Könyvajánló – 2016. július 19.

Bán Zsófia: Turul és dínó

Könyvajánló–2016. július 19.

Könyvajánló

Bán Zsófia: Turul és dínó

A minduntalan visszatérő kérdés persze az – csakúgy, mint a holokausztáldozatok jóvátétele kapcsán –, hogy mennyiben lehet „jóvátenni” egy normalitástól, gyermeknemzéstől, szabad szerelemtől, leszármazottaktól és méltóságtól megfosztott életet. - Bán Zsófia Turul és dínó című könyvét ajánljuk.


Bán Zsófia: Turul és dínó by Litera Portal

„Csak addig hátrálhatunk, ameddig lehet – de addig muszáj."

Bán Zsófia novelláskötete után ismét egy lebilincselő esszékötettel jelentkezik, amelyben közös nevezőként a képeknek a kulturális emlékezetben betöltött szerepét vizsgálja: miként villantják fel múltunk és jelenünk elviselhetetlen, vállalhatatlan „sötét foltjait”, miközben önértékük elvitathatatlan. Ami nincs jelen az emlékezetben, amiről az legszívesebben újra meg újra megfeledkezne: a hiány itt a főszereplő, képekben elbeszélve. Film, fotó, képzőművészet és irodalom, és persze bennük a 20. és a 21. század nagy botrányai; az utolsó fejezetben olvasható tüntetéskritikák pedig egy vadonatúj műfajban szembesítenek a társadalmi emlékezet torzulásainak a saját bőrünkön tapasztalható következményeivel.

„Milyenek a jelenetek a képek életéből? Leginkább sokszínűek, aligha egyértelműek, ámbár igencsak izgalmasak… egyszerre szólnak a jelen társadalmi konfliktusairól, topkategóriás irodalmi művekről, filmekről, színházi előadásokról vagy épp a modern nagyváros és a kortársság-érzet különbözőségeiről és hasonlatosságairól, a holokauszt képi, illetve narratív ábrázolhatóságának vitájáról és a politikai kultúra hiányáról.” (Czenkli Dorka)

Bán Zsófia: Turul és dínó. Magvető, 2016, 280 oldal, 3490 Ft.