Hírek – 2008. június 6.

Vivát Benyovszky Móric!

Könyv és táncjáték Benyovszky Móric emlékére

Hírek–2008. június 6.

Hírek

Könyv és táncjáték Benyovszky Móric emlékére
Benyovszky Móric madagaszkári jelentésének angol nyelvű változatát mutatták be a sajtó képviselőinek az Országos Széchényi Könyvtár és a nagy utazó emlékének ápolására alakult Magyar-Madagaszkári Társaság vezetői a nemzeti könyvtárban. Benyovszky emlékére színpadi táncjátékot készített a Ghymes együttes is, meylet a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatnak be augusztus 9-én és 10-én.

Benyovszky Móric madagaszkári jelentésének angol nyelvű változatát mutatták be a sajtó képviselőinek az Országos Széchényi Könyvtár és a nagy utazó emlékének ápolására alakult Magyar-Madagaszkári Társaság vezetői a nemzeti könyvtárban. A különleges kötet az elsőként négy évvel ezelőtt, általuk megjelentetett francia és magyar nyelvű kiadás angol változata, elsősorban azzal a céllal, hogy újabb nyelvterületek kapcsolódhassanak a Benyovszky kutatásokhoz.

A Benyovszky kultusz ápolásának másik idei kiemelkedő kulturális eseménye az a színpadi táncjáték, amelyet a népszerű Ghymes együttes készített és visz színre. A különleges és egyedülálló produkciót a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatják be 2008. augusztus 9-én és 10-én, a Nemzetközi Néptáncfesztivál záró eseményeként, több száz hazai és külföldi táncos részvételével. A táncjáték páratlan dallamvilágát Szarka Tamás és az együttes hozta létre, rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán. Benyovszky szerepében Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncművész.
 
A Benyovszky kulturális értékekről és eseményekről Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója, Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Szarka Tamás, a Gymes együttes vezetője és G. Németh György, a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság elnöke adott tájékoztatást a megjelenteknek.
 
A XVIII. század neves utazója, felfedezője a mindmáig legnagyobb magyar hajósnak számító személyiség, aki európaiként elsőként hajózott át a Csendes óceán északi részén, megelőzve hét évvel az angol Cook kapitányt és a franciák expedícióját. Katonaként részt vett a lengyel-orosz háborúban, kiemelkedő tetteiért a lengyelek nemzeti hősként tisztelik, majd orosz fogságba esett és Kamcsatkára száműzték. Kalandos úton jutott el Madagaszkár szigetére, megalapította a Louisburg nevű telepet, a bennszülöttek vezetőjükké (a legenda szerint királlyá) választották. Később, újabb kalandos utazásokat követően visszatért a szigetre. Itt halt meg – egy kisebb ütközetben – 1786-ban. Életútja története – nem utolsósorban Jókai Mórnak köszönhetően (1886) – tovább élt.

Emlékének ápolására öt évvel ezelőtt a Magyar-Madagaszkári Társaság emléktáblát és szobrot avatott a budapesti Benyovszky Móric utcában. A távoli szigeten pedig nemzetközi expedíció keretében állították fel a budapesti szobor másolatát Maroansetrában, a fővárosban, Antananarivó Benyovszky utcájában pedig azóta három nyelvű emléktábla hirdeti a magyar utazó emlékét. A Társaság kezdeményezésére az Országos Széchényi Könyvtár - a londoni British Library jóváhagyásával - a Kossuth Kiadóval közösen kiadták a Madagaszkári jegyzőkönyvét (Protocolle), Benyovszky első madagaszkári expedíciójáról (1772-1776) készített átfogó jelentését. A Voigt Vilmos professzor és munkatársai által szerkesztett könyv francia és magyar nyelven jelent meg, a 2005. év legszebb magyar könyve elismerésben részesült. A kötet angol nyelvű változatát tavaly mutatták be New Yorkban, ezúttal első ízben került sor a magyarországi ismertetésre.