Hírek – 2017. július 9.

Változások a Magvető és az Athenaeum szerkesztőségében

Hírek–2017. július 9.

Hírek

Változások a Magvető és az Athenaeum szerkesztőségében

Júliustól több változás is lesz a Magvető Kiadó háza táján, a főszerkesztő Turi Tímea lesz. Ugyancsak új főszerkesztőt kapott az Athenaeum Peiker Éva személyében.


Változások a Magvetőnél

Júliustól megújult szervezeti struktúrában működik a Magvető – jelentette be Dávid Anna, a kiadó igazgatója.
Ami a szerkesztőket illeti, Turi Tímea a kiadó főszerkesztőjeként folytatja a munkát. 1984-ben született, a szegedi bölcsészkaron végzett kommunikáció és magyar szakon, később ugyanitt volt a Modern Magyar Irodalom Tanszék PhD-hallgatója. Dolgozott szabadúszó újságíróként, irodalomkritikusként, a Bartók Rádió kulturális műsorainak munkatársaként, 2012 óta a Magvető szerkesztője. Turi Tímea első verseskötete 2012-ben jelent meg (Jönnek az összes férfiak), ezt követte A dolgok, amikről nem beszélünk 2014-ben, és idén az Anna visszafordul.

Szegő János az eddigi kreatív és szerkesztői feladatai mellett ezentúl kiemelten foglalkozik a kiadói programok megújításával és a külső partnerekkel szervezett rendezvények szakmai kérdéseivel. A kiadót gyakran képviseli konferenciákon, médiaeseményeken, itthoni és határontúli fesztiválokon. Lényegében nem változik Schmal Alexandra szerkesztő munkaköre, aki a Tények és Tanúk sorozat felelőse is.

Több mint negyven év után nyugdíjba vonult János Rozália, a Magvető kereskedelmi vezetője. Utódja Németh Barnabás, aki majd tíz éve dolgozik a könyvkereskedelemben. Július elsejétől új műszaki vezető, a nagy kiadó tapasztalattal rendelkező Takács Klára koordinálja a gyártási folyamatokat. A kiadó művészeti vezetője és vezető tervezője továbbra is Pintér József. Orzóy Ágnes intézi a kiadó nemzetközi ügyeit: világirodalmi kötetek vásárlását, illetve magyar szerzők képviseletét, műveik eladását külföldi kiadók számára. Mindemellett új munkatárssal bővült a kiadó. A pr- és marketingfeladatokat Árvai Judittal együtt Bödő Anita látja el, aki korábban újságíróként és kiadói pr-osként is dolgozott. A szerkesztőségi titkár továbbra is Balázs Judit.

Új vezető az Athenaeum szerkesztőségének élén

A 88. Ünnepi Könyvhéten nyújtott kiemelkedő teljesítményt követően, ez év júliusától új főszerkesztő irányításával működik tovább Magyarország legnagyobb hagyományú könyvkiadója, a Líra-csoport kötelékébe tartozó Athenaeum szerkesztősége. Az új főszerkesztő a kiadó munkáját eddig szerkesztőként segítő Peiker Éva.

Peiker Éva Miskolcon született, az ELTE-n angol nyelv és irodalmat hallgatott, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen könyvkiadói szerkesztő képzésen vett részt. 2010-ben, pályakezdőként került az Athenaeumhoz, ahol az évek során többféle pozícióban dolgozott. 2013 óta főállású szerkesztő, magyar és külföldi szerzők szövegeit gondozza szeretettel; időnként fordít.

A kiadó igazgatója, Szabó Tibor Benjámin elmondta, hogy az Athenaeum egy kivételesen szerencsés helyzetű kiadó a magyar könyvszakmában. „Nekünk nem kell keresnünk se példaképeket, se célokat. A kiadó alapítója, Emich Gusztáv az 1840-es évek elején alapított könyvkereskedést a ma már nem létező Kígyó téren. Alig néhány évtizeddel később az Athenaeum egy nyomdákkal, könyvkiadóval, magazinokkal és napilapokkal rendelkező óriási korporáció volt – Magyarország első, modern értelemben vett médiabirodalma, a hazai könyvszakma legfontosabb márkája. A múltunk és hagyományaink egyben a magától értetődő céljainkat is kijelölik. Ezek voltunk – és ezek leszünk újra.”

Az Athenaeum jelenleg évi száz címet gondoz, a régi kiadóház törekvéseit követve a presztízs és populáris kultúrában egyaránt jelen van könyveivel, éves nettó árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

Peiker Éva a fejlődést és a folytonosságot emelte ki szakmai törekvései közül. „Amióta az Athenaeumnál dolgozom, sokat alakult a kiadó profilja, évről évre egyre több hazai szerző könyvét hozzuk, és egyre izgalmasabb címekkel jelentkezünk. A történelmi regények mellett a társadalmi témájú kéziratok és igényes lektűrök száma is növekszik. Bíró Szabolcs, Tóth Csaba és Szurovecz Kitti csupán néhány név a sok közül, akikre mind büszkék vagyunk.”

Az új főszerkesztő a kiadó évadzáró estjén, 2017. július 8-án a Lurdy-házban működő Líra-Móra könyvesbolt galériatermében vette át kinevezését.