Hírek – 2010. szeptember 5.

Szálinger Balázs kapta a Quasimodo Emlékdíjat

Hírek–2010. szeptember 5.

Hírek

Szálinger Balázs kapta a Quasimodo Emlékdíjat
Szálinger a Halott porokból mindenféle úrnő című versével nyerte el a fődíjat 300 pályázó közül. A 32 éves, József Attila-díjas költőnek a fődíjat Mezey Katalin költő, a Salvatore Quasimodo Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át.

Szálinger Balázs zalai származású, jelenleg Kolozsvárott élő költő vehette át a Quasimodó Emlékdíjat a Nobel-díjas olasz lírikus nevével fémjelzett balatonfüredi költőverseny szombati díjkiosztó gálaestjén; a szerző a Halott porokból mindenféle úrnő című versével nyerte el a fődíjat 300 pályázó közül. A 32 éves, József Attila-díjas költőnek a fődíjat Mezey Katalin költő, a Salvatore Quasimodo Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át. A 18. alkalommal megrendezett nemzetközi költőverseny különdíját Kabdebó Tamás kapta, Róma-amor című verséért, 12-en pedig oklevelet vehettek át.

A Bertha Bulcsú-díjat - az irodalmi publicisztika meghívásos pályázatán - Balogh Elemér, Bartusz-Dobosi László, Kemény Tamás, Kristóf Attila és Majoros Sándor kapta meg.

 Az idén rekord számú pályamű érkezett: 282 lírikus összesen 564 alkotással jelentkezett - közölte az ünnepi díjkiosztón Cserép László, a rendező balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője. Megjegyezte, hogy több romániai és szlovákiai magyar költő is küldött művet, de benevezett egy Írországban élő magyar poéta is is.

 A Salvatore Quasimodo Költőverseny egy nemzetközi kulturális hálózathoz kapcsolódik, ugyanis a szervezet célkitűzései között szerepel a kultúrák "gyümölcsöző együttműködése" - mondta Katerina Stenou, az UNESCO kulturális igazgatója. Hozzátette: amikor "gyümölcsöző" együttműködésről beszél, akkor a kulturális változatosságra gondol, amelyek tehetségeket, új műveket, új gondolatokat hoznak.

Balatonfüreden "olyasmi jött létre" az elmúlt csaknem húsz év során, amelyre "maga Quasimodo is talán büszkébb lenne, mint akár a Nobel-díjára" - jelentette ki Szőcs Géza költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kulturális államtitkára. Mint mondta, Quasimodo nagyon büszke lett volna arra, hogy Füreden az "élő költők társasága" mind a barátai és tisztelői.

(MTI)