Hírek – 2015. február 15.

Zelei Dávid a Bodor Béla-díj 2015-ös kitüntetettje

Hírek–2015. február 15.

Hírek

Zelei Dávid a Bodor Béla-díj 2015-ös kitüntetettje

A Bodor Béla-díjat 2013. végén alapította a 2010-ben elhunyt író, költő, kritikus családja: felesége, Tunyogi Erzsébet, és lánya, Bodor Emese. A díj célja az, hogy elismerje az egyedi hangvételű, önálló gondolatokat megfogalmazó, 35 év alatti kritikusokat. 2015-ben Zelei Dávidnak ítélte oda a kuratórium a díjat.


„Állandó párbeszédben áll önmagával: tegnapi felfogásával, holnapi, elképzelhető értékváltásaival. A művészet, az irodalom, a műalkotás léte, végeérhetetlen keletkezése, ajándék volta felett érzett derű hatja át sorait.”

(Tarján Tamás Bodor Béláról)

„mivel kevés az esélye, hogy Philip Roth vagy Mario Vargas Llosa villásreggeli közben belenéz a Műútba vagy akár az ÉS-be (pedig néha igazán megérné), aligha kell félnünk a sértődésüktől, őszintébben, nyíltabban lehet véleményt megfogalmazni az adott kötetről.”

(Zelei Dávid: Még a szomszédainkról sem tudunk semmit,
Szarka Károly interjúja)


A Bodor Béla-díjat 2013. végén alapította a 2010-ben elhunyt író, költő, kritikus családja: felesége, Tunyogi Erzsébet, és lánya, Bodor Emese. A mindig Bodor Béla születésnapjához, február 24-éhez közeli napon átadott díj célja az, hogy elismerje az egyedi hangvételű, önálló gondolatokat megfogalmazó, 35 év alatti kritikusokat. A család által felkért szakmai kuratórium (Kemény István, Margócsy István, Németh Gábor, Szilágyi Zsófia) döntése alapján az első kitüntetett, 2014-ben, Lengyel Imre Zsolt volt.

2015-ben a kuratórium egyhangú döntése alapján Zelei Dávid kapja a Bodor Béla-díjat, 2014-ben az Alföldben a bestseller-kritikáról megjelent írásáért, a Kalligram folyóiratban, a prae.hu-n, az Élet és Irodalomban közölt világirodalom- és fordításkritikáiért, a világirodalom-kritikáért tett erőfeszítéseiért.

A spanyol-történelem szakon végzett Zelei Dávid 1985-ben született, a FISZ-Jelenkor Világirodalmi Sorozatának sorozatszerkesztője, a Lazarillo Hispanisztikai Portál szerkesztője. Az általa szerkesztett Világtalanul? Világirodalom-kritika Magyarországon című kötet 2015-ben jelenik meg a FISZ Világirodalmi Sorozatában.

A díj átadására 2015. február 18-án, szerdán, délután 4 órakor kerül sor, az Írók Boltjában. Az eseményen Lázár Balázs részleteket olvas majd fel Bodor Béla műveiből, a díj átadása után pedig Szilágyi Zsófia Zelei Dáviddal beszélget. 

A fotó forrása: Librarius