Könyvajánló – 2018. május 8.

Hogyan legyél mesterlövész? (részlet)

A kortárs szerb irodalom antológiája

Könyvajánló–2018. május 8.

Könyvajánló

A kortárs szerb irodalom antológiája

Figyelmesen célozz/ Ne szórd a muníciót/ A golyó drága, az élet olcsó/ Az élő hús és halott szavak piacán. – A Hogyan legyél mesterlövész? című kortárs szerb antológiából közlünk részletet, amely a Tiszatáj Könyvek Insula Vicina című sorozatában jelent meg.


A kortárs szerb irodalom antológiája: Hogyan legyél mesterlövész? (részlet) 2 by Litera Portal on Scribd

 

 

INSULA VICINA magyarul annyit tesz, hogy szomszédos sziget. A szomszédos népek kortárs irodalmi antológiasorozata: az elsüllyedt Közép-Európa szigettengere. Sokszor a kis különbségek okozzák a patologikus szembenállásokat, ám a vízválasztó vonalak ellenére valami mégis egyben tartja ezt a szigetvilágot. Hogy mi lenne az, lapozzuk fel a sorozat darabjait, tapogassuk ki régiónk ütőerét, az elemi kapcsolatformákat, vagy legalábbis azok lehetőségét.

Menni vagy maradni, írni vagy elnémulni – ezek párhuzamos és egzisztenciális kérdések a térségben. Az irodalomnak, akkor is, ha politikai jellegű, nincs hatása a társadalomra, a közügyekre. Ugyanakkor az alkotásvágy hajtóereje nem lehet pusztán politikai. Az oka definiálhatatlan, sőt, abszurdnak hat, mégis kiirthatatlan és kiíratlan. Senki sem tanácsolja a folyatatást vagy az abbahagyást. Ugyanígy: az antológiát lehet a végéről kezdeni, az elejéről, a közepéről, mindig ugyanoda lyukadunk ki, vagyis mindig máshová, éppen ezért a mostani elöljáró jegyzetekben nem tanácsos semmiféle útirányt szabni.

A kötet szerzői: Alen Bešić, Bojan Babić, Bojan Krivokapić, Čarna Popović, Dejan Matić, Dragoslava Barzut, Dragana Mladenović, Dušan Vejnović, Enes Halilović, Jasmina Topić, Maja Solar, Marija Pavlović, Mića Vujičić, Milan Dobričić, Milena Marković, Miloš Živanović, Petar Matović, Vladimir Bulatović, Vukašin Štreker, Siniša Tucić, Srđan Srdić, Tomislav Marković.

A kötet fordítói: Bakos Petra, Bencsik Orsolya, Benedek Miklós, Lenkes László, Orcsik Roland, Orovec Krisztina, Rajsli Emese, Sándor Zoltán.

A kortárs szerb irodalom antológiája: Hogyan legyél mesterlövész?, szerk. Orcsik Roland, Tiszatáj Alapítvány, 2018, 208 old., 2490 Ft