Netnapló – 2014. augusztus 16.

A Tokaji Írótábor mérlege

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 16.

Netnapló–2014. augusztus 16.

Netnapló

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 16.

Én is megtapasztaltam, hogy a leggondosabb előkészítés esetén is megtörténhet, hogy a döntő pillanatban nincs a nyúl a cilinderben. Hanem, mondjuk, egy óriáskígyó lapul a helyén, amely képes lenyelni egyszerre a bűvészt és a nézőközönséget is. - A Tokaji Írótáborból Mezey Katalin bejegyzését olvashatják. 


Amikor édesapám megtudta, hogy az egyetemen népművelés (ma kulturális menedzser) szakra jelentkeztem, nagyon elkedvetlenedett. - Hálátlan, rossz szakma – mondta. Kiderült, hogy valamikor látott egy amerikai filmet, amelynek a hőse, ha nem is népművelő, de rendezvényszervező volt. A filmben épp egy híres bűvész utazásait, szerepléseit kellett megszerveznie. Dolgozott gonddal és serényen, minden rendben is volt egészen addig, amíg a fellépés során a bűvésznek ki nem kellett volna húznia a cilinderből egy szép fehér nyulat. A cilinderben nem volt ott a nyúl. Nagy botrány kerekedett.

Tokaj 2014 - 3. nap

Tiszaladányban Ratkó Józsefre emlékezett az írótábor

Azóta én is megtapasztaltam, hogy a leggondosabb előkészítés esetén is megtörténhet, hogy a döntő pillanatban nincs a nyúl a cilinderben. Hanem, mondjuk, egy óriáskígyó lapul a helyén, amely képes lenyelni egyszerre a bűvészt és a nézőközönséget is.

Tokaj 2014 - 3. nap

Bíró Zoltán tartja előadását

Augusztus 15-én bezárta kapuját a 42. Tokaji Írótábor. Programja ismét kiadós és sokrétű volt. Ha mérleget készítünk, legegyszerűbb a számokat segítségül hívni. Két és fél nap alatt több, mint 40 előadás hangzott el. Két nyilvános irodalmi estet szerveztünk: az egyik egy Radnóti-versekből készült drámai összeállítás volt a tokaji Paulay Ede Színházban. A másikat a Tokajjal szomszédos Tiszaladányban tartottuk: a 25 éve elhunyt Ratkó József költészetét idéztük fel.

Tokaj 2014 - 3. nap

Lezsák Sándor az írótáborban

Az írótábor során két kiállítás nyílt meg: a Tokaji Ferenc Gimnázium előcsarnokában Sáray Ákos fotóit láthatta és láthatja a közönség. A Paulay Ede Színház előcsarnokában nyílt meg rendezésünkben az EGY MŰVÉSZCSALÁD EMLÉKEZETE című tárlat. Hat nagy tablója Thuróczy Gergely irodalmi muzeológus, a PIM munkatársa szakértelmét dicséri: a képes összeállítások az Osvát - Bálint – Szerb család tagjait mutatják be, életrajzokkal, dokumentumokkal, fotókkal és műveikből vett idézetekkel, négy tárlóban pedig könyvek, illusztrációk és reprodukciók sorakoznak. A „szakmában” is csak kevesen tudják, hogy a Nyugat szerkesztője, Osvát Ernő, az erdélyi folyóiratszerkesztő, Osvát Kálmán, továbbá Bálint Aladár művészeti író, Bálint Endre festőművész, Szerb Antal író, irodalomtörténész és Bálint István költő és színházművész egyetlen család három egymást követő generációjának a tagjai. A PIM-nek, a Kassák Múzeumnak, Szabó Zsolt kolozsvári művelődéstörténésznek és Kollár Bongolan Marianne-nak, néhai Bálint István feleségének köszönhető a sokrétű dokumentumanyag. A kiállítás megszületését az NKA, az EMMI és az MMA támogatása segítette, és a Holokauszt Emlékév eseményeinek sorát gazdagítja. Tokajban szeptember 13-ig tart nyitva.

Tokaj 2014 - 3. nap

Mezey Katalin az Egy művészcsalád emlékezete megnyitóján

Idén három magyar és egy lengyel irodalmi folyóirat alkotói mutatkoztak be: a kárpátaljai EGYÜTT, a budapesti HITEL és a PARNASSZUS, valamint a lublini AKCENT főszerkesztője és szerzői olvastak fel és beszéltek munkájukról az írótábor közönsége előtt.

Végül a Reményi Ede Kamarazenekar augusztus 13-i estje sem maradhat említés nélkül: KOROK TÁNCAI című nyilvános koncertjüket a színházban rendeztük meg.
Az írótábor hét helyszínének egyike idén is a tokaji Millenniumi Irodalmi Emlékpark volt, ahol két bronzdomborművet avattunk: ezek a centenáriumukat ünneplő Weöres Sándorról és Határ Győzőről készültek.

Tokaj 2014 - 3. nap

Pozsgay Imre előadása (az elnökségben Sárközy Péter, Mezey Katalin és Márkus Béla)

A három nap során Kubik Anna Kossuth-díjas színművész végig velünk dolgozott, velünk táborozott: Weöres Sándor- és Határ Győző-verseket, egy szép Ratkó József-összeállítást halottunk tőle, és a Tokaj Kereskedőház borkóstolóján vérbő borvers-válogatást adott elő. Jelenléte mindig felpezsdítette az eseményeket, árnyalt, ihletett versmondása az idei írótábor szép emlékei közé tartozik.

Tokaj 2014 - 3. nap

Elek Tibor beszélget Kukorelly Endrével

De valljuk be: vannak kevésbé szép emlékeink is. A tábornyitó nap éjszakáján, borozás közben támadt konfliktusuk következményeként egy fiatal prózaíró ököllel rátámadt egy nála jóval idősebb költőre. Kórház, rendőrök, majd az ügy két érintettje elhagyta az írótábort. Az ügy persze máig, és még sokáig velünk marad. 

A sajtó, a média is felfigyelt a borozói incidensre. Egyes hírportálok beszámolói alján hosszan sorjáznak a gyáva, mert névtelen, de annál gonoszabb blogbejegyzések. Főként a fiatal író erdélyi származását, sőt a határon túli magyarságot veszik célba. Hullnak rájuk a felelőtlen, aljas ökölcsapások. Ezt észlelve, hol maradt ezúttal a szerkesztők tapintatát, politikai korrektségét tükröző „A cikk nem kommentelhető” felirat? Ebből a szerencsétlen történetből mért lehet, mért kell még nagyobb, politikai beszólásokkal teli botrányt kavarni?

Mezey Katalin

Fotók: Sáray Ákos, leadkép: Oláh Mátyás László

Tokaji Írótábor