Hírek – 2012. december 14.

Szil Ágnes az első JAKkendő-díjas

Hírek–2012. december 14.

Hírek

Idén első alkalommal ítélte oda a JAKkendő-díjat a József Attila Kör által felkért független szakmai kuratórium. A díj átadását nyilvános pályázat előzte meg, amelyre - az előzetes várakozásokat felülmúlva - több mint hetven pályamű érkezett. A szövegek a legkülönbözőbb hazai és határon túli területekről érkeztek. A díjat Grecsó Krisztián adta át.


 

A JAKkendő-díjat öttagú szakmai kuratórium ítélte oda. Ennek tagjai az idén Garaczi LászlóMikola GyöngyiSzvoren Edina és a JAK-füzetek sorozatszerkesztői, Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán voltak. A kuratórium tagjaira a pályaművek meglepően nagy száma miatt is nagy felelősség és sok feladat hárult. A pályaművek elolvasása után Garaczi László úgy fogalmazott: "Van remény, van és lesz utánpótlás." Ahogy mondta, még a kevésbé erős szövegekben is azt érezte, nagy az elszántság, ami záloga lehet a további fejlődésnek és tanulásnak.

A kuratórium több lépésben értékelte a műveket, amíg nyolc szöveg maradt a díjazásra érdemesnek tartott munkák listáján. Az utolsó körbe jutott szerzők: Bartha EszterBicskei Gabriella, Farkas Arnold Levente, Magyari Andrea, Papp Zakor Ilka, Sirbik Attila, Szekeres Szabolcs és Szil Ágnes.

Az első JAKkendő-díjat végül Szil Ágnes Tangram című munkája nyerte el. A kézirat rövidprózák gyűjteménye, amely előre láthatólag jövő év elején jelenik meg könyvként a JAK-füzetek sorozatban.

A díjazottról:
Szil Ágnes 1972-ben született, Békésen él. Szakmáját tekintve latin-magyar szakos tanár. 2006-ban Albius Tibullus műveinek műfordításáért Pedagógus Kutatói Pályadíjat kapott a Magyar Tudományos Akadémiától. Békésen Irodalmi svédasztal címmel irodalmi klubot vezet, ahol magyar és világirodalmi szerzők szövegeit boncolgatják. A Békési Újság című helyi lapban Egy nyelvet beszélünk címmel rovatot vezet, amelynek cikkeiből éppen ezen a héten jelent meg gyűjteményes válogatás.

A JAKkendő-díjról:
 
A JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon tisztán magánalapítású szakmai díjként jött létre. A JAKkendő-díj alapító támogatója, a MrSale Öltönyüzlet, amely fontos céljának tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs irodalom helyzetbe hozását. Békés Zoltán, a MrSale Öltönyüzlet ügyvezetője a JAKkendő-díj támogatójaként elkötelezett abban, hogy az elismerést ezentúl évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. A mindenkori JAKkendő-díjas szerző könyve a JAK-füzetek sorozatban lát napvilágot, és a díjhoz pénzjutalom is kapcsolódik. További információ a támogatóról: www.mrsale.net/

Fotó: Szőcs Petra

Forrás: József Attila Kör