Netnapló – 2018. június 30.

Belülről kifelé – Nézőpontváltások fesztiválkivitelben

VOLT irodalmi sátor - 2018. június 30.

Netnapló–2018. június 30.

Netnapló

VOLT irodalmi sátor - 2018. június 30.

Az eddigi napoktól, fesztiváloktól eltérően ma a pogó közepén tombolás helyett inkább a közönség hátuljáról figyeltem, füleltem, próbáltam a koncertek más szegmenseit is megismerni. – Ezen a héten a VOLT Fesztivál Irodalmi sátrának szervezői írják a naplót a Literán. A harmadik bejegyzést közöljük Németh Ádámtól.


Gaborják Ádám irodalomkritikus és Czinki Ferenc író, újságíró a Diákhitel sátorban Irodalom és szolidaritás címmel beszélgettek a JAK-ról, a Szépírók Társaságáról, hajléktalanságról, genderkérdésről.

A világbajnokság pihenőnapján sem maradtunk futball nélkül. Leshatár című első kötetéről Pető Pétert Gaborják Ádám kérdezte. A regény teljesen új nézőpontból, a bíró szemüvegén keresztül ismerteti meg az olvasóval a labdarúgást. A könyv Észak-Magyarország szociográfiájának indult, hosszas átdolgozás után, de az eredeti 'küldetéstudatot' megtartva lett belőle szépirodalmi mű.

„Ha nagyon meg szeretnétek sérteni egy írót, hívjátok ifjúsági szerzőnek." Molnár T. Eszter szerint – akivel Czinki Ferenc beszélgetett – az írók nagy része azért utasítja el ezt a jelzőt, mert attól fél, hogy emiatt azt hiszik majd róla, mást nem is tud írni. Saját elmondása szerint az írás számára mindig a kihívások keresését jelentette. Sosem szeretett olyan művön dolgozni, „amiről már tudja, hogyan kell megírni". Biológiai kutatásai mellett egy ifjúsági regény, egy krimi és egy disztópia publikálása után épp egy újabb „felnőtteknek szóló" regényen dolgozik.

A slamsávban Pege Ibolya és Babaitisz Jorgosz szövegeit hallhattuk. Míg Ibolya a líra, Jorgosz a rap felől közelíti meg a műfajt, mostanában mindketten inkább ezekre a társművészetekre koncentrálnak. A szövegeik utáni beszélgetésből kiderült az is, hogy bár a szórakoztatás szerepéről és a versenyeken alkalmazott közönségzsűriről eltérő a véleményük, mindketten fontosnak tartják a szólásszabadságot.

Az eddigi napoktól, fesztiváloktól eltérően ma a pogó közepén tombolás helyett inkább a közönség hátuljáról figyeltem, füleltem, próbáltam a koncertek más szegmenseit is megismerni. A tudósításra is csak úgy tudtam igazán koncentrálni, hogy egy kicsit kiszakadtam a nyüzsgésből. Érdekes paradoxon.

 

(Leadfotó: Pereszlényi Erika)

 

Németh Ádám

VOLT Irodalmi Sátor