Netnapló – 2013. október 21.

Két flekk távolság

2013. október 21. FÉLonline.hu

Netnapló–2013. október 21.

Netnapló

2013. október 21. FÉLonline.hu

Aztán újra MÁV. Velencéről ingázok, így napi kapcsolatban állok állami vasúttársaságunkkal, melynek menetrendje igazi hungarikum a fikciós írásművek terén. Mikor érkeznék még csak Tárnok, egy újabb flekk. - Ezen a héten a FÉLonline.hu szerkesztői írják a netnaplót, az elsőt Braun Barna jegyzi.


A Szeged-Budapest gyors az két flekk. Hétfő reggel, be kell hoznom magam, a hétvégén Kiskunmajsán áztunk Borival. Se könyvek, se internet, semmi billentyű vagy digitális fény. Büdös víz, szauna, élményfürdő, éttermi vacsora. Kemény hónap után vagyunk, kemény hét előtt állunk. Olvasásra, feltöltésre váró cikkek, megírandó kritikák halma, két est. Csütörtökön Térnyitás afterparty, nehéz összehozni, mert a fiatal magyar értelmiség Madridtól, Rómán, Párizson és Koppenhágán át Krakkóig szétszóródott Európában, így fel kell majd hajtanom a nyári velencei felvételeket, – lesznek a Youtube-on is – hogy legyen mivel helyettesíteni a távollévőket a Budapesten rekedt közönségnek. Pénteken pedig Critica Nova bemutatkozó est lesz, Borival, ezzel már múlt pénteken kész voltunk.

Szóval a Szeged-Budapest gyors az két flekk (jó tudni, hogy Boritól mindig csak két flekk távolságra vagyok), Tóth Kinga első könyvéről félkész a recenzió. Negyed délre beér a vonat, a Szegedi Egyetemről sikerrel postázom a rám bízott tanulmánykötetet. Bengi László Gadamer-órájára nem készültem a fenti okok miatt. Az előadás után aztán sajnos csak fél óra szünet jut az „irodámban" - ahogy Kollár Zsuzsi szerkesztőtársam nevezi – ami öt éve, mióta az ELTE BTK hallgatója vagyok, az „A" épület büféjében az asztal, az ajtó mellett balra, ott van konnektor. Ránézek a szerkesztői felületre, aztán a Facebook csoportra, szomorúan konstatálom, hogy mindenki kellemesebb dologgal múlatta idejét a hétvégén, mint a rábízott rovat. Lejön az összes e-mail, lesz bőven tartalom a héten, csak várni kell még minden fronton, hol egy képre, hol pedig arra, hogy a szerző végre megírja az elvállat cikket. Persze én sem szólhatok semmit, a saját lapom szégyenfalára kerülhetnék elmaradás tekintetében.

Bölcsészinformatikán aztán kiszámoljuk ezzel, hogy 21 nap lenne ide Róma lóval, ha az ókori birodalom dicső polgárai volnánk. A referáló kolléganő megismertet minket ezzel is, érdekes felület, tematizálva tarthatjuk, megoszthatjuk olvasmányainkat, cikkeinket – és ezek ismertében az magától ajánl nekünk új olvasmányokat, ha nem érti félre az érdeklődési körünket. Én mondjuk három perc után kapásból a The Best Funny Animal Video on the internet - Wins & Fails című videót kaptam. Viszont még nincs magyar közösség! Ezen az órán főleg játszunk egyébként különböző felületekkel és gondolatokkal, az informatika és bölcsészettudományok kapcsolatát firtatjuk (adatbázisok, digitális filológia, internetes irodalom) inkább laza érdeklődéssel, mint tudományosan. Az irodalom (online) halálról és az internetes kritikáról szóló ötleteimet már előttem az első három órán, most figyelek a többiekre, mindig van valami új, majd írunk belőle blogot is, a jövőhéttől.

Aztán újra MÁV. Velencéről ingázok, így napi kapcsolatban állok állami vasúttársaságunkkal, melynek menetrendje igazi hungarikum a fikciós írásművek terén. Mikor érkeznék még csak Tárnok, egy újabb flekk. Egyébként a világ legszebb helyén élek, (vonatkéséstől függően átlag) egy órára Budapesttől. A tavon tükörvíz. Csendes naplementébe burkolózik a Bence-hegy. Ehhez nem kell Instagram:

A szerdai est óta nem voltam itthon, két napig pedig semmi internet - Pesten meg csak futólag fértem hozzá a dolgomhoz, így jöhet a kora esti, majd az éjszakai műszak. A kora esti penzum két cikk javítgatása, előkészítése. Egy gyors lemezkritika egy épphogy ma (hétfőn) megjelent lemezről. És egy esszé, amit már csak holnap lövök ki. A kettő között Facebook marketing az estekre (az egyik posztom a RoHAM falán köt ki), és egy sajtóanyag összeállítása (ez is csak holnap megy ki). Aztán még gyorsan egy szerkesztőségi találkozó leegyeztetése, majd a videók beszerzése az estre. A későesti teendők maradnak a bíbelődés két kritikaszöveggel, meg persze a netnapló, melyet ezen a héten mi, a FÉLonline.hu szerkesztői írunk.

És végül vedd ezt a posztot alapul ahhoz, hogy, ha a gyereked elhatározza, hogy lapot alapít, lebeszéld! Én pályát módosítok: most német nyugdíjas szeretnék lenni a Kiskunság közepén egy medence meleg, büdös vízben.


Braun Barna


FÉLonline.hu