Könyvajánló – 2018. február 1.

Tar Sándor: Tájékoztató (részlet)

Könyvajánló–2018. február 1.

Könyvajánló

Tar Sándor: Tájékoztató (részlet)

Január közepén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be a Tar Sándor műveiből és eredeti dokumentumokból összeállított, Tájékoztató című kötetet. A debreceni Déri Múzeumnál, Lakner Lajos szerkesztésében, kísérőtanulmányokkal megjelent kötetet Tar Sándor Szőke város című, 1969-es versével ajánljuk.


Tar Sándor: Szőke város (1969) by Litera Portal on Scribd

Tar Sándor (1941-2005) az ezredforduló magyar prózájának egyik meghatározó alakja. Eredeti szakmája fegyver-, lőszer- és robbanóanyag-technikus volt. 1992-ig az orvosi műszereket gyártó Medicor Művek debreceni gyárának dolgozója. 
1967-1970 között és 1975-ben a Német Demokratikus Köztársaságban dolgozott. Először mint betanított munkás, másodszor mint a drezdai munkásotthon nevelője. Rengeteg történetet gyűjtött össze az ott dolgozó munkásoktól, és följegyezte az ottani eseményeket is. Feljegyzéseiből megírta a Tájékoztató című szociográfiáját, mellyel 1976-ban megnyerte a Mozgó Világ szociológiai pályázatát. Írása kendőzetlenül mutatta be a kint dolgozó munkások nehéz, néha sivár mindennapjait és életkörülményeit. Épp ezért nem is jelenhetett meg. A díjátadó után a Mozgó Világ szerkesztői jelezték, hogy ebben a formában a tanulmányt nem közölhetik, kisebb átírásra lehet szükség, például ahol a vonatról leszálló fiúkat megérkezésükkor úgy „terelik, mint a zsidókat Auschwitzban”. Ekkor került kapcsolatba más szociográfiai érdeklődésű írókkal. A második helyezett, Csalog Zsolt arra biztatta, hogy ne engedjen egy sort se kihúzni. Végül a Tájékoztató a Profil című szamizdatban jelent meg.
A kötetben olvashatók Tar Sándor ebben az időben írt naplójegyzetei, és láthatóak a Tar egyik munkatársa által készített fotók.
A Tar-szöveg mellett Bartha Eszter, Deczki Sarolta, Kálai Sándor és Lakner Lajos tanulmányai kaptak helyet a könyvben.

Tar Sándor: Tájékoztató, Déri Múzeum, Debrecen, 2017, 2.625,-Ft