Hírek – 2010. július 30.

Spiró György a Holdudvarban

Hírek–2010. július 30.

Hírek

Spiró György a Holdudvarban
Az Olvasóliget legközelebbi rendezvénye július 31-én 18 órától lesz a margitszigeti Holdudvarban. Vendégünk: Spiró György. Szegő János kérdezi majd az írót.

Az Olvasóliget sorozatban kortárs írók olvasnak fel budapesti és vidéki ligetekben, többek között a Litera szervezésében, a Hungarofesttel együttműködésben, a Pécs2010 program részeként. Rendezvényeinken a margitszigeti Holdudvarban, a pécsi Kultúrkertben és Balatonalmádiban napernyők alatt, kényelmes nyugágyakon, kerti székeken, puffokon olvasgathatnak a kortárs irodalom rajongói. Kiadók és szerkesztőségek jóvoltából temérdek könyv és folyóirat várja az érdeklődőket a polcokon. A közönség találkozhat kedvenc írójával, egész nyáron felolvasásokkal várjuk az olvasót. A Litera tizenegy eseményt kínál Önöknek.

Július 31-én, szombaton délután hattól a margitszigeti Holdudvarban az Olvasóliget vendége Spiró György lesz. A beszélgetést Szegő János vezeti.

Spiró György legutóbb megjelent regénye, a Feleségverseny a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2010-ben.
Ajánlójában ez olvasható: "Lesz a jövőben egy Magyarország. Múltjában közösnek mutatkozik az általunk ismert hazával, viszont a mi mostani jelenünk ebben a regényben már a közelmúlt. Olyan múlt ez, amely nem hozott megoldásokat. A megoldások a regény idejében születnek. A haza keletkezőben van, új ideológiák, új érzelmek és új választások mentén (melyek mélyén azért mindig lapul egy-egy ismerős mozzanat). Az ország újabb csonkoláson esik át egy újabb háború következtében, és a rendszert gyökeresen meg kell változtatni ahhoz, hogy talpra álljon történelmének egyik legszégyenteljesebb vereségéből. A fizikai és szellemi leépülés fájó pillanatait egy új nyomor örömteli pillanatai váltják, amelyben a nélkülöző lakosság követhető eszmére lel, szerethető és karizmatikus vezérre, valamint világos jövőképre. Az anyaföld és a nemzet, akár a királynő és a király, egymásra talál, és immár szétválaszthatatlanok. Mindemellett bizonyítást nyer az is, hogy a hülyeség nagyon tud fájni."

Fontos még említeni a nemrég napvilágot látott interjúkötetet Marianna D. Birnbaum tollából. Az Esterházy, Konrád, Spiró Jeruzsálemben - Beszélgetések a Szentföldről, irodalomról, életről című kötetben Spiró Györggyel Jeruzsálemi ősi szellemek címen jelent meg beszélgetés.

A kötet kiadója, a Magvető így ajánlja a könyvet: "Marianna D. Birnbaum izgalmas kérdései mindezekre és más különös pillanatokra derítenek fényt, vonnak párhuzamot és tesznek különbséget e három irodalmi ikon között, úgy, hogy a történetmesélések közben az írók - e kötet főszereplői - közelebb engedik magukhoz az olvasót. Megosztják gondolataikat a zsidóságról, a magyar-izraeli hasonlóságról, a világszemlélet és érték fontosságáról, választ adnak arra, hogyan lehetünk egy kultúra egyszerre külső és belső szemlélői.
Egy üdvözlőkártya, melyet Esterházy, Spiró és Konrád adott postára Izraelben a szülőanyja az interjúkötetnek. S íme, a kártya ettől kezdve nemcsak eszmei értékkel bír, hanem jóval túlmutat önmagán: e szíves gesztus gondolatából fakadt az az ötlet, hogy a címzett a szerzőkkel készített interjúk nyomán kifürkéssze, milyen benyomásokkal tértek haza kedves barátai az Izraelben eltöltött négy nap után.
A három szerző mellett sétálva, miközben elhaladunk a Jaffa-kapu, majd a Hurva-zsinagóga előtt, századokon és világokon át utazhatunk, míg ismét visszatérünk saját valóságunkba, amely a könyv élményétől máris gazdagabb lett."
 
Következő literás programunk augusztus 4-én a pécsi Kultúrkertben Márton László felolvasása lesz, Ágoston Zoltán beszélget majd az íróval. A felolvasások és beszélgetések minden esetben 18 órakor kezdődnek. A budapesti és almádi beszélgetéseket a Litera szerkesztői (Jánossy Lajos, Szegő János és Zelki János) vezetik, a pécsieket két helybéli  irodalmár: Ágoston Zoltán és Keresztesi József. Az eseményeken díjtalanul lehet részt venni.

A további program:


július 31. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Spiró György, kérdezi: Szegő János

augusztus 4. szerda, Pécs, Kultúrkert:
Vendég: Márton László, kérdezi: Ágoston Zoltán

augusztus 14. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Nádasdy Ádám, kérdezi: Zelki János

augusztus 18. szerda, Pécs, Kultúrkert:
Vendég: Bertók László, kérdezi: Ágoston Zoltán

augusztus 28. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Takács Zsuzsa, kérdezi: Zelki János

szeptember 4. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Bodor Ádám, kérdezi: Jánossy Lajos

Portálunk szervezésében eddig számos rendezvény lezajlott már. Pécsett, a Kultúrkertben Grecsó Krisztián olvasott fel hamarosan megjelenő regényéből. Keresztesi József beszélgetett a szerzővel. Július 7-én Garaczi László vendégeskedett Balatonalmádiban, az írót Jánossy Lajos faggatta, majd július 10-én Kukorelly Endre olvasott fel műveiből a margitszigeti Holdudvarban, Szegő János beszélgetőtársaként. Július 14-én újra Balatonalmádiban voltunk, ahol Karafiáth Orsolya volt a vendégünk. Majd 21-én, a pécsi Kultúrkertben Cserna-Szabó Andrással beszélgetett Szekeres Dóra.
 
Várjuk olvasóinkat az Olvasóligetekben. Most szombaton Budapesten, a margitszigeti Holdudvarban (volt Casino épülete)! Ha mégis lemaradnának egy-egy eseményről, a Literán nyomon követhetik az ott történteket. Képes, videó- és szöveges beszámolóinkat olvasva úgy érezhetik majd magukat, mintha fák alatt, kerti széken hátradőlve, hűs üdítőket kortyolva velünk együtt hallgatták volna kortárs írók prózában és versben írt történeteit.

Az Olvasóliget 2010-ben a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként valósul meg.

Az Olvasóliget teljes programját csatolt cikkünkben olvashatják.