Netnapló – 2012. augusztus 4.

Nyári jegyzés

2012. augusztus 4. - Ir(T)ás tábor

Netnapló–2012. augusztus 4.

Netnapló

2012. augusztus 4. - Ir(T)ás tábor

A nap Kukorelly Endrével folytatódott. Megmondta a frankót kötelességekről, kőkemény tanácsokat osztott ki. Nem egyszerűen a hasára ütött és oktatott vagy tanított.  - Az Szépírók Ir(T)ás táborának szombati naplóját Varga Ági írja.


Visegrádi étteremből szól a szombati netnapló. Hely, egy talpalatnyi, valahol a kávégép mögött. Itt dolgozó lennék? Szabó Tibor Benjámin szerint draftolnak. Kértek már tőlem kávét; tejes kávét; végső elszámolást; még egy kávét; és kettő tizenkét szeletes oroszkrém tortát a zumba szerető hölgyek, akikről azt gondolnánk, fogyni jöttek. Ennyi nekik is jár. Kukorelly Endre, szerencsére, csupán annyit kérdezett, mit csinálok itt. Mi lesz még…

Érzés van. Utolsó előtti reggel. Kis szívfájdalom. Kinek szíverősítő, legyen az sör, bor, pálinka vagy éppen a visegrádi kisbolt házi termelésű bora. Állítólag nem rossz. Erős honvágy a szegediek iránt, aztán, úgy két nap múlva, a napfény városából a visegrádi miliő miatt. Szóval, már csak egy nap van hátra, és erre készülni kell. A búcsúzásra. Már csak egy Tibi maradt. Már csak egy Kinga maradt. És a táborlakók. A mór, és itt Babiczky Tiborra gondolok, megtette kötelességét, a mór elmehet, vagyis elment, ahogy ő fogalmazott, miután Kinga metaforikusan leszúrta egy husánggal. (A maradék jó lesz a tábortűzbe.)

A véghajrában, a gála előtt. A táborban minden kellék, és mindenki szépen elszórtan, lazán, ahogy jólesik. Kinyújtózva, lábakat fel a sokszázéves és tacsinyálas sámlikra. Ugyancsak, a földön heverő ÚKP-k mellett szétcincált, és teleírt spirálfüzetek a faházban, a betonblokkokon; a mosdóban, konkrétan a vécé mellett. Kinek, hol az ihlet. Nézem, hogy van, aki egész egyszerűen nem normális tüneteket produkál: veri a fából készült, és nem éppen szálkamentesített padot. Egy fehér tollal. Gondolom, annak már mindegy, és ő is ezt gondolhatja, hiszen van abból másik. Mint például a hűtő tetején, a szilva gombócos dobozon. Aztán katonásan csoszog egy félkört, hogy rázuhanhasson az asztalra. Közelebbről biztosabb. Magas ingerküszöb. Asztalt a fejhez. Fejben jegyzetelni. Túl nehéz. Fejet az asztalhoz lesz a tökéletes megoldás. Ebéd előtt vagyunk, alapos szövegolvasással, kettecskén elvonulva, vagy tömegben, úgyis halljátok este, és a kötőszavakkal játszadozunk még; meg-, át-, kiírtuk magunkból a közhelyes rímeket, alliterációkat úgy jól megoldva, hogy véletlenül se lehessen észrevenni. Van, akinek sikerült. Néhányan a megfelelő cím megtalálásával bíbelődtek, az étteremhez vezető, posztmodern úton. Étkezés előtti kalóriaégetés. Ebéd. Ismét kalóriaégetés.

A nap Kukorelly Endrével folytatódott. Megmondta a frankót kötelességekről, kőkemény tanácsokat osztott ki. Nem egyszerűen a hasára ütött és oktatott vagy tanított. Kioktatott, jól tesszük, hogy benne vagyunk a tábori létben, úgymond kötelesség táborozni, a naplóírást is azzá tenné. Publikáljunk, írjunk több műfajban bíztatott. Jó. Bólintunk, sejtelmesen összenézünk. És, talán leesett a tantusz. A tudatosság vezethet el ahhoz, hogy ridegen pillantunk rá saját szövegekre, nemcsak a társakéra. Igen, nem szabad elszállni, mint égen a csillag, egyetlen publikációtól, egyetlen klassz novellától. Ne legyen rossz az énképünk. Sajátítsunk el, egyfajta radikálisan kritikus attitűdöt magunkhoz képest, és a gyártott szövegek iránt és számtalan hasonló jótanács hangzott el.

Véres volt a hold, a gála pedig sikeres, senki nem csalódott, és nem kellett tartani vértacsiktól vagy leszámolásoktól. És hangsúlyozom, mi egészen csendesek voltunk a táborba érkező, tőlünk független emberkéktől. Terjedelmesre duzzadt család. Söröző gyerekek. Az írások dömpingje után a zsűri (Gaborják Ádám, Hevesi Judit, Kukorelly Endre) elvonult, hosszan tanácskozott, és alaposan megrakodva tért vissza személyre szóló észrevételekkel, jutalomkönyvekkel. (Köszönjük a Magvető Kiadónak és a JAK-nak is). Senki nem maradt ki, és semmi nem maradt. A rablás is szabad volt. A három kiemelt díjazott Németh Dorka és Richter Tamás volt egy-egy kíméletlen őszinte, erős novellával, valamint Tokos Bianka pedig versekkel, zsigerből megírt rímekkel.

Egyvalakit eljegyeztek, de végülis mi is magunkat. Az irodalommal.

Ir(T)áS tábor