem használtak, és nem is gondozták, de elhanyagoltságában is impozáns volt. Végül elérkeztünk a kedvenc tavához, ahol úszkálni szokott. Javasolta próbáljam csak ki. Hosszan hezitáltam nem lévén fürdőruhám, de a végén persze nem tudtam ellenállni. Fantasztikus volt.

 Csak, néhány tökéletes nap van egy ember életében.

Ez ilyen volt. Elfogult vagyok vele. Szeretném, ha minél többen ismernék írásait.

Rákerestem a neten a nevére és találtam egy interaktív filmkatalógust. Veszélyes vidék címmel fogattak vele egy dokumentumfilmet. Az oldal, mint  színészt tartja nyilván és bejelölhetem ha szeretnék értesítést kapni arról, ha  Thassy Jenő új filmjét mutatják be a hazai mozik. Igen szeretnék. Bejelöltem.

Lassan visszatalálok 2008  utolsó óráihoz.

Itthon töltöm az év végét családi körben.

BUÉK 2009

Burger Barna