Hírek – 2006. december 19.

Posztumusz díjat kapott Ratkó József

Átadták a Magyar Örökség díjakat

Hírek–2006. december 19.

Hírek

Átadták a Magyar Örökség díjakat
Hét díjazottnak ítélték oda a Magyar Örökség díjat; az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémián adták át szombaton. Költészetéért posztumusz díjat kapott Ratkó József. A Magyar Örökség díjat negyvenötödik alkalommal adták át, évente négy alkalommal hét-hét díjazott részesül az elismerésben.

A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bírálóbizottság elnöke Hámori József neurobiológus, agykutató, akadémikus, az Akadémia alelnöke. A testület alelnöke Fekete György, belsőépítész.
 
 
A díjátadási ünnepségén Hámori József úgy fogalmazott: „változó korban élünk, a jövő ködbe vész. Ilyenkor különösen fontosak a Pál apostol által megfogalmazott értékek, a hit, remény és a szeretet”.
 
A bírálóbizottság elnöke elmondta: a díjak adományozásának célja, a múlt és a jelen a nemzet számára különösen fontos értékeinek, és az érték képviselőinek bemutatása.
 
(Forrás: MTI)
 
 
Ratkó József (Pesterzsébet, 1936. aug.9. – Debrecen, 1989. szept.13.): költő. 1956-58-ban a szegedi egyetemre járt magyar-olasz szakra, de nem fejezte be tanulmányait. Segédmunkás, tanító, újságíró, majd 1964-től Nagykállóban a járási könyvtár munkatársa, később igazgatója volt.
 
Lírája az élményköltészet, a lírai realizmus jegyében indult, majd a metaforikus-látomásos jelleg került túlsúlyba. A népköltészeti ihletés, a siratóénekek, jeremiádok tónusa meghatározó.
 
István királyról írt drámáját (Segítsd a királyt!) az 1984-85-ös évadban a nyíregyházi színház adta elő. József Attila-díjas (1969), SZOT-díjas (1975), Szép Ernő-díjas (1985).