Hírek – 2017. szeptember 8.

Ma kezdődik az Art Capital

Hírek–2017. szeptember 8.

Hírek

Ma kezdődik az Art Capital

A tavalyi nagy sikerű nulladik év után idén szeptember 8-án, ma megnyílik ismét Szentendrén az Art Capital. 2017 témája az otthon és az otthontalanság – e köré épül a hazai és külföldi műveket egyaránt bemutató, klasszikus és formabontó, több mint egy tucat kiállítás, melyek egyike Tolnai Ottó műveiből készült. A Literát Lanczkor Gábor tudósítja majd az Art Capital eseményeiről.


A tavalyi nagy sikerű nulladik év után idén is megnyílik Szentendrén az Art Capital. 2017 témája az otthon és az otthontalanság – e köré épül a hazai és külföldi műveket egyaránt bemutató, klasszikus és formabontó, több mint egy tucat kiállítás. Kezdetnek máris a 7-én megnyílt, a huszonegyedik század egyik legégetőbb kérdésével, a társadalmi átrendeződéssel foglalkozó MIG 21 kollektív kiállítást ajánlják a szervezők, majd Bakos Tamás, az utcáról a műterembe kerülő autodidakta festő arcképeit és egy cseh üzletember, Robert Runták gyűjteményét, mely térségünk művészetéről ad színes, átfogó képet; honi művészeink közül pedig Szabó Zsuzsanna átalakuló fonalai és házai, valamint Bukta Imre tyúkjai szórakoztatják és gondolkodtatják el a nagyközönséget.

Az Art Capital pénteki sajtótájékoztatóján a fesztivált szervező Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Gulyás Gábor hangsúlyozta: ma azok a városok képesek a művészeti központ szerepét betölteni, ahol megfelelő kiállítási lehetőségek állnak a kortárs képzőművészet rendelkezésére. Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag, a következő hetekben azonban tovább gazdagodik az Art Capital kínálatával.

Gulyás Gábor elmondása szerint valamennyi szentendrei múzeum része a projektnek, de a legtöbb programnak a MűvészetMalom és a Ferenczy Múzeum ad otthont.


A MűvészetMalomban már csütörtök este megnyílt a MIG21 - Migráció a kortárs képzőművészetben című tárlat, amely egy „ideológiai nehezékekkel terhelt, sematikus keretek közé szorult" témát jelenít meg, elsősorban közép- és kelet-európai művészek munkáin keresztül. Jelen lesz munkáival az egyik legismertebb orosz képzőművész, Oleg Kulik, csakúgy, mint a horvát Mladen Stilinovic vagy a macedón sztárszobrász, Zarko Baseski, aki óriás emberalakokat formázó munkáival vált híressé.

Szintén a MűvészetMalomban látható szombattól a Bomlasztó képzelet című kiállítás, amely Robert Runták cseh műgyűjtő mintegy másfélezer műalkotást számláló kortárs festészeti kollekciójából válogat. A tárlaton olyan jelentős alkotók munkái láthatók, mint Jake és Dinos Chapman, Daniel Richter vagy Tilo Baumgärtel, ahogy felbukkannak a régió meghatározó alkotói – mások mellett Szűcs Attila, Bodoni Zsolt, Wilhelm Sasnal és Serban Savu – is.


Gulyás Gábor elmondása szerint a képzőművészeti fesztivál egyik nagy felfedezésének ígérkezik Bakos Tamás Barcsay Múzeumban nyíló kiállítása: a sokáig hajléktalanként élő Bakost a bécsi Kunstverein művészeti vezetője fedezte fel és állította ki óriási sikerrel. Bakos Tamás első magyarországi tárlata szombattól lesz látható, akárcsak Szabó Zsuzsanna kiállítása a Barcsay Múzeumban és Bukta Imre installációja a Kovács Margit Múzeum udvarán.


Gulyás Gábor kiemelte Francois Fiedler tárlatát is. A magyar származású művész a hetvenes-nyolcvanas években az egyik legfontosabb absztrakt festőjének számított Párizsban. A Magyarországon kevéssé ismert alkotónak Hazatért művek címmel az eddigi legteljesebb magyarországi tárlata tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban szeptember 16-tól. Ekkor mutatkozik be Szentendrén a 2016-os Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása, Fajcsák Dénes és Fábián Gábor Aektivátorok című projektje is, a Vajda Lajos Múzeumban pedig Lét-szekvenciák címmel szentendrei művészek – többek között Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Vajda Lajos és Vincze Ottó – az otthon motívumát megidéző alkotásai lesznek láthatók.

Kevesen tudják, hogy a Kossuth-díjas vajdasági költő, író, esszéista Tolnai Ottó időnként nemcsak szövegeket ír képzőművészeti alkotásokról, de maga is készít grafikai munkákat. A Titorelli faiskolája című tárlat az Art Capital díszvendégének felkért Tolnai Ottó rajzaiból ad közre válogatást, két sorozatra – a Szerzetes és a Titorelli faiskolája címűekre – fókuszálva. A kiállítást szeptember 15-én Reményi József Tamás nyitja meg.

Az Art Capital rendezvényeit két szakaszra lehet bontani: szeptember 15-ig megnyílnak a kiállítások, a következő tíz napban következnek a programok. Minden egyes programnapon egy-egy házigazda várja a vendégeket, jórészt olyan képzőművészek, akik jelenleg is Szentendrén élnek: efZámbó István, feLugossy László, Regős István, Nagy Barbara, Bereznai Péter, Vinkler Zsuzsi, Benkovits György, Szirtes János, Vincze Ottó, majd Baksai József – számolt be Gulyás Gábor.

Az Art Capital eseményeiről Lanczkor Gábor tudósítja majd a Literát. Öt bejegyzésben kaphatunk képet a fesztivál kiállításairól és programjairól. 

A fesztivál teljes programja az Art Capital honlapján érhető el.

Litera/MTI

Kultúra-képzőművészet-kiállítás-fesztivál
Art Capital - 18 kiállítás és 66 program Szentendrén
Szentendre, 2017. szeptember 8., péntek (MTI) - Mások mellett Jake és Dinos Chapman, Oleg Kulik, Bakos Tamás és Francois Fiedler munkái is láthatók a szentendrei Art Capital képzőművészeti fesztiválon, amely 18 kiállítással és 66 programmal várja a közönséget péntektől szeptember 24-ig.
Magyarország első képzőművészeti fesztiválja a tavalyi "nulladik év" után idén indul el teljes gazdagságában, ezúttal az otthon - otthontalanság témára felfűzve - mondta el az Art Capital pénteki sajtótájékoztatóján a fesztivált szervező Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.
Gulyás Gábor hangsúlyozta: ma azok a városok képesek a művészeti központ szerepét betölteni, ahol megfelelő kiállítási lehetőségek állnak a kortárs képzőművészet rendelkezésére. Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag, a következő hetekben azonban tovább gazdagodik az Art Capital kínálatával - emelte ki.
Gulyás Gábor elmondása szerint valamennyi szentendrei múzeum része a projektnek, de a legtöbb programnak a MűvészetMalom és a Ferenczy Múzeum ad otthont.
A MűvészetMalomban már csütörtök este megnyílt a MIG21 - Migráció a kortárs képzőművészetben című tárlat, amely egy "ideológiai nehezékekkel terhelt, sematikus keretek közé szorult" témát jelenít meg, elsősorban közép- és kelet-európai művészek munkáin keresztül. Jelen lesz munkáival az egyik legismertebb orosz képzőművész, Oleg Kulik, csakúgy, mint a horvát Mladen Stilinovic vagy a macedón sztárszobrász, Zarko Baseski, aki óriás emberalakokat formázó munkáival vált híressé.
Szintén a MűvészetMalomban látható szombattól a Bomlasztó képzelet című kiállítás, amely Robert Runták cseh műgyűjtő mintegy másfélezer műalkotást számláló kortárs festészeti kollekciójából válogat. A tárlaton olyan jelentős alkotók munkái láthatók, mint Jake és Dinos Chapman, Daniel Richter vagy Tilo Baumgärtel, ahogy felbukkannak a régió meghatározó alkotói - mások mellett Szűcs Attila, Bodoni Zsolt, Wilhelm Sasnal és Serban Savu - is.
Gulyás Gábor elmondása szerint a képzőművészeti fesztivál egyik nagy felfedezésének ígérkezik Bakos Tamás Barcsay Múzeumban nyíló kiállítása: a sokáig hajléktalanként élő Bakost a bécsi Kunstverein művészeti vezetője fedezte fel és állította ki óriási sikerrel. Bakos Tamás első magyarországi tárlata szombattól lesz látható, akárcsak Szabó Zsuzsanna kiállítása a Barcsay Múzeumban és Bukta Imre installációja a Kovács Margit Múzeum udvarán.
Gulyás Gábor kiemelte Francois Fiedler tárlatát is. A magyar származású művész a hetvenes-nyolcvanas években az egyik legfontosabb absztrakt festőjének számított Párizsban. A Magyarországon kevéssé ismert alkotónak Hazatért művek címmel az eddigi legteljesebb magyarországi tárlata tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban szeptember 16-tól. Ekkor mutatkozik be Szentendrén a 2016-os Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása, Fajcsák Dénes és Fábián Gábor Aektivátorok című projektje is, a Vajda Lajos Múzeumban pedig Lét-szekvenciák címmel szentendrei művészek - többek között Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Vajda Lajos és Vincze Ottó - az otthon motívumát megidéző alkotásai lesznek láthatók.
Az Art Capital rendezvényeit két szakaszra lehet bontani: szeptember 15-ig megnyílnak a kiállítások, a következő tíz napban következnek a programok. Minden egyes programnapon egy-egy házigazda várja a vendégeket, jórészt olyan képzőművészek, akik jelenleg is Szentendrén élnek: efZámbó István, feLugossy László, Regős István, Nagy Barbara, Bereznai Péter, Vinkler Zsuzsi, Benkovits György, Szirtes János, Vincze Ottó, majd Baksai József - számolt be Gulyás Gábor.
A fesztivál teljes programja a www.artcapital.hu honlapon érhető el.