Hírek – 2013. szeptember 12.

Új irodalmi ösztöndíj a fiatal magyar irodalomért

Hírek–2013. szeptember 12.

Hírek

Új irodalmi ösztöndíj a fiatal magyar irodalomért

Univ.-Prof. Dr. Horváth Péter üzletember, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mecénása, támogatója irodalmi ösztöndíjat hoz létre a kortárs magyar irodalom fiatal  alkotóinak megsegítésére.


Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért
(Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur)

Az ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők (írók, költők, kritikusok, esszéisták) támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.

Az ösztöndíj összege netto 6.000 Euró.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra.

A jelöltek nevét, a kuratórium által összeállított Top10-es listát a Litera egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozza. A versenyben maradt három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó - jelölt nevét egy héttel a díjátadás előtt ismerteti, a díjazottról pedig átfogó portrét közöl.

Az ösztöndíj kuratóriuma:

Keresztury Tibor
író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke)

Esterházy Péter
író (az ösztöndíj védnöke)

Szilasi László
író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár (kurátor)

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere:
az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), és a Litera.hu (Budapest)

Az ösztöndíj minden év őszén a sajtó jelenlétében kerül átadásra a kultúrát, az irodalmat támogató budapesti vendéglátóhelyek valamelyikén – első ízben 2013. október 10-én (csütörtök) 19 órakor a Kék Ló Fashion Pubban. (Budapest, Kazinczy u. 11.)

Prof. Dr. Horváth Péterről


Horváth Péter 1937-ben született Sopronban. 1956. november 9-én a zöld határon hagyta el Magyarországot. Németországba ment, 1962-ben az Aacheni Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett, majd 1965-ben Münchenben végzett mérnök-közgazdászként. Tanársegéd lett az egyetemen, fokozatosan emelkedett a tudományos ranglétrán, 1973-ban habilitált. 1975-ben a Darmstadti Egyetemen lett professzor. 1981-ben a Stuttgarti Egyetem kontrolling tanszékének vezetőjévé nevezték ki. Ugyanebben az évben megalapította stratégiai és menedzsment tanácsadó cégét, az IFUA Consultingot (az IFUA betűszó az Institut für Unternehmensanalysen, azaz vállalatelemző intézet rövidítése). A céget később átkeresztelték a Horváth & Partners névre. Elsősorban német nyelvterületen bővült a tevékenység, de létszámát tekintve a stuttgarti után a magyar iroda a második legnagyobb a csoportban. Stuttgart és Budapest mellett többek között Berlinben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Münchenben, Bécsben, Zürichben, Bukarestben és Abu Dhabiban van irodája a csoportnak. A 7 országban 11 irodával, 4OO munkatárssal múködő, világszerte elismert cégcsoport a vállalati tanácsadói szakma legszűkebb élvonalába tartozik. A Horváth & Partners 2006-tól tagja a független tanácsadó cégeket tömörítő nemzetközi Highland Worldwide hálózatnak.

Horváth Péter díszdoktor a Budapesti Corvinus Egyetemen, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemen és a németországi European Business Schoolon. Több száz cikk és számos szakkönyv szerzője. 2001-ben stuttgarti székhellyel alapítványt hozott létre a magyar-német kulturális, tudományos és menedzsment-kapcsolatok fejlesztésére. Ilyen irányú erőfeszítéseit 2006-ban „Pro Cultura Hungarica" kitüntetéssel ismerte el a magyar állam.

Horváth Péter már visszavonult a cég operatív vezetéséből, de elnöke a nemzetközi csoportot összefogó Horváth AG felügyelőbizottságának, s a tudományos életben is aktív. 2002-ben a vállalati működés vizsgálatára kutatóintézetet alapított International Performance Research Institute (IPRI) néven. A Stuttgarti Egyetemen 2005 óta emeritus professzor. Szerkesztője a "Controlling" and "Wissenschaftsmanagement" szakfolyóiratoknak. Mostanság leginkább a „zöld kontrolling" foglalkoztatja, vagyis az, hogy a környezetbarát működést hogyan lehet beépíteni a vállalati folyamatokba, méghozzá gazdaságilag hatékonyan. Küzdőképességére jellemző, hogy noha csak 50 éves kora után kezdett el futni, a mai napig minden évben teljesíti a New York Maratont.

Horváth Péter háttérbe húzódó, szerény személyiségén, és a szakmájában őt vitathatatlan tekintéllyé emelő üzletemberi kvalitásain túl nagyvonalú mecénási tevékenysége alapján is ismert. Vallja, hogy az anyaország imázsa külföldön leginkább a kultúra eszközeivel, a kultúra erejével formálható, alakítható. Ennek jegyében alapítványt hozott létre, s a Péter Horváth Stiftung az idők során a kortárs magyar kultúra Baden-Württemberg-i jelenlétének a legmeghatározóbb támogatója lett. Ma már gyakorlatilag nincs olyan jelentős kulturális program, előadás a tartományban – legyen az a Bartók Vonosnégyes, a Fesztiválzenekar fellépése, a Nobel-díjas Kertész Imre estje vagy Nádler István kiállítása –, ami ne az ő közreműködésével valósulna meg. Azért is lehet ez így, mert Horváth Péter nem csupán a legsikeresebb Magyarországról elszármazott üzletemberek egyike, hanem finom ízlésű kultúrember, aki a magyarországi kulturális-művészeti életről naprakész ismeretekkel rendelkezik.

A Péter Horváth Stiftungról 

A demokratikus értékek és az európai együttműködés iránt mélyen elkötelezett üzletember 2001-ben Péter Horváth Stiftung néven alapítványt hozott létre, melynek vagyona mintegy 350.000 Euro, az éves támogatások volumene pedig 50.000 Euro. Az alapítvány elsősorban a tudományos kutatást és a kortárs művészetet támogatja, kitüntetett figyelemmel a német-magyar tudományos és kulturális kapcsolatok elmélyítésére.

A gazdasági élet területén az alapítvány – sok más egyéb gazdasági-tudományos alapkutatás mellett -- több kutatási projektet támogat a Stuttgarti Egyetemen és a budapesti Corvinuson, de diplomamunkák és disszertációk megírásához is kínál ösztöndíjakat. Német-magyar gazdasági konferenciák és workshopok, közös kutatások sora valósult meg általa.

Az alapítvány a német-magyar kulturális kapcsolatok területén a modern képzőművészetet és a kortárs irodalmat támogatja elsősorban: számos Németországban megrendezett magyar kortárs képzőművészeti kiállítás főszponzora volt, de az alapítvány segítségével valósulhatott meg többek között a németországi Liszt-vándorkiállítás, vagy a huszas évek magyar avantgárd festészetét bemutató tárlat is. Az alapítvány azonban a művészetek területén mindenekelőtt a kortárs magyar irodalom németországi megismertetésének elkötelezett elősegítője: Kertész Imrétől Nádas Péterig, Terezia Mora-tól Závada Pálig számos magyar író németországi estjeinek, körútjainak, könyv-megjelenéseinek főszponzora, a Stuttgarti Magyar Intézet és a Literaturhaus kortárs magyar irodalmi programjainak elsőszámú támogatója.

Az alapítvány létrehozója egy interjúban így beszélt motivációjáról: „A fiatal művészek és tudósok segítése a szívügyem, hiszen én is sokat köszönhetek a támogatásnak, amelyben fiatal egyetemistaként részesültem. Ebből akarok visszaadni valamit. Különösen fontosnak tartom, és ezért támogatom a Német- és Magyarország közötti kapcsolatokat: a Pro Cultura Hungarica kitüntetésre ezért vagyok különösen büszke."