Első közlés – 2018. február 7.

Inspiráció – Új sorozat a Literán

Első közlés–2018. február 7.

Első közlés

Inspiráció – Új sorozat a Literán

Inspiráció címmel ma új sorozat indul a Literán. Kortárs írók, költők küldenek inspiráló képeket egymásnak stafétában. Deres Kornélia kezdi a sort. A sorozatszerkesztő: Seres Lili Hanna. Mostantól tehát: minden szerdán Inspiráció.


A Litera új sorozatában az irodalmat a vizualitással társítjuk. Kortárs írók, költők mutatnak be őket inspiráló képzőművészeti alkotásokat, festményeket, grafikákat, fotókat; és küldenek tovább egy-egy inspiráló képet egy általuk választott másik szerzőnek, stafétában.

Nem csak a költői és/vagy prózai művek inspirációs forrására vagyunk kíváncsiak, de sorozatunkban képet kaphatunk kortárs alkotóink vizuális preferenciáiról, látásmódjáról, betekintést nyerünk a művek születésének folyamatába, valamint azt is elárulják a küldemények, hogyan látják egymást kortárs szerzők, miként lépnek párbeszédbe egymással és egymás alkotói világával.

Egy Inspiráció-blokkban három képet láthatnak majd:

1. A kapott kép: az első képet az adott szerző kapja az előzőtől. Akár a szövegvilágból induló asszociáció, akár provokáció a kapott kép, a szerző reflexiókat fűz hozzá, amiből kiderül, telibe vagy mellétrafált a feladó, miként viszonyul szerzőnk a küldeményhez, mit indít el vagy épp blokkol benne.

2. A saját kép: a második kép a szerző saját alkotói világának egy vizuális inspirációja. A kép mellett olvashatjuk a hatására, hatása alatt született alkotást, valamint – az előzőhöz hasonlóan – kommentárt.

3. A küldött kép: végül pedig ő küld egy képet az általa választott alkotónak, aki erre az Inspiráció következő részében reflektál.

A három kép mellett tehát egy irodalmi művet és két vagy több kommentárt olvashatnak.

A sorozat szerkesztője, Seres Lili Hanna elsőként Deres Kornélia kezébe adta a stafétabotot, amely ezután szerzőről szerzőre jár majd.

Deres Kornélia Edward Hopper Soir Bleu című festményét kapta. Reflexióit az Inspiráció sorozatkezdő részében olvashatják!

Az Inspiráció darabjait szerdánként közöljük.

A későbbiekben tervezünk játékot is, amelybe bekapcsolódhatnak az olvasókat is!

 

A címlapon a XVI. századi olasz festő, Parmigianino Autoritratto entro uno specchio convesso (Self-portrait in a Convex Mirror) című festménye, amely John Ashbery azonos című hosszúversét ihlette.