Netnapló – 2018. július 1.

Akkezdet és a vég

VOLT irodalmi sátor - 2018. július 1.

Netnapló–2018. július 1.

Netnapló

VOLT irodalmi sátor - 2018. július 1.

Tünci büféjében kötünk ki, leülünk az udvaron, körülöttünk páfrányok, egy színes lampionfüzér, az idetévedő fesztiválozók rajzai és szöveges üzenetei egy kifeszített molinón. – Ezen a héten a VOLT Fesztivál Irodalmi sátrának szervezői írják a naplót a Literán. A negyedik bejegyzést közöljük Szikszai Dórától.


Fáradt vagyok, fekszem az irodalmi sátor előtt egy szőnyegen, és a hangyákat figyelem a száraz fűszálakon. Várom az utolsó nap fellépőit, szépen lassan meg is érkeznek Sopronba.

Első vendégünk, Pion István felhúzza a lábait a padra, piros dobozos cigarettát szív, a pólóját tarkító flamingók időnként mintha vele együtt mozdulnának. Gaborják Ádámmal beszélget írásról, abúzusról, fociról. Hagyják összefolyni, egymásba illeszkedni a témákat, hogy végeredményben kapjunk valami kerek egészet, egy színes szálakból szőtt mintás konverzációt.

A foci kikerülhetetlen, ugyanannyiszor kerül szóba, mint a szex, mondja a költő, majd kiderül, hogy volt már játékvezető is. Zajlik az élet a játékban, ezért válik érdekessé, az irodalomban is ábrázolható témává. Viszont az irodalom tehermegosztás és bátorítás is. A nevén kell nevezned mindent, ,"tudd baszásnak nevezni a baszást" ahhoz, hogy eltávolítsd a fekete foltokat az életedből, így az olvasók is látják, hogy nincsenek egyedül a gondjaikkal, és talán könnyebben beszélnek azokról. Persze saját szavaink is megizzaszthatnak mindaddig, amíg meg nem találjuk a megfelelőeket. Pion Istvánnál is hasonlóan működik ez, ezért törekszik arra, hogy explicitebb, pontosabb legyen.

A beszélgetés után Pion Istvánhoz csatlakozik a soron következő slamsáv többi fellépője: Eszenyi Fanni, Laczkó Franciska, Pege Ibolya és Pinthér Anna. A hét legenergikusabb slamműsora következik egyéni és teamszövegekkel. Az előadók magabiztosan használják a teret az irodalmi sátor körül, járkálnak, sámlira állnak, feltűnő mozdulatokkal gesztikulálnak. Változatos témájú szövegeikben szó esik többek közt a sztereotípiákról, alkoholfogyasztásról, valamint felmerül a klasszikus fesztiváli kérdés: Létezik-e Isten?

A slam poetry-program után szinte papírforma, hogy a slammerekből álló kis társaságunk Akkezdet Phiai-koncertre siet, ahol közösen üvöltjük a tömegbe a Nyugat 100 című szám szövegét. A nagyszerű koncert után elhagyjuk a fesztivál területét egy csendesebb – beszélgetésre alkalmas – hely és olcsóbb fröccs reményében. Tünci büféjében kötünk ki, leülünk az udvaron, körülöttünk páfrányok, egy színes lampionfüzér, az idetévedő fesztiválozók rajzai és szöveges üzenetei egy kifeszített molinón. Beszélgetünk, nevetünk és készülünk az esti koncertekre, hiszen a fesztivál utolsó óráiban is rengeteg minden vár még ránk.

 

Szikszai Dóra

VOLT Irodalmi Sátor