Netnapló – 2011. augusztus 7.

Kipakolás

Ir(T)áS tábor - 2011. augusztus 7.

Netnapló–2011. augusztus 7.

Netnapló

Ir(T)áS tábor - 2011. augusztus 7.
Ebből is látszik, hogy nem csak mi, ők is lájkolták a közös hetet. - Az Ir(T)áS tábor utolsó napjáról, vasárnapról Csapody Kinga írását olvashatják.

Tegnap azt mondtam, hogy hiányozni fog – és tényleg. Itt nem a madarak csicseregnek, hanem az alattunk lévő teniszpályán pattog a labda, suhog az ütő, nyitva merem hagyni az ablakot, max egy kába szúnyog kóvályog be, semmi lódarázs-invázió. Már fél napja nem hallottam, hogy húdejóvagy, azt sem, hogy ki kapott csak négyest egy bizonyos vizsgán, és hogy egy másikon osztályozás pofára, avagy farpofára megy-e. Hosszú órák óta nem süvítette senki a fülembe, hogy metál, vagy, hogy ájemájronmen.

Ha már ájronmen, tartozom egy vallomással: Pál Sanyi férfi. Tegnap azt írtam, hogy a totálbrutálszexcsoport lányhatosa. Nos, ez a hat valójában öt lány, és Sanyi. Ő különben a híres Olvass el-díj első tulajdonosa. Egy Kollár Árpád-kötet választotta őt. De értékes Petőfi- és Arany-albumok, Déry-levelezések, Máté Olga- és Kosztolányi-fotós könyvek, Géczi-kötetetek, Halálnepperek, Kalligramok és antológiák is választottak gazdát. Így lett Tábori darázs-díj és Hérosz-díj, a Legasszociatívabb szöveg és a Legéletrekeltettebb tárgy díja, a Novella hangja- és Filológus-díj, Pszichodelikus-díj, Erotikus triász-díj, Varró Dani rím-díj, Szado-mazo- és Hányás-díj a gyomornedvek legplasztikusabb bemutatásáért. Jó volt látni, ahogy magára ismert a kategória elhangzásánál egy-egy díjazott, volt ováció, taps, riszpekt (hogy még egy tábori szó belekerüljön).

Most meg, a valós térből a valós közösség elvonul, és aktív életet él a virtuálisban. Őrült tempóval jelölget (egymást, a tábor facebook-oldalát, meghívott vendéget, elhangzott intézményt, szerzőt, lapot), képeket tölt fel és tagel, kommentel a csapat. Ahogy a fotókat nézem, a rockzenészek kezdhetnek rettegni, a közös ölelkezős celebképek, és a leglehetetlenebb tárgyakra kért dedikálások eddig az ő kiváltságuk volt. Eddig. Ebből is látszik, hogy nem csak mi, ők is lájkolták a közös hetet. Idézném a Zene és irodalom-díjas gitáros táborozónk üzenőfali kiírását:
„Simulások és pirulások, hajlamok és hajlatok, kéjgyilkosok és csillagok, vándorutak és másnaposak, hannák, zoék, "taurina-nászágyak", vádlik, rétek, éneklések, kosztolányi, heinekeinem, METÁL!, rispekt, mesék, rímek, szóval NAGYVILLÁM vessző ÍRTÁS vessző TÁBOR. Röviden.”

És hogy mi maradhat meg ebből? Van, aki a tábor alatt folyamatosan rájárt a könyvtárunkra, szinte mindenhol olvasott ráérő idejében, van, aki csak jegyzetelt, hogy tudja, hogy otthon kiket akar majd. Aztán aki azon kezdett gondolkodni, hogy Géczi János előadása után egész máshogy fog ülni művtöriórákon, és a szemiotika után kezd keresgélni. Lesz, aki a következő féléves kurzusainál biztosan használja majd a Hizsnyai Zoltántól, Aaron Blummtól és Ladányi Istvántól, valamint Balázs Imre Józseftől hallottakat. És többen olyanok, akiknek kicsit segíteni tudtunk abban, hogy megtalálják a hangjukat, elindítsuk valamennyi irányba, rámutassunk, hogy mit ne. Hihetetlen érezni, hogy az irodalom, az alkotás, a valahova tartozás igenis fontos tud még lenni, hogy az elhangzottak – legyen az szó Háy művészetfilozófiájáról, praktikus tanácsokról vagy épp arról, hogy kell bekopogtatni egy szerkesztőség postaládájába – pedig beépülnek és a belefordított energiánk nem vész el, csak átalakul ,és „más bőrébe bújik.”

Nagy tervek születtek. Komolyan lapalapításról, kevésbé komolyan arról, hogy Ninivel közösen egy irodalmi pompomlány-csoportot toborzunk, Garaczi Lacz meg majd mint edző segít. De legkomolyabban arról, hogy ez a munka nem szakadhat meg itt. Az irtastabor.blog.hu-ra nem csak képeket töltünk fel, hanem mindenki küldi az itt készült szövegeit is, azon túl pedig egész évben bombázhatja a mentorokat. És a legfontosabb talán, hogy mint ahogy azt sem szeretnék, ha csak online lapok lennének, az első Ir(T)áS nemzedék (a saját magukra kreált megnevezést sok szeretettel küldjük Cserna Bandinak) szeretne év közben is személyesen találkozni. Felmerül az őszi, tavaszi közösen javítgatós, alkotós, tanulós hosszúhétvége ötlete is, megígérem, hogy számolok, szervezek, gondolkodom, hogy lehet ezt megvalósítani. A lényeg, hogy nem csak ízlés (lásd: Jenei László netnaplója), hanem szándék is van.

Kipakoltam. Nem lett kevesebb a cucc, gazdagodtunk ajándékkönyvekkel is, van, aminek örülünk nagyon, a Hanna-hintát már elalvás előtt abszolváltam a Biciklizéseinket Török Zolival-t bekészítem az elolvasandó sorba, meg van olyan is, amit ha másra nem is, de valamire nagyon jó példaként lehet használni. Előkerül a táskámból a BBT-vel kötött alku tárgyát képező Háy-kézirat. Elfelejtettünk elszámolni, de azt hiszem, jogosan maradt nálam.

Utoljára hagytam a cipőket, kipakolom őket a táskából, de nem veszem fel, én nem abban alszom.

Csapody Kinga

Fotók: Csapody Kinga

Ir(T)áS tábor