Netnapló – 2011. augusztus 3.

Ízlés van

Ir(T)áS tábor - 2011. július 3.

Netnapló–2011. augusztus 3.

Netnapló

Ir(T)áS tábor - 2011. július 3.
De félre a fanyalgással, proligyerek az úriszobában. Hét eleven és okos hölgy keresi velem egy szöveg erényeinek és gyengeségeinek "gyökérokait" (Komlós Aladár szép, poros kifejezése), tárgyal velem napról napra, hogy végül a finomabb nyelvérzék érvényesüljön – kritikát tudjunk írni. - Jenei László jelentkezik az Ir(T)áS táborból.

Egy hegy karaktere. Valamit tulajdoníthat a neve is, ez itt a Nagyvillám-hegy, mint egy indián törzsfőnök neve. Itt a Visegrádi-hegység válik el a Börzsönytől, amott a Zempléni a Bükktől. Itt kilátásunk van a Dunára és a Börzsönyre, amott van kilátásunk?De félre a fanyalgással, proligyerek az úriszobában. Hét eleven és okos hölgy keresi velem egy szöveg erényeinek és gyengeségeinek "gyökérokait" (Komlós Aladár szép, poros kifejezése), tárgyal velem napról napra, hogy végül a finomabb nyelvérzék érvényesüljön – kritikát tudjunk írni. Prózából is veszünk egy kicsit, amennyi ahhoz kell, hogy legyen bátorság majd jobbat írni. Jellemvonások, szakmai törekvések, megérinthetetlen individualizmus és dagályra hajló közösségi én, mint mindenhol, itt is hasonlóan múlatjuk az időt. Úgy van ez, mint a nagy költségvetésű katasztrófafilmekben: csak összefogással juthatunk ki a felborult Poszeidon (vagy bármelyik más) luxusóceánjáró mélyéből, de az egyes fázisokban fogyunk, s csak páran fognak feljutni. A látszatot ennek ellenére őrizni kell.

Hat rövid munkanap: minimalista próza. Az ankét mindig oldott hangulatban zajlik, a hirtelen ötletek, megvilágosodások (Nagyvillám-hegy) löknek tovább és tovább, és hogy tudunk örülni az aggasztó fordulatoknak, amikor megáll az ész. Ennek ellenére nincs gyűlölködés, nincs pártosodás, ízlés van ("megegyezés azok véleményével, akiknek van ízlése"), erkölcsi távlatok lehántása. Míg eszünk, nem gondolkodunk, s ez az egyoldalúság kisegít. Író és kritikus, mindenki, aki csak egy urat ismer, van olyan hülye, hogy ne tudjon a jó történésekkel szinkronban élni, bizonyára később fog ez a nyafi is fájni, a fél napnyi csöndek hiánya, míg gyűlhetne egy regény. Hogy is mondja Kosztolányi: "Az irodalomról leghelyesebb nem beszélni. Okosabb arról csak hallgatni." De mi igazi harci törzs vagyunk, ösztönt szegezünk ösztönnel szembe (talán ahogy Kosztolányi is akarta volna), megértjük, amit meg lehet érteni, s átlátszó érveknek behódolva dolgozunk.Géczi János ikonográfiai útmutatása: növény és költő (Nagy László – kardvirág), spermaszagú gyomnövények, ízek, és a világ szintjei. Aaron Blumm szép könyve, visszafogottsága, és a tudás, hogy lám, itt is, mi más, a szerelem működik. Szerelem és kerékpár. Aztán Grecsó Krisztián, nagy-nagy örömünkre verset is felolvas, prózaíróknak legyen mondva: a lélek játszik. Aztán Grecsó gitárral, fesztiválhangulat, gála. Bíró-Balogh Tamás.Egyébként a szokásos szorongás, de kicsivel, mindig csak egy kicsivel kevesebb. Jó.

Jenei László

Fotók: Csapody KingaIr(T)áS tábor