Hírek – 2018. október 4.

FILIT fesztivál, Dorian Gray-kézirat és Dragomán francia sikere

Hírek–2018. október 4.

Hírek

FILIT fesztivál, Dorian Gray-kézirat és Dragomán francia sikere

Újabb francia díjra jelölték Dragomán regényét, megjelenik a Dorian Gray eredeti kézirata fakszimilében, és megnyílt a jászvásári nemzetközi irodalmi és műfordítói fesztivál, a FILIT. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.


Megkezdődött a Filit fesztivál Jászvásárban

Hatodik alkalommal rendezik meg október 37. között a romániai irodalom és könyves szakma egyik legfontosabb fesztiválját, a Filit Nemzetközi Irodalmi és Fordítói Fesztivált Jászvásárban (Iași). A rendezvény külföldi díszvendégei között találhatjuk többek között Jonathan Franzen, Jón Kalman Stefánsson, Kamila Shamsie, Eduardo Caballero és Orcsik Roland írót is, de a romániai irodalom legjelesebb képviselőivel is találkozhatnak a Jászvásárra látogatók. A teljes program a fesztivál honlapján olvasható.

Újabb francia díjra jelölték Dragomán regényét

Dragomán György Máglya című regényének francia kiadása néhány hete jelent meg a Gallimard kiadónál Joëlle Dufeuilly fordításában, és már a második rangos kitüntetésre esélyes. A napokban hozták nyilvánosságra a Prix de Meilleur Livre Étranger (A legjobb külföldi könyv díja) jelöltjeit, a szépirodalom kategóriában pedig a Máglya is szerepel. 1999-ben Nádas Péter Emlékiratok könyve kapta meg a díjat, de az eddigi nyertesek között szerepel például Witold Gombrowicz, Colm Tóibín, Martin Amis és Viet Thanh Nguyen is. Az idei díjazott nevét november 29-én hozzák majd nyilvánosságra.

Megjelenik a Dorian Gray arcképe kézirata

New York Times számolt be róla, hogy párizsi központú SP Books megjelenteti Oscar Wilde világhírű regényének eredeti kéziratát fakszimile kiadásban. A regény első, 1891-es publikálásakor a szerző sok szövegrészt törölt és megváltoztatott, elsősorban a homoerotikus epizódokat. Az eredeti, helyreállított (uncensored) változatot először 2011-ben vehette kezébe a közönség, amikor a Harvard University Press megjelentette ez a szöveg már magyarul is olvasható Dunajcsik Mátyás fordításában, Dorian Gray képmása címen. Most pedig az ősszöveg, az eredeti kézirat is megismerhetővé vált.

(Képek: FilitGallimardSP Books)

Melhardt Gergő