Könyvajánló – 2016. június 2.

Kemény István az idei Hévíz-díjas

Könyvajánló–2016. június 2.

Könyvajánló

Kemény István az idei Hévíz-díjas

Kemény István kapta idén a Hévíz Irodalmi Díjat Zrínyi Miklós és az üvegplafon című esszéjéért.


Kemény István kapta idén a Hévíz Irodalmi Díjat Zrínyi Miklós és az üvegplafon című írásáért. Az elismerést mindig a folyóirat előző évfolyamában megjelent legjobb írásnak ítélik oda. Kemény esszéje a 2015/4–5. számában jelent meg. A díjat június 1-jén adták át Hévízen.

"Kemény István írása úgy szól rólunk, a mi életünkről és kicsiségünkről, hogy egy régesrég elmúlt-eltűnt-elfelejtett, idegen ország olyan polgáráról szól, aki a mi nyelvünkön beszélt, és aki olyan, mintha a rokonunk lenne. Mintha ismernénk, mintha lenne bármi közünk hozzá. Tökéletes a csel: a huszadik századi Zrínyi Miklós sorsa egyszerre a mi karikatúránk és egyszerre az ő tragédiája." – olvasható Szálinger Balázs laudációjában.

Kemény István egyébként is fontos szerzője a pár éve megújult Hévíz folyóiratnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Kemény versével indult a 2012-es évfolyam, amikor az új szerkesztők, Szálinger Balázs és Cserna-Szabó András átvették a lapot, valamint a 2015-ben a Magvető Kiadónál megjelent Hévíz Irodalmi Antológia is Kemény-verssel kezdődött.