Első közlés – 2010. augusztus 14.

Nagy Ildikó Noémi: Noelle

Első közlés–2010. augusztus 14.

Első közlés

Nagy Ildikó Noémi: Noelle
Nem is tudtam, hogy néz ki. Sohasem láttam, csak egy osztályképen. Megkért telefonon, hogy járjunk. Beleegyeztem. Nem találkoztunk, többet nem is hívott. - Nagy Ildikó Noémi: Eggyétörve című kötete az idei Könyvhétre jelent meg. Felolvasott belőle a JAK-pikniken. Egy kötetben szereplő novellát ajánlunk most.

Lúzer vagyok. Mindig is az voltam. A nagymamám azt mondja, ha a budiajtót kötözném magamra ruha helyett, akkor is szép lennék. De hát mit számít, ha egyszer vesztes vagyok, mindenki rajtam röhög. Noelle szeretnék lenni. Körbeadtak egy kérdőívet, hogy ki a legjobban öltözött lány a suliban, rám senki sem szavazott. Mark O’Marába vagyok szerelmes. Meg Robbie Kingbe, meg Chris Bennettbe, ezek a fiúk viszont mind Noelle-be szerelmesek. Noelle-nek van a legmenőbb cipője. Rábeszéltem anyukámat, hogy menjünk el a Bob’s-ba, és vegyünk olyan cipőt.   Másnap fölvettem, és úgy mentem, hogy mindenki lássa. És akkor vettem észre, hogy Noelle cipőjének a márkája Eastlands. Téglalap alakú címke, iránytűvel. Mindenki látja, hogy nem Eastlands a cipőm, hanem Footgear. Nevetnek. A hamis Eastlands cipőjében próbál feltűnősködni.
A nevem Noémi. Arról, hogy a nevem valójában Ildikó, mélyen hallgatok. Van még hozzá egy kiejthetetlen vezetéknév is. De maradjunk a Noéminél. No Emmy. Így ejtik. No Emmy. Enemy. Kitaláltam, hogy Emminek fogom szólíttatni magam. Az már majdnem Noelle. Noelle 1., a széplány, és én, Noelle 2., a vesztes. Ha legalább a fegyverhordozója lehetnék. Mennék vele, nevetnék a viccein, „ez szép volt, Noelle”. Nem lehet. Lúzer vagyok.
Robbie King megkérte Noelle-t, hogy járjanak. Így megy ez. Megbeszélés alapján. Én is jártam egy sráccal, a barátnőm haverja, úgy hívják, Gary Fogg. Köd, ezt jelenti a neve. Köd volt az életemben, telefonon beszéltük meg, hogy járni fogunk. Nem is tudtam, hogy néz ki. Sohasem láttam, csak egy osztályképen. Megkért telefonon, hogy járjunk. Beleegyeztem. Nem találkoztunk, többet nem is hívott. Úgy vettem, hogy járunk. Tulajdonképpen azóta is járunk, mert soha nem szakítottunk. 
Robbie King mögöttem ül algebraórán. Nyállal összetapasztott papírgalacsinokat dobál a hajamba. De nem azért, mert tetszem neki. Noellelel jár. Úgy köszön, hogy „Yo, No Emmy!” Noellelel csókolózik a szekrényem előtt. Nem férek oda, előtte állnak. Noellelen ma feszülős top van. A mellét összeszorítja. Push-up melltartó, persze. Mert tizenhárom évesen senkinek sincs ilyen melle. Victoria’s Secret Second Skin Satin, nyilván. Nekem is van ilyen melltartóm, de minek. Nem is hordok melltartót. A fiókomban van otthon.
Noelle pomponlány, ő a pomponlányok vezetője. Lehettem volna én is pomponlány, de apukám azt mondta, felejtsem el. Nem leszel a footballcsapat szajhája. De Apa! Ezt a beszélgetést most befejeztük. Jó. Soha az életben nem leszek menő. A magyar szüleim. Apukám, a drakula.
Noelle ma egy „preppie” szoknyában van. Nem értem, mit jelent a szó, de látom, hogy milyen a szoknya. Skótmintás, térdig érő. És az Eastlands bőrcipő. Megpróbálom megközelíteni a szekrényemet. Robbie egyébként a legjobb tanuló. A szekrényem előtt áll. Húzz innen, No Emmy, morogja.
Van egy barátnőm. Nem Noelle. Sheryl. Néha úgy írja alá, Cheryl. Senki nem ül mellé az iskolabuszon, azt mondják, büdös. Van benne valami. Nagyon magasra fellakkozza a haját. Kábé tíz centi. És vazelint rak az ajkára, de valahogy mindenhol van belőle az arcán. Én sem ülök mellé a buszon. A buszon nem a barátnőm. Csak az iskolában. Sheryl vett rá, hogy menjek el az iskolabálra. Anyukám varrt új ruhát, én akartam. Farmerban kellett volna mennem. A tornaterem fel volt díszítve. Szólt a Sweet Child o’ Mine. A vécében talált rám Sheryl, a szép új ruhámban. Menjek már be, vár Danny. Danny egy idióta, akinek tetszem. Jaj, ne! Aztán bemegyek. Nem tudok táncolni. Mit csináljak?, üvöltöm Sheryl fülébe. Ugrálj! Ugráltam. Aztán kimentem az iskola elé. Ott állt Noelle egyedül. Cigizett. Eastlands, farmer miniszoknya, tökéletes vádli. Szomorúnak látszott. Lehet, hogy épp most szakított Robbie Kinggel? Rám nézett. Szia, No Emmy. Szia, Noelle. Tudtam, hogy buli van nála jövő hétvégén. Már kábé az egész iskolát meghívta. És ott álltunk. Nem is volt szomorú. Nem is szakított Robbie Kinggel. Nem hívott meg a bulijába. Nem kért fel táncolni még Danny sem. Ha legközelebb iskolát váltok, Noelle-nek fogom szólíttatni magam.

***

Nagy Ildikó Noémi: Eggyétörve c. novelláskötete az idei könyvhétre jelent meg. A JAK-piknik rendezvényre Dorcsinecz János készített grafikákat az ott elhangzott Epic című szöveghez. A grafikák közül egyet Önök is megtekinthetnek.

 

Nagy Ildikó Noémi