Hírek – 2018. november 23.

Simon Márton lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese

Hírek–2018. november 23.

Hírek

Simon Márton lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese

Simon Márton költő lett a hatodik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása.


Simon Márton költő lett a hatodik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az alapító jelenlétében lezajlott pénteki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg¬jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun¬garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera (Budapest).

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Balaskó Ákos Tejsav (Magvető), Bartók Imre Jerikó épül (Jelenkor), Csepelyi Adrienn Belemenés (Európa), Fehér Renátó Holtidény (Magvető), Németh Gábor Dávid Banán és kutya (FISZ), Papp-Zakor Ilka Az utolsó állatkert (Kalligram), Simon Márton Rókák esküvője (Jelenkor), Szendi Nóra Természetes lustaság (Kalligram), Szöllősi Mátyás Simon Péter (Európa), Vajna Ádám Oda (Scolar).

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Papp-Zakor Ilkát, Simon Mártont és Vajna Ádámot. A győztest a kuratórium elnöke az Írók boltjában a sajtó jelenlétében megrendezett díjátadó ünnepségen nevezte meg, amelyen közreműködött Márkos Albert.