Első közlés – 2015. szeptember 13.

Egy hét a Kaukázusban

Első közlés–2015. szeptember 13.

Első közlés

Egy hét a Kaukázusban

Az Öt Ujj az azerbajdzsáni muszlimok zarándokhelye. Meddő nők másznak fel a szent hegy terméketlen szikláira, azért, hogy áldást kérjenek. A sziklák közt rejtőző szerzetesi házban megérintik az öt ujjat. A termékenység szimbólumát. Majd térdelve imádkoznak. – Szelfibojkott című nyári sorozatunkban Kiss Noémi fényképeit és a fotókhoz írt szövegeit közöljük.


Harmadik nap

Bakuban pompás a reggeli, müzli és pirítós, meg datolya, füge, olajbogyó. Bár a kiszolgáló személyzet nem nagyon ér rá nekünk rántottát készíteni, a pincérlány is épp reggelizik, közben újságot olvas, utána keresztrejtvényt fejt, majd megjön sakkpartnere. Tengeri kilátás a reggelizőből, képzeletbeli olajfoltok a sós párát árasztó Kaszpi-tenger partján. Ilham Alijev elnök diktátori szeme mindent lát, így alig várom, hogy végre lekerüljünk a fővárosi térképről.

Amíg Baku egy szellemváros és disneyland, addig a vidék, a Kaukázus az ország valódi arca. Az archoz nyak, test, kar és ujjak is tartoznak. És persze fegyverek, meg kecskék. Háború az örményekkel. Európa játékok 2015, a sport iránti harcos szenvedély. Sovány férfiak, szovjet autók, legújabb Mercedes terepjárók. Telt, de bujkáló nők. Sárga, kiszáradt kősivatagon át haladunk. Olajfák, szúrós bogáncs a kőtengeren, és egyre több ragadozó madár, ahogy közeledünk a hegyi zarándokhelyhez. Mai úti célunk az Öt Ujj hegy, vagyis a Beşbarmaq.

Mielőtt Qubába, a hegyi zsidókhoz megérkeztünk volna, észak felé indultunk. A Kaukázus vonulata itt eléri a tengerpartot. Az Öt Ujj az azerbajdzsáni muszlimok zarándokhelye. Meddő nők másznak fel a szent hegy terméketlen szikláira, azért, hogy áldást kérjenek. A sziklák közt rejtőző szerzetesi házban megérintik az öt ujjat. A termékenység szimbólumát. Majd térdelve imádkoznak.

A sziklák megmászása igazi erőpróba, és lelki próba is, mert a kövek közt jósnők és koldusok bújnak meg, akik áldás és átkot is szórhatnak, attól függ, az ide érkező, hogyan bánik velük. Tapogatnak, kővel simitják a karomat, Allahot hívják rám. De csak akkor, ha pénzt kapnak. Szorgalmasan osztogatom a Manatokat. Lent a völgyben bárányt vágnak, egy gödörbe vér folyik, sül a saslik és forr az azeri teavíz. Miközben hatalmas ragadozó madarak keringenek a zarándokok által itt hagyott tengernyi szemét felett. A kecskék dinnyehéjat nyalnak, a szamarak legelésznek és új utasokra várakoznak.

Útikalauz: Sajó Tamás és a wang folyó blog

Kiss Noémi