Könyvajánló – 2018. június 7.

Takács Zsuzsa: A Vak Remény (részlet)

Könyvajánló–2018. június 7.

Könyvajánló

Takács Zsuzsa: A Vak Remény (részlet)

Látta a Máramarosból deportált férfi / Kafkát. Mint akit szél fúj, lengedezett / előre-hátra, mikor az Appelplatzon / álltunk, esküdözött, s hogy kísértet- / szerű volt, mint akit krétával / rajzoltak a sötétbe. Komiszabb időket is átvészeltem / már, közölte vele Kafka. – Takács Zsuzsa A Vak Remény címen megjelent összegyűjtött verseit ajánljuk.


Takács Zsuzsa: A Vak Remény (részlet) by Litera Portal on Scribd

 

 

Takács Zsuzsa eddigi teljes költői életművét tartja kezében az olvasó: az összegyűjtött versek élén a legújabb, kötetben most először közölt Vak Remény-versekkel, a kötet lezárásaként pedig a régi és új India-költeményekkel. A Kossuth-díjas szerző nemzedékek számára vált iránymutatóvá, Ha van lelkünk ugyan című verse pedig a 2017-es év legolvasottabb online versközleménye volt.

„Minden igaz költészet kívülről megragadhatatlan, egyszeri sakkjátszma, mit csak utólag értékelhetünk. Ami bizonyosat nyitás után mondhatunk, nem több, mint hogy a játszma valódi. Valódi játszmának indul Takács Zsuzsa nyitása: egy valódi költészet széles és gazdag kombinációit, kibontakozását rejti magában." (Pilinszky János)

„A lélek csupán a test kényszere – ferdíthetnénk Pilinszkyt, aki egykor felhívta a figyelmet a pályakezdő Takács Zsuzsa költészetének tétova, kereső jellegére. Ez a meghatározó sajátosság azóta, az életmű kiteljesedése során, csak tovább erősödött, mintegy magabiztos tétovasággá sűrűsödött, keményedett, testesedett." (Bazsányi Sándor)

„Takács Zsuzsa verseiben a modern melankólia líráját alkotja meg. Ennek a modernségben újra megerősödött hagyománynak azonban kétszeresen is új jelentést ad. [...] A kritikus nem akarja elhallgatni csodálatát a megcsinálás ilyen maestriája olvastán." (Pór Péter)

Takács Zsuzsa: A Vak Remény, Magvető Kiadó, 2018, 608 oldal, 4999 Ft.