Hírek – 2017. március 27.

Szaniszló Judit nyerte el az idei Békés Pál-díjat

Hírek–2017. március 27.

Hírek

Szaniszló Judit nyerte el az idei Békés Pál-díjat

Március 27-én, hétfőn ötödik alkalommal adták át a Békés Pál-díjat, melyet 2017-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban Szaniszló Judit vehetett át. A díjról a Békés Pál Civil Társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, Merényi Ágnes és Reményi József Tamás – döntött. 


A 2013 januárjában megalakult Békés Pál Civil Társaság úgy határozott, hogy az író végakaratához híven díjat alapít, azt róla nevezi el, és évenként ítéli oda. 
Békés Pál maga is hitt abban, hogy a történetek az emberiség legősibb és legféltettebb kincsei, ezért az alapítók szándéka szerint a díjat olyan szerző kaphatja meg, aki különösen értékes prózai művel hívja föl magára a figyelmet.

A Békés Pál Civil Társaság a névadó 61. születésnapján, március 27-én ötödször is kiosztja a díjat. Békés Pál hitt abban, hogy a történetek az emberiség legősibb és legféltettebb kincsei, ezért az alapítók a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására, mint a díj odaítélésének egyik szempontjára tekintenek.

A 100.000 Ft-os jutalmat olyan szerző kaphatja meg, aki a megelőző időszakban különösen értékes prózai művel hívta fel magára a figyelmet.


A Békés Pál-díjat a Társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, a kuratórium elnöke, Merényi Ágnes szerkesztő és Reményi József Tamás író, irodalomtörténész – ötödik alkalommal Szaniszló Juditnak ítélte.  

Fotó: Szilágyi Lenke

Szaniszló Judit 1977-ben született Miskolcon. Az ELTE magyar–esztétika szakán végzett 2004-ben. 2008 óta jelennek meg prózai írásai és versei a Holmiban, az Élet és Irodalomban, az Ex-Symposionban, valamint a Kultúrpart internetes portálon. A Beenged az első kötete, 2016-ban jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Díjai: Országos Kazinczy-díj (2002), Goldenblog, közönségdíj (2005), az Élet és Irodalom tárcanovella-pályázat különdíja, Petri György-díj (2015).

A Békés Pál-díjat első ízben, 2013-ban Tompa Andrea, második alkalommal, 2014-ben Csabai László, harmadik alkalommal Kiss Tibor Noé (2015), negyedszerre Potozky László (2016) vehette át.