Hírek – 2018. június 27.

Seregi Tamás Szegedy-Maszák Mihály-díjas

Hírek–2018. június 27.

Hírek

Seregi Tamás Szegedy-Maszák Mihály-díjas

Seregi Tamás kapta az első Szegedy-Maszák Mihály-díjat, melyet az Irodalomtudományi Intézetben működő, az Irodalomelméleti Osztály tagjaiból álló kuratórium ítélt oda. Az átadásra a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett emlékkonferencián került sor június 19-én.


A Szegedy-Maszák Mihály családja által alapított díjat az Irodalomtudományi Intézetben működő, az Irodalomelméleti Osztály tagjaiból álló kuratórium ítélte oda a tudósnak a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett emlékkonferencián, június 19-én. A tervek szerint az idén először átadott, Jovánovics György által tervezett plakettet két évente fogják kiosztani. A kuratórium olyan pályájuk derekán járó kutatókat favorizál, akik az irodalom mellet más művészetekkel is foglalkoznak, illetve több nyelvben és kultúrában otthonosak.

Bezeczky Gábor kuratóriumi elnök és Hajdu Péter a konferencián kiemelte Seregi tákékozottságát, következetes és érthetőségre törekvő gondolkodását, valamint a művészetek terén való jártasságát.

Seregi Tamás a Pécsi Tudományegyetem magyar-filozófia szakán végzett 1999-ben, tudományos fokozatot pedig az ELTE-n szerzett, 2006-ban. Fő kutatási területe a huszadik századi esztétika.

Két kötete (Jelen, 2016; Művészet és esztétika, 2017) és számos tanulmánya jelent meg, többek között a Holmiban és a Helikonban. Publikációi közül néhány a Prae-n is olvasható. Fordította sok más mellett Husserl, Sartre és Derrida műveit.

Szerkesztője volt három folyóiratnak is:
Déli felhő – művészeti és kulturális folyóirat (1998-2000)
Láthatatlan múzeum (a L’Harmattan kiadó kortárs esztétikai sorozata)
Fosszília – irodalmi és kulturális folyóirat (2006-2008)

Jelenleg az ELTE Esztétika Tanszékén adjunktusként dolgozik.